Piłsudski przepadał za tym deserem. Przepis znalazłam w zakurzonym zeszycie babci

Józef Piłsudski to postać, która zapisała się mocno w historii Polski. O jego postaci przypominamy sobie szczególnie 11 listopada, w święto odzyskania niepodległości. Dziś zajrzymy do talerza marszałka.

Józef Piłsudski - PysznościJózef Piłsudski - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Hulton Archive, Unknown
Ewa Malinowska

Dwudziestolecie międzywojenne kojarzyć się może z balami, na których serwowano potrawy, które obecnie są nieco zapomniane. Częściej niż obecnie sięgano po króliki, dziczyznę czy też dzikie ptactwo, jak bażanty i kuropatwy. Na co dzień serwowano podroby, umiejętnie korzystano z sezonowych produktów. Mimo to Józef Piłsudski nie należał do smakoszy, wolał proste smaki pozbawione ekstrawagancji.

Bez warzyw, na słodko

Marszałek nie był fanem owoców, a i za jarzynami niespecjalnie przepadał. Wśród nielubianych przez niego potraw znajdował się również bigos.

Marszałek Piłsudski nie przywiązywał żadnej wagi do jedzenia. Można powiedzieć, że był abnegatem kulinarnym. Było mu dosyć obojętne, co je. Poza pewnymi rzeczami. To znaczy, nie znosił jarzyn w żadnej postaci… I też nie za bardzo lubił owoce. Tak że nawet już później, pod koniec życia żona obierała i kroiła jabłka i gruszki na małe kawałki. No i tak stawiała mu na biurku talerzyk. I on to w ciągu nocy, ponieważ bardzo późno chodził spać, powoli zjadał - pisał prof. Andrzej Garlicki, historyk i publicysta.

Józef Piłsudski nie przywiązywał dużej wagi do posiłków. Miał jednak słabość do ciast, słodkich legumin oraz litewskich sucharów oprószonych cukrem i cynamonem. Do tego wypijał ogromne ilości mocno posłodzonej herbaty.

Legumina z zeszytu babci

Legumina to zapomniany deser, który pamiętają nasze babcie. Przepis zbliżony jest do puddingu chlebowego - wykorzystuje się w nim czerstwe pieczywo.

Składniki:

  • 300 g prażonych jabłek z cynamonem,
  • 5 czerstwych kajzerek,
  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 10 żółtek,
  • 100 g masła,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • posiekane orzechy włoskie.
Pudding chlebowy - Pyszności
Pudding chlebowy - Pyszności © Canva | Miyuki Satake

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach 20x30 cm posmaruj połową masła.
  2. Bułki porwij na mniejsze kawałki i połową wyłóż przygotowaną foremkę.
  3. Na pieczywie ułóż jabłka, dorzuć garść posiekanych orzechów włoskich i przykryj całość pozostałym pieczywem. Na wierzchu ułóż kawałki masła.
  4. Żółtka utrzyj na puszystą, jasną masę wraz z cukrem pudrem. Dodaj śmietankę i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj całość.
  5. Powstałą masą zalej zawartość foremki. Na wierzchu rozsyp orzechy włoskie.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 st. Celsjusza i piecz przez godzinę.

Gotowy deser możesz podać na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste