Oto co ląduje w hot dogach. Pracownica stacji benzynowej ujawnia szczegóły

Hot dog ze stacji benzynowej to dla wielu obowiązkowy punkt każdej trasy. Ale czy wiesz, co naprawdę ląduje w tej bułce? Pracownica jednej ze znanych stacji paliw zdradziła kulisy powstawania kultowej przekąski.

Hot dog ze stacji benzynowejHot dog ze stacji benzynowej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Znasz ten moment: jedziesz w trasie, żołądek burczy, a stacja benzynowa kusi zapachem ciepłych bułek? Hot dog wydaje się szybkim i bezpiecznym wyborem. Ale czy naprawdę wiesz, jak wygląda produkcja tego klasyka podróży? Portal kobieta.gazeta.pl zapytał o to Martę, pracownicę jednej z popularnych sieci stacji paliw. Jej odpowiedzi rzucają zupełnie inne światło na to, co wiele osób je w drodze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Hot dog nie jest jedyną pozycją w menu

Robisz się głodny w trasie, więc zajeżdżasz na stację benzynową. Patrzysz na menu, a tam roi się od najróżniejszych fast foodów. Po głowie chodzi ci hot dog, a parówka dosłownie woła do ciebie "zjedz mnie" z rollera. Wybierasz sos, dokupujesz kawę i lecisz szybko do samochodu. Czy chociaż raz zastanowiłeś się nad tym, co zjadasz? Co dzieje się z jedzeniem, zanim trafi do twoich rąk? Jeśli nie, to siadaj wygodnie, bo mam dla ciebie kilka informacji. O tym, jak wygląda sprawa kateringu na stacji benzynowej opowiedziała pracownica jednej z nich. Jest trochę porządku, trochę fuszerki, trochę niespodzianek.

Burger z rukolą, parówka z szynki, bagietka z hummusem czy wege wrap – oferta jedzeniowa na stacjach benzynowych już dawno wyjechała poza królestwo smutnego hot doga z keczupem. Ale zanim wrzucisz to wszystko do ust, warto wiedzieć, jak to naprawdę działa.

- Nie powiedziałabym, że te produkty są złe jakościowo. Składy naprawdę wyglądają dobrze. Sieć stawia na dużą zawartość mięsa w parówkach i burgerach - twierdzi Marta w rozmowie z serwisem kobieta.gazeta.pl.

Czy hot dog ze stacji benzynowej to dobry wybór?

Pracownica zdradziła, że najwięcej mięsa znajduje się w parówkach z szynki. Klienci jednak najczęściej rzucają się na burgera "konkret". Każde danie, każdy produkt ma swoje normy. Każda kiełbaska ma swój limit (może leżeć na rollerze maksymalnie 5 godzin). Potem leci do specjalnego wora, który odbiera firma zajmująca się utylizacją. Pracownicy nie mogą ich zabrać na wynos, nie da się tego "sprzedać po taniości". Regulamin jest sztywny.

A jak właściwie wygląda przygotowywanie jedzenia dla klienta? Najczęściej używa się półproduktów, jak gotowe kotlety, pieczywo, warzywa, sosy. Pracownicy rozmrażają mięso, kroją warzywa i wszystko składają w jedną całość. Każda parówka (nawet wegańska) ma swój program w piecu, ale zdarza się, że wychodzi zimna. Wtedy klient musi poczekać, bo hot dog nie będzie zbyt smaczny.

Jak wygląda praca na stacji benzynowej?

Zanim ktoś zacznie grzać parówki na stacji, musi mieć książeczkę sanepidowską, bez niej nie ma mowy o pracy z jedzeniem. Szkolenie? Nie ma żadnych kursów mistrzowskich, są za to tzw. manuale - kolorowe instrukcje ze zdjęciami i dokładną gramaturą składników. Nawet keczup i rukola mają swoją wagę.

Menadżerowie regularnie sprawdzają, czy wszystko się zgadza, a jak coś się nie zgadza, to wyciągają konsekwencje. Nowi uczą się od starszych stażem i mają ściągi przy kasie, żeby się nie pogubić. Gdy wchodzi nowy produkt, dostają grafikę z dokładnym przepisem. Jedzenie na stacji to nie domowy obiad, ale też nie jest totalna fuszerka - wszystko jest poukładane, kontrolowane i robione według procedur.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cukinia z piekarnika na piątek. Farsz robi się w 3 minuty
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Cena za jagody powala. Aby ciasto nie było ubogie, zmieszałam z innymi owocami i wyszło przepyszne
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Nie masz drylownicy? Oto, jak łatwo usunąć pestki z wiśni i czereśni
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Wygląda jak pomidorowa, ale ma znacznie więcej smaku. Nawet niejadki ją uwielbiają
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Te zielone muffinki zrobisz w 2 minuty. Idealne do popołudniowej kawy
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa