Picie wody z kranu jest bezpieczne? Musisz pamiętać o jednym

Woda z kranu jest dla wielu z nas codziennością. To najtańszy i najwygodniejszy sposób na nawodnienie organizmu. Jednak, wokół kranówki narosło wiele mitów, które budzą wątpliwości co do jej jakości i bezpieczeństwa. Czy słusznie obawiamy się chloru i innych zanieczyszczeń? Kiedy warto sięgnąć po wodę butelkowaną, a kiedy możemy bez obaw pić prosto z kranu?

Picie wody z kranu jest bezpieczne? Picie wody z kranu jest bezpieczne?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
Marcin Michałowski

Woda z kranu, czyli popularna kranówka, zyskuje coraz większe grono zwolenników. Dla wielu osób picie wody prosto z kranu to szybki i tani sposób na nawodnienie organizmu. Choć w wielu miastach woda z sieci wodociągowej jest bezpieczna do picia, to jednak nie zawsze można ją spożywać bez obaw. Czy kranówka rzeczywiście jest zdrowa i kiedy warto unikać jej picia? Oto, co musisz wiedzieć, zanim sięgniesz po kolejną szklankę wody z kranu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zofia Leszczyńska Niziołek o wykręcaniu i wycinaniu grzybów

Czy kranówka jest zdrowa? Rozwiewamy mity na temat chloru

Jednym z najczęściej pojawiających się mitów na temat wody z kranu jest przekonanie, że zawarty w niej chlor jest szkodliwy. Jak wyjaśnia Robert Żurek, rzecznik Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w Krakowie, to błędne przekonanie. Chlor w wodzie jest gwarantem jej dezynfekcji i zapewnienia bezpieczeństwa sanitarnego. W USA, gdzie picie wody prosto z kranu jest powszechne, zapach chloru traktowany jest jako dowód, że woda nadaje się do picia. Szkodliwość chloru jest więc jednym z mitów, który nie ma potwierdzenia w badaniach.

Mimo tego, warto zwrócić uwagę na inne czynniki, które mogą świadczyć o jakości kranówki. Jeżeli woda jest brunatna, mętna lub ma nieprzyjemny zapach, lepiej jej unikać, ponieważ może zawierać zanieczyszczenia. Takie objawy są sygnałem, że woda nie nadaje się do spożycia i może być zagrożeniem dla zdrowia.

Kiedy unikać kranówki?

Chociaż woda z kranu jest zazwyczaj bezpieczna, istnieją sytuacje, w których lepiej z niej zrezygnować:

  • Nieprzyjemny zapach lub smak: Jeśli woda z kranu ma nieprzyjemny zapach, mętną barwę lub inny nietypowy smak, może to świadczyć o obecności zanieczyszczeń. W takiej sytuacji należy zgłosić problem do zakładu wodociągowego i unikać picia takiej wody.
  • Ciepła woda: Pamiętaj, że w ciepłej wodzie, o temperaturze powyżej 25°C, mogą rozwijać się niebezpieczne bakterie Legionelli, które wywołują legionellozę. Dlatego też nie zaleca się picia ciepłej wody prosto z kranu.
  • Woda stojąca: Jeśli woda długo stała w zbiorniku lub rurach, np. podczas dłuższej nieobecności w domu, lepiej ją przegotować przed spożyciem.

Czy gotowanie wody jest konieczne?

Wiele osób uważa, że gotowanie wody dodatkowo ją oczyszcza i czyni bezpieczniejszą. Jednakże, gotowanie wody powoduje wytrącanie się minerałów, które są dla nas korzystne. Dlatego też nie ma potrzeby gotować wody przeznaczonej do picia, o ile jest ona dobrej jakości.

Woda z kranu jest zazwyczaj bezpieczna do picia. Aby mieć pewność co do jej jakości, warto zwrócić uwagę na jej wygląd, zapach i smak. Jeśli woda jest czysta i bezbarwna, możemy ją śmiało pić. Pamiętajmy jednak, że ciepła woda może być siedliskiem bakterii, dlatego lepiej unikać jej picia.

Wybrane dla Ciebie
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne