Pierwszy raz jadłam tę letnią zupę na Śląsku. Pomidorowa i ogórkowa nie mają szans

Kuchnia śląska to nie tylko rolady, karminadle i kluski. Ta zupa to aboslutny klasyk, po który warto sięgać szczególnie latem. To smaczna mieszanka lekkości i wyrazistości w jednej porcji.

Zupa oberiba - PysznościZupa oberiba - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva
Ewa Malinowska

Na Śląsku wśród zup króluje oberiba. Dla wielu osób brzmi to co najmniej obco, a i na południu Polski młodsze pokolenie może już nie kojarzyć tego dania. To nic innego jak zupa z kalarepy, idealna na letnie dni. Warto przywróćić jej dawny blask i zajadać się nią nie tylko w zagłębiu węgla.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, chrupiący i pełen smaku. Zamiast podawać bób z masłem, robię tę mieszankę

Zupa oberiba

Oberiba to śląska nazwa kalarepy, która jest głównym składnikiem tej zupy. To zupa kremowa lub zabielana, najczęściej na bazie bulionu mięsnego (często z żeberkami wieprzowymi) lub warzywnego, z dodatkiem pokrojonej w kostkę kalarepy, ziemniaków, marchewki, pietruszki i kopru. Jeśli chcemy, by danie było bardziej sycące, dodajemy śmietanę lub zasmażkę. To idealne połączenie słodko-pikantnego smaku kalarepy z lekkością ziół i warzyw.

Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepki.
Oberiba, czyli śląska zupa z kalarepki. © Adobe Stock | Chounchom

Na Śląsku, gdzie kuchnia opiera się na prostych, lokalnych składnikach, kalarepa była zawsze warzywem łatwo dostępnym i często wykorzystywanym. Dziś odeszła już nieco w niepamięć, ale prosty przepis już na sam widok zachęca, by wrócić do korzeni. To zupa idealna na letnie popołudnia - nasyci, ale nie obciąży żołądka. W moim domu szybko wygryzła nawet uwielbianą pomidorową i ogórkową.

Składniki:

  • 2 kalarepy wraz z liśćmi,
  • 2 litry bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 8 młodych ziemniaków,
  • 2 pietruszki,
  • 3 łyżki masła,
  • pęczek koperku,
  • 3 łyżki śmietany,
  • szczypta ostrej papryki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz warzywa. Kalarepę pokrój w kostkę, liście posiekaj.
  2. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę w półplasterki, cebulę drobno posiekaj.
  3. W dużym garnku rozpuść masło, wrzuć warzywa (bez liści kalarepy) i ostrą paprykę. Podsmaż.
  4. Gdy cebula się zarumieni, wlej bulion, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  5. Gotuj na małym ogniu do miękkości warzyw.
  6. Pod koniec dodaj koperek i liście kalarepy, dopraw solą i pieprzem, zagotuj.

Zupę można zabielić śmietaną lub zagęścić zasmażką. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i powrót do kulinarnych korzeni Śląska. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"