WideoOstatnio zrobiłam fioletowe gołąbki. Rodzina oszalała na ich punkcie

Ostatnio zrobiłam fioletowe gołąbki. Rodzina oszalała na ich punkcie

Tak dobrych gołąbków jeszcze nie jadłeś
Tak dobrych gołąbków jeszcze nie jadłeś
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

08.03.2024 10:41, aktual.: 20.03.2024 11:47

Lubisz gołąbki w przeróżnej postaci? Koniecznie przygotuj je na bazie czerwonej kapusty, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!

Gołąbki to jedno z tych dań, bez których nie sposób wyobrazić sobie rodzimej kuchni. Ale czy wiesz, że również ten dobrze znany klasyk może zaskakiwać zarówno smakiem, jak i wyglądem? 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni równie mocno jak ja, nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj dla swoich bliskich oryginalne gołąbki. Tym razem postaw na kombinację czerwonej kapusty z dodatkiem farszu na bazie kaszy gryczanejpieczarek. Idealnym uzupełnieniem będzie tu kremowy sos do polania, który zrobisz w mgnieniu oka. Przygotuj się na nieziemskie doznania kulinarne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Kolorowe gołąbki z pysznym farszem znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Bez dokładki się nie obejdzie!

Składniki:

Farsz:

  • 3 łyżki masła,
  • 1 duża cebula,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 500 g pieczarek,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu. 

Pozostałe składniki:

  • 8 podgotowanych liści czerwonej kapusty,
  • 250 ml bulionu,
  • 100 ml śmietanki 18 proc.,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych gołąbków. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam drobno posiekaną cebulę. Po chwili do urządzenia wrzucam też obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ugotowaną kaszę gryczaną, musztardę, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie mieszam i smażę jeszcze przez chwilę. 

W farszu nie zabraknie m.in. musztardy
W farszu nie zabraknie m.in. musztardy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową mieszankę z patelni przekładam następnie do maszynki do mięsa, po czym drobno ją mielę. 

Gotowy farsz dodatkowo mielę
Gotowy farsz dodatkowo mielę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie podgotowuję w osolonym wrzątku liście czerwonej kapusty. Następnie każdy taki element układam na desce do krojenia i faszeruję na bogato. Na koniec całą konstrukcję zwijam w gołąbka. 

I gołąbek jest już gotowy
I gołąbek jest już gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Przygotowane w ten sposób gołąbki przekładam do dużego garnka. Do środka wlewam też bulion domowej roboty. Danie na tym etapie przykrywam i gotuję na małym ogniu przez godzinę

Gołąbki gotuję w bulionie domowej roboty
Gołąbki gotuję w bulionie domowej roboty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po wyjęciu gołąbków, z mieszanki, która w międzyczasie powstała w garnku, robię pyszny sos. W tym celu dodaję najpierw śmietankę. Po chwili wlewam też wodę wymieszaną wcześniej z mąką pszenną. Całość gotuję do chwili, aż sos w garnku zrobi się wystarczająco gęsty.

Czas na sos
Czas na sos© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Fioletowe gołąbki serwuję z domowym sosem i posiekaną natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także