Piłsudski przepadał za tym deserem. Przepis znalazłam w zakurzonym zeszycie babci

Józef Piłsudski to postać, która zapisała się mocno w historii Polski. O jego postaci przypominamy sobie szczególnie 11 listopada, w święto odzyskania niepodległości. Dziś zajrzymy do talerza marszałka.

Józef Piłsudski - PysznościJózef Piłsudski - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images, | Hulton Archive, Unknown
Ewa Malinowska

Dwudziestolecie międzywojenne kojarzyć się może z balami, na których serwowano potrawy, które obecnie są nieco zapomniane. Częściej niż obecnie sięgano po króliki, dziczyznę czy też dzikie ptactwo, jak bażanty i kuropatwy. Na co dzień serwowano podroby, umiejętnie korzystano z sezonowych produktów. Mimo to Józef Piłsudski nie należał do smakoszy, wolał proste smaki pozbawione ekstrawagancji.

Bez warzyw, na słodko

Marszałek nie był fanem owoców, a i za jarzynami niespecjalnie przepadał. Wśród nielubianych przez niego potraw znajdował się również bigos.

Marszałek Piłsudski nie przywiązywał żadnej wagi do jedzenia. Można powiedzieć, że był abnegatem kulinarnym. Było mu dosyć obojętne, co je. Poza pewnymi rzeczami. To znaczy, nie znosił jarzyn w żadnej postaci… I też nie za bardzo lubił owoce. Tak że nawet już później, pod koniec życia żona obierała i kroiła jabłka i gruszki na małe kawałki. No i tak stawiała mu na biurku talerzyk. I on to w ciągu nocy, ponieważ bardzo późno chodził spać, powoli zjadał - pisał prof. Andrzej Garlicki, historyk i publicysta.

Józef Piłsudski nie przywiązywał dużej wagi do posiłków. Miał jednak słabość do ciast, słodkich legumin oraz litewskich sucharów oprószonych cukrem i cynamonem. Do tego wypijał ogromne ilości mocno posłodzonej herbaty.

Legumina z zeszytu babci

Legumina to zapomniany deser, który pamiętają nasze babcie. Przepis zbliżony jest do puddingu chlebowego - wykorzystuje się w nim czerstwe pieczywo.

Składniki:

  • 300 g prażonych jabłek z cynamonem,
  • 5 czerstwych kajzerek,
  • 250 ml śmietanki 36 proc.,
  • 10 żółtek,
  • 100 g masła,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 3 łyżki cukru,
  • posiekane orzechy włoskie.
Pudding chlebowy - Pyszności
Pudding chlebowy - Pyszności © Canva | Miyuki Satake

Sposób przygotowania:

  1. Formę o wymiarach 20x30 cm posmaruj połową masła.
  2. Bułki porwij na mniejsze kawałki i połową wyłóż przygotowaną foremkę.
  3. Na pieczywie ułóż jabłka, dorzuć garść posiekanych orzechów włoskich i przykryj całość pozostałym pieczywem. Na wierzchu ułóż kawałki masła.
  4. Żółtka utrzyj na puszystą, jasną masę wraz z cukrem pudrem. Dodaj śmietankę i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj całość.
  5. Powstałą masą zalej zawartość foremki. Na wierzchu rozsyp orzechy włoskie.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 110 st. Celsjusza i piecz przez godzinę.

Gotowy deser możesz podać na ciepło w towarzystwie gałki lodów waniliowych lub śmietankowych. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟