PrzepisPączki sprzed stu lat. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej to hit na tłusty czwartek

Pączki sprzed stu lat. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej to hit na tłusty czwartek

Pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Telewizja wPolsce
Pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Telewizja wPolsce
31.01.2023 08:00

Z pewnością, w twoim mieście znajduje się taka cukiernia, do której chodzisz po pączki nieprzerwanie od najmłodszych lat. Za co je cenisz? Za wyjątkowy smak i przygotowanie według tradycyjnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Tego typu przysmak, od teraz możesz też przygotować w swoim domu. Poznaj przepis na pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

Dlaczego warto przygotować pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej?

W czym tkwi wyjątkowość tych właśnie pączków? A z pewnością w tym, że ich receptura sięga 100 lat. To prawdziwy hit na tłusty czwartek i nie tylko. Przepis na ten przysmak pochodzi wprost od autorki wielu poradników kulinarnych, która żyła w XIX wieku. Pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej to jedna z najlepszych receptur, którą można była znaleźć w książce tej autorki. Dlatego też dobrze będzie powrócić wspomnieniami do dawnych czasów i przygotować coś wyjątkowego na karnawał i tłusty czwartek. Pączków w takim wydaniu, z pewnością nigdy nie jadłeś.

Jak smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva
Jak smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

Jak zrobić pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej?

Ich przygotowanie, na pewno jest czasochłonne, ale dla tego efektu, naprawdę warto. Od teraz, staniesz się miłośnikiem pączków w takim właśnie wydaniu. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1,5 kg mąki + odrobina do podsypania
  • 10 białek
  • 15 żółtek
  • 250 g cukru
  • 750 ml mleka
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • konfitura wiśniowa lub inna do napełnienia
  • opcjonalnie: ulubione dodatki, takie jak migdały, gałka muszkatołowa, czy skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:

Jeśli zamierzasz przygotować pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej, to musisz poświęcić około 2 godzin i 40 minut. Zapewniamy cię, że naprawdę warto. Rozpocznij od połączenia 500 g przesianej mąki z 500 ml mleka i dobrze je wymieszaj i następnie odstaw do ostygnięcia. W drugiej misce należy połączyć ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Mieszaj je do całkowitego rozpuszczenia. Kolejnym krokiem będzie ubicie żółtek z cukrem na puszystą masę. Następnie połącz ze sobą rozczyn drożdżowy, mieszankę mleka i mąki oraz żółtka z cukrem, tak, by stworzyły jednolitą masę.

Jak smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva
Jak smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

Kolejnym krokiem będzie ubicie białek i dodanie ich do mieszanki. Rób to partiami, aby nie uszkodzić konstrukcji białek. Odstaw mieszankę do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, to dodaj pozostałą część mąki i sól. W tym momencie możesz dodać również opcjonalne dodatki. Uformuj ciasto i na sam koniec dodaj partiami rozpuszczone i schłodzone masło. Takie ciasto należy wyrabiać około godziny, aby w końcu odlepiało się od rąk. Na sam koniec podsyp ciasto mąką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaglądaj do niego, aby nie wyrosło za bardzo.

Gdy masa będzie gotowa, to od razu formuj z niej pączki - bez wałkowania, czy wycinania szklanką. Każdy z kawałków nadziej konfiturą i nadaj mu kształt pączka. Odstaw je do lekkiego wyrośnięcia. W głębokim garnku rozgrzej 500 g smalcu, dodaj spirytus i smaż pączki w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Na sam koniec udekoruj je lukrem. Smacznego!

Lubisz smak i tradycję? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kluski leniwe z owocami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także