Pączki sprzed stu lat. Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej to hit na tłusty czwartek

Z pewnością, w twoim mieście znajduje się taka cukiernia, do której chodzisz po pączki nieprzerwanie od najmłodszych lat. Za co je cenisz? Za wyjątkowy smak i przygotowanie według tradycyjnej receptury, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Tego typu przysmak, od teraz możesz też przygotować w swoim domu. Poznaj przepis na pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej.

ObrazekPączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Telewizja wPolsce
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej?

W czym tkwi wyjątkowość tych właśnie pączków? A z pewnością w tym, że ich receptura sięga 100 lat. To prawdziwy hit na tłusty czwartek i nie tylko. Przepis na ten przysmak pochodzi wprost od autorki wielu poradników kulinarnych, która żyła w XIX wieku. Pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej to jedna z najlepszych receptur, którą można była znaleźć w książce tej autorki. Dlatego też dobrze będzie powrócić wspomnieniami do dawnych czasów i przygotować coś wyjątkowego na karnawał i tłusty czwartek. Pączków w takim wydaniu, z pewnością nigdy nie jadłeś.

Obrazek
Jak smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

Jak zrobić pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej?

Ich przygotowanie, na pewno jest czasochłonne, ale dla tego efektu, naprawdę warto. Od teraz, staniesz się miłośnikiem pączków w takim właśnie wydaniu. Przekonaj się sam!

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1,5 kg mąki + odrobina do podsypania
  • 10 białek
  • 15 żółtek
  • 250 g cukru
  • 750 ml mleka
  • 125 g masła
  • szczypta soli
  • konfitura wiśniowa lub inna do napełnienia
  • opcjonalnie: ulubione dodatki, takie jak migdały, gałka muszkatołowa, czy skórka z cytryny.

Sposób przygotowania:

Jeśli zamierzasz przygotować pączki Lucyny Ćwierczakiewiczowej, to musisz poświęcić około 2 godzin i 40 minut. Zapewniamy cię, że naprawdę warto. Rozpocznij od połączenia 500 g przesianej mąki z 500 ml mleka i dobrze je wymieszaj i następnie odstaw do ostygnięcia. W drugiej misce należy połączyć ciepłe mleko i pokruszone drożdże. Mieszaj je do całkowitego rozpuszczenia. Kolejnym krokiem będzie ubicie żółtek z cukrem na puszystą masę. Następnie połącz ze sobą rozczyn drożdżowy, mieszankę mleka i mąki oraz żółtka z cukrem, tak, by stworzyły jednolitą masę.

Obrazek
Jak smażyć pączki? - Pyszności; foto: Canva

Kolejnym krokiem będzie ubicie białek i dodanie ich do mieszanki. Rób to partiami, aby nie uszkodzić konstrukcji białek. Odstaw mieszankę do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, to dodaj pozostałą część mąki i sól. W tym momencie możesz dodać również opcjonalne dodatki. Uformuj ciasto i na sam koniec dodaj partiami rozpuszczone i schłodzone masło. Takie ciasto należy wyrabiać około godziny, aby w końcu odlepiało się od rąk. Na sam koniec podsyp ciasto mąką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zaglądaj do niego, aby nie wyrosło za bardzo.

Gdy masa będzie gotowa, to od razu formuj z niej pączki - bez wałkowania, czy wycinania szklanką. Każdy z kawałków nadziej konfiturą i nadaj mu kształt pączka. Odstaw je do lekkiego wyrośnięcia. W głębokim garnku rozgrzej 500 g smalcu, dodaj spirytus i smaż pączki w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Na sam koniec udekoruj je lukrem. Smacznego!

Lubisz smak i tradycję? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na kluski leniwe z owocami:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser