Ceny mięsa – niepokojące doniesienia z całego świata. Szykują się kolejne podwyżki

Szalejące ceny od dłuższego czasu budzą w nas przerażenie. Płacimy więcej za wszystko: energię, usługi, żywność. Coraz więcej niepokoju budzą obecne ceny mięsa. A będzie jeszcze drożej!

Obrazek
Ewa

Ceny mięsa to niejedyny problem

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w kwietniu 2022 roku inflacja wynosiła ponad 12%. Z danych wynika też, że żywność i napoje podrożały w rok o 12,7 %, nośniki energii o 27,3%, a paliwa o 27,8%. Wszystko drożeje i to w zatrważającym tempie. W kwietniu w sklepach było drożej średnio o 21,8% w porównaniu z analogicznym okresem w 2021 roku. W ramach cyklicznego raportu „Indeks cen w sklepach detalicznych”, autorstwa UCE RESEARCH i Wyższych Szkół Bankowych przeprowadzono analizę dwunastu produktów w sklepach. Wyniki są szokujące: aż w 11 przypadkach odnotowano dwucyfrowe wzrosty cen.

To jest dowód na to, że realny wzrost cen i w konsekwencji ich odczuwalność są znacznie wyższe dla konsumentów, niż wskazywałyby na to oficjalne odczyty inflacji. Z dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć, że to nie koniec podwyżek. W świetle obecnych czynników, szczyt wzrostów cen spodziewany jest na okres wakacyjny, kiedy w sklepach może być drożej rdr. o 25%, a nawet 30%mówi dr Tomasz Kopyściański, ekonomista z Wyższej Szkoły Bankowej we Wrocławiu w rozmowie z Portalem Spożywczym
Obrazek

Dlaczego ceny mięsa idą w górę?

Kolejne podwyżki cen dotkną wszystkich fanów mięsa. W kwietniu podrożało ono o rekordową liczbę punktów. W górę poszły ceny drobiu, wieprzowiny i wołowiny. Odnotowano jedynie niewielki spadek w przypadku jagnięciny, która w Polsce i tak jest trudno dostępna i na stosunkowo droga.

Wiele osób wskazuje, że wzrost cen drobiu, spowodowany jest głównie problemami w transporcie i wstrzymaniem wielu dostaw. Powodem tego stanu rzeczy jest tocząca się w Ukrainie wojnę. Ekonomiści jednak mówią: to nie do końca tak działa. Wysoki indeks w kwietniu nie był jeszcze spowodowany wojną, a kryzysem ekonomicznym, który został zapoczątkowany przez wybuch pandemii. Długofalowe skutki są już odczuwalne, a problemy na wschodniej granicy tylko wzmocnią efekt kuli śnieżnej.

Wzrost cen wieprzowiny to również pokłosie spadkiem liczby zwierząt rzeźnych w zachodniej Europie przy jednoczesnym zachowaniu dużego popytu na mięso wieprzowe.

Co podrożało w Polsce?

Dane zebrane przez Wyższą Szkołę Bankową pokazują, że najbardziej podrożały produkty tłuszczowe: olej – o 54,9% i masło – o 51,2%. Na drugim miejscu są pieluchy dla dzieci i karmy dla zwierząt. Trzecie miejsce zajęło mięso ze wzrostem o 31,2% rdr. (w marcu – 22,1%).

Specjaliści ostrzegają - to dopiero początek.

Odczułeś podwyżki cen?

A może masz już swoje patenty na oszczędzanie? Podziel się z nami w komentarzu!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej