Grochówka wojskowa jak z polowej kuchni. Na jednej dokładce się nie skończy

Jeśli ma to być prawdziwa, wojskowa grochówka, to musi być gęsta, z dużą ilością mięsa i treściwa. Ci, którzy jedli ją w wojsku, twierdzą, że najbardziej smakowała z kuchni polowej i jedzona w wojskowym namiocie. Ale nie musimy od razu inwestować w taki sprzęt. Można ją ugotować w domu.

Grochówka wojskowa najlepiej smakuje z kuchni polowejGrochówka wojskowa najlepiej smakuje z kuchni polowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | G.Lenkiewicz
SKOMENTUJ

Grochówka to jedna z ulubionych zup Polaków. Są tacy, którzy po zjedzeniu talerza takiej zupy, ani myślą o drugim daniu. Pod warunkiem że grochówka jest zrobiona według tradycyjnej receptury. A ta wojskowa od lat się nie zmieniła. Obowiązkowo z tzw. wkładką. I tak jak w wojsku – podstawą jest dyscyplina. Także ta, którą trzeba zachować przy jej przyrządzaniu. Zatem marsz do kuchni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Golonka pieczona w piwie po śląsku

Przepis na grochówkę wojskową

Składniki (dla 4-6 osób):

  • 50-60 dag wędzonego boczku,
  • 50-60 dag karkówki, golonki lub łopatki (może być też schab),
  • 2-3 dobrze uwędzone kości wieprzowe,
  • 50-60 dag kiełbasy (dobrze użyć kilku gatunków),
  • 4 szklanki grochu namoczonego dobę wcześniej (można dodać kilka liści laurowych),
  • 1-2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 ziemniaki,
  • 4 marchwie,
  • 1 pietruszka,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziarna jałowca,
  • majeranek,
  • 3 litry wody (można więcej, jeśli nie chcemy bardzo gęstej grochówki).

Przygotowanie:

  1. Wrzuć do wody wędzone kości. Kiedy woda się zagotuje, dodaj karkówkę.
  2. Cebulę podsmaż albo opal, tak jak do rosołu, a następnie wrzuć ją do garnka wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz ziarnami jałowca.
  3. Ugotuj mięso do miękkości, wyjmij z wody i pokrój na małe kawałki (bez wędzonych kości).
  4. Dodaj do garnka groch, razem z wodą, w której się wcześniej moczył. Następnie gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż groch będzie miękki.
  5. Dorzuć pokrojone mięso, podsmażony boczek i kiełbasę, a także marchewkę oraz pietruszkę z pokrojonymi ziemniakami.
  6. Przypraw danie, pamiętając o tym, aby majeranku użyć na samym końcu. Uwaga! Ostrożnie z ilością soli, bo jest ona już w wędzonych kościach i boczku.
  7. Gotuj całość dotąd, aż ziemniaki i marchew będę miękkie, ewentualnie jeszcze raz przypraw.
  8. Podawaj z grubymi pajdami chleba – tak jak wojsku.

Wskazówki:

  • niektórzy gotują groch tak długo, aż się rozpadnie, grochówka jest wtedy bardzo gęsta,
  • im więcej dodamy wędzonych kości, tym bardziej zupa będzie aromatyczna,
  • boczek i kiełbasę podsmażamy bez tłuszczu – mają go w sobie dostatecznie dużo,
  • do gotującego się grochu można dodać seler,
  • czosnek – świeżo wyciśnięty – podajemy na sam koniec, tak samo majeranek.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu