WideoOstatnio zrobiłam fioletowe gołąbki. Rodzina oszalała na ich punkcie

Ostatnio zrobiłam fioletowe gołąbki. Rodzina oszalała na ich punkcie

Lubisz gołąbki w przeróżnej postaci? Koniecznie przygotuj je na bazie czerwonej kapusty, a na pewno nie pożałujesz. To będzie prawdziwy hit!

Tak dobrych gołąbków jeszcze nie jadłeś
Tak dobrych gołąbków jeszcze nie jadłeś
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

08.03.2024 | aktual.: 20.03.2024 11:47

Gołąbki to jedno z tych dań, bez których nie sposób wyobrazić sobie rodzimej kuchni. Ale czy wiesz, że również ten dobrze znany klasyk może zaskakiwać zarówno smakiem, jak i wyglądem? 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni równie mocno jak ja, nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj dla swoich bliskich oryginalne gołąbki. Tym razem postaw na kombinację czerwonej kapusty z dodatkiem farszu na bazie kaszy gryczanejpieczarek. Idealnym uzupełnieniem będzie tu kremowy sos do polania, który zrobisz w mgnieniu oka. Przygotuj się na nieziemskie doznania kulinarne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Kolorowe gołąbki z pysznym farszem znikają z talerzy w ekspresowym tempie. Bez dokładki się nie obejdzie!

Składniki:

Farsz:

  • 3 łyżki masła,
  • 1 duża cebula,
  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 500 g pieczarek,
  • 1/3 szkl. posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu. 

Pozostałe składniki:

  • 8 podgotowanych liści czerwonej kapusty,
  • 250 ml bulionu,
  • 100 ml śmietanki 18 proc.,
  • 100 ml wody,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych gołąbków. W tym celu na rozgrzanej i natłuszczonej patelni podsmażam drobno posiekaną cebulę. Po chwili do urządzenia wrzucam też obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ugotowaną kaszę gryczaną, musztardę, sól oraz pieprz. Składniki dokładnie mieszam i smażę jeszcze przez chwilę. 

W farszu nie zabraknie m.in. musztardy
W farszu nie zabraknie m.in. musztardy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową mieszankę z patelni przekładam następnie do maszynki do mięsa, po czym drobno ją mielę. 

Gotowy farsz dodatkowo mielę
Gotowy farsz dodatkowo mielę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie podgotowuję w osolonym wrzątku liście czerwonej kapusty. Następnie każdy taki element układam na desce do krojenia i faszeruję na bogato. Na koniec całą konstrukcję zwijam w gołąbka. 

I gołąbek jest już gotowy
I gołąbek jest już gotowy© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Przygotowane w ten sposób gołąbki przekładam do dużego garnka. Do środka wlewam też bulion domowej roboty. Danie na tym etapie przykrywam i gotuję na małym ogniu przez godzinę

Gołąbki gotuję w bulionie domowej roboty
Gołąbki gotuję w bulionie domowej roboty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po wyjęciu gołąbków, z mieszanki, która w międzyczasie powstała w garnku, robię pyszny sos. W tym celu dodaję najpierw śmietankę. Po chwili wlewam też wodę wymieszaną wcześniej z mąką pszenną. Całość gotuję do chwili, aż sos w garnku zrobi się wystarczająco gęsty.

Czas na sos
Czas na sos© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Fioletowe gołąbki serwuję z domowym sosem i posiekaną natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideogołąbki
Wybrane dla Ciebie