Ostatnio zrobiłam fioletowe gołąbki. Rodzina oszalała na ich punkcie
08.03.2024 10:41, aktual.: 20.03.2024 11:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Lubisz gołąbki w przeróżnej postaci? Koniecznie przygotuj je na bazie czerwonej kapusty, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!
Gołąbki to jedno z tych dań, bez których nie sposób wyobrazić sobie rodzimej kuchni. Ale czy wiesz, że również ten dobrze znany klasyk może zaskakiwać zarówno smakiem, jak i wyglądem?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni równie mocno jak ja, nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj dla swoich bliskich oryginalne gołąbki. Tym razem postaw na kombinację czerwonej kapusty z dodatkiem farszu na bazie kaszy gryczanej i pieczarek. Idealnym uzupełnieniem będzie tu kremowy sos do polania, który zrobisz w mgnieniu oka. Przygotuj się na nieziemskie doznania kulinarne.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Kolorowe gołąbki z pysznym farszem znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Bez dokładki się nie obejdzie!
Składniki:
Farsz:
- 3 łyżki masła,
- 1 duża cebula,
- 200 g kaszy gryczanej,
- 500 g pieczarek,
- 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 8 podgotowanych liści czerwonej kapusty,
- 250 ml bulionu,
- 100 ml śmietanki 18 proc.,
- 100 ml wody,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych gołąbków. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam drobno posiekaną cebulę. Po chwili do urządzenia wrzucam też obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ugotowaną kaszę gryczaną, musztardę, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie mieszam i smażę jeszcze przez chwilę.
Krok 2. Gotową mieszankę z patelni przekładam następnie do maszynki do mięsa, po czym drobno ją mielę.
Krok 3. W międzyczasie podgotowuję w osolonym wrzątku liście czerwonej kapusty. Następnie każdy taki element układam na desce do krojenia i faszeruję na bogato. Na koniec całą konstrukcję zwijam w gołąbka.
Krok 4. Przygotowane w ten sposób gołąbki przekładam do dużego garnka. Do środka wlewam też bulion domowej roboty. Danie na tym etapie przykrywam i gotuję na małym ogniu przez godzinę.
Krok 5. Po wyjęciu gołąbków, z mieszanki, która w międzyczasie powstała w garnku, robię pyszny sos. W tym celu dodaję najpierw śmietankę. Po chwili wlewam też wodę wymieszaną wcześniej z mąką pszenną. Całość gotuję do chwili, aż sos w garnku zrobi się wystarczająco gęsty.
Krok 6. Fioletowe gołąbki serwuję z domowym sosem i posiekaną natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!