Pokochałam ten sos od pierwszego spróbowania. Dodaję go nałogowo nawet do frytek

Słodko-słony, z delikatną ostrością i głębokim aromatem czosnku oraz imbiru. Nic dziwnego, że Japończycy używają go niemal do wszystkiego. A my coraz chętniej sięgamy po niego nie tylko do sushi, ale też do klasycznych polskich dań.

Sos teriyaki to w moim domu hitSos teriyaki to w moim domu hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W wielu domach sos teriyaki robi karierę jako uniwersalny dodatek nie tylko do ryżu, makaronów czy dań z woka, ale też do frytek, kanapek czy nawet klusek śląskich. Jego wyjątkowy smak to zasługa kilku prostych składników: naturalnych, pełnych smaku i korzystnych dla zdrowia.

Najlepsze jest jednak to, że domowy sos teriyaki przygotujesz w 15 minut, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Ja pierwszy raz spróbowałam go na mieście jako dodatku do frytek belgijskich i przepadłam. Postanowiłam odtworzyć jego smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku

Sos teriyaki odnajdzie się w każdej kuchni

Ten japoński sos przygotowuje się na bazie sosu sojowego, czosnku, miodu, octu ryżowego, imbiru i oleju sezamowego. W oryginalnej wersji nie zawiera konserwantów ani zagęstników, ale dla domowego użytku warto dodać odrobinę skrobi kukurydzianej, bo dzięki temu uzyskasz idealną konsystencję.

Sos teriyaki jest wszechstronny: można go używać jako marynatę do mięs, polewę do tofu, dip do frytek czy dodatek do makaronu. W sezonie jesienno-zimowym warto go stosować nie tylko dla smaku, bo zawarte w nim składniki (czosnek, miód, imbir) wspierają odporność, poprawiają trawienie i rozgrzewają.

Jak zrobić sos teriyaki?

Składniki:

  • 1,5 łyżki miodu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
  • 1 szkl. wody.

Sposób przygotowania:

  1. W niewielkim rondlu połącz wodę, miód i sos sojowy, postaw na małym ogniu.
  2. Dodaj przeciśnięty czosnek, starty imbir i brązowy cukier. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  3. Następnie dodaj olej sezamowy i skrobię rozpuszczoną wcześniej w małej ilości zimnej wody.
  4. Gotuj całość kilka minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się błyszczący.

Jak przechowywać sos teriyaki?

Domowy sos teriyaki możesz przelać do słoiczka lub szklanej butelki i przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni. Wystarczy łyżeczka lub dwie, by odmienić smak całego dania. Z czasem składniki jeszcze bardziej się przegryzą, a sos zyska głębi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
Zakwas z buraka robię już teraz. Wlewem 2 łyżki i może stać aż do stycznia i nie spleśnieje
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
U nas hałasują na parapetach. Egipcjanie pieką i serwują na obiad
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Co oznaczają dziury w grzybach i czy można takie zbierać? Wątpliwości mają nawet doświadczeni grzybiarze
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Jesz czosnek jesienią i zimą? Oto jak naprawdę działa na organizm
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów