Zapomniany hit z PRL-u. Zrób, a zobaczysz jak rodzina będzie zajadać

Te dania królowały kiedyś w jadłospisach peerelowskich barów i restauracji. Nie brakowało ich także na stołach typowej polskiej rodziny z lat 70. czy 80. ubiegłego wieku. Pod warunkiem, że dowieźli mięso.

Czym jest forszmak lubelski?Czym jest forszmak lubelski?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kuchnia w latach PRL-u nie była zbyt wykwintna. Ani różnorodna. Nic dziwnego. W sklepach przez wiele lat brakowało wielu produktów, a ugotowanie dania, które składało się z wielu składników było często niemożliwe. Bo jak zrobić chociażby słynną zupę soljankę, w skład której wchodziło m.in. kilka rodzajów mięsa, kapary czy oliwki? Tego w sklepach nie było. Tak samo jak trudno było o zwykłe cytryny. Zresztą Władysław Gomułka, najważniejsza przez lata osoba w państwie, przekonywał, że Polacy mogą się obejść bez cytryn. Więcej witaminy C – według partyjnego dygnitarza – miała kiszona kapusta. Nie potrafił jednak wyjaśnić, jak ją wycisnąć do herbaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Kiepskie zaopatrzenie, reglamentacja wielu produktów, mało wydajny handel – to wszystko sprawiało, że Polacy często w czasie kryzysu czynili cuda w kuchni, żeby coś smacznego upichcić. Nic się nie mogło zmarnować. W wielu polskich domach kobiety gotowały rosół na kurzych łapkach czy robiły "schabowego" ze zwykłej mortadeli. Swego czasu była to jedna z najtańszych wędlin w kraju. A jak smakował taki "schabowy"? Palce lizać!

Schabowy z mortadeli – przepis:

Składniki:

  • 8 kawałków mortadeli pociętych na plastry o grubości ok. 1 cm,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • bułka tarta,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

  1. Do miski lub talerza wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz. Dokładnie ubijamy trzepaczką lub widelcem.
  2. Plastry mortadeli moczymy w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Mortadelę smażymy przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor.
  4. Kotlety z mortadeli podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!

Forszmak lubelski – przepis Kamila Kotarskiego, autora książek kucharskich

Innym, nieco już zapomnianym daniem, które kojarzy się nieodłącznie z PRL-em jest słynny forszmak. Najbardziej jego znaną odmianą jest forszmak po lubelsku. Było to danie, które serwowano w większości lokali, podczas zabaw sylwestrowych, a nawet na słynnym "Batorym". Jego składniki to przede wszystkim kilka gatunków mięsa, ogórki kiszone i koncentrat pomidorowy.

Składniki:

  • 200 g udźca wołowego bez kości,
  • 100 g kiełbasy,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 4 ogórki kiszone

Przyprawy/zioła:

Dodatki:

  • śmietana,
  • pieczywo.

Wykonanie:

  1. Mięso, wędlinę i ogórki kroimy w wąskie paski o długości około 2 centymetrów.
  2. Do garnka wlewamy olej i na nim szklimy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy wołowinę i wszystko dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Całość uzupełniamy wodą (potrzebujemy około 1,5 litra) dodajemy wędlinę, na sam koniec uduszone wcześniej na maśle ogórki.
  3. Do całości dodajemy koncentrat pomidorowy oraz zasmażkę z oleju i mąki. Potrawę przyprawiamy do smaku dużą ilością papryki słodkiej.
  4. Forszmak powinien być podawany z łezką kwaśnej śmietany i posiekanym koperkiem. Pychota!
Źródło artykułu: Krzysztof Załuski

Wybrane dla Ciebie

Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Najpopularniejsza dieta może zaszkodzić. Podążanie za modą osłabia kości i jelita
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Przed wojną gospodynie robiły ją na odświętne obiady. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Kotlety z PRL robi nawet Ewa Wachowicz. Podaje je na bogato
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Pasuje do salcesonu i do sera. Ten sos z owocami jest 1000 razy lepszy niż tysiąca wysp
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Jesienią lepsze od masła. Smaruję pieczywo i zajadam z serkiem
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę
Wygląda podejrzanie i cuchnie jak skarpety po treningu. Po pierwszym kęsie znika w sekundę