Pokochałam ten sos od pierwszego spróbowania. Dodaję go nałogowo nawet do frytek
Słodko-słony, z delikatną ostrością i głębokim aromatem czosnku oraz imbiru. Nic dziwnego, że Japończycy używają go niemal do wszystkiego. A my coraz chętniej sięgamy po niego nie tylko do sushi, ale też do klasycznych polskich dań.
W wielu domach sos teriyaki robi karierę jako uniwersalny dodatek nie tylko do ryżu, makaronów czy dań z woka, ale też do frytek, kanapek czy nawet klusek śląskich. Jego wyjątkowy smak to zasługa kilku prostych składników: naturalnych, pełnych smaku i korzystnych dla zdrowia.
Najlepsze jest jednak to, że domowy sos teriyaki przygotujesz w 15 minut, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Ja pierwszy raz spróbowałam go na mieście jako dodatku do frytek belgijskich i przepadłam. Postanowiłam odtworzyć jego smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przerabiam wczorajsze ziemniaki na nowe danie. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku
Sos teriyaki odnajdzie się w każdej kuchni
Ten japoński sos przygotowuje się na bazie sosu sojowego, czosnku, miodu, octu ryżowego, imbiru i oleju sezamowego. W oryginalnej wersji nie zawiera konserwantów ani zagęstników, ale dla domowego użytku warto dodać odrobinę skrobi kukurydzianej, bo dzięki temu uzyskasz idealną konsystencję.
Sos teriyaki jest wszechstronny: można go używać jako marynatę do mięs, polewę do tofu, dip do frytek czy dodatek do makaronu. W sezonie jesienno-zimowym warto go stosować nie tylko dla smaku, bo zawarte w nim składniki (czosnek, miód, imbir) wspierają odporność, poprawiają trawienie i rozgrzewają.
Jak zrobić sos teriyaki?
Składniki:
- 1,5 łyżki miodu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 2 cm świeżego imbiru,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
- 1 szkl. wody.
Sposób przygotowania:
- W niewielkim rondlu połącz wodę, miód i sos sojowy, postaw na małym ogniu.
- Dodaj przeciśnięty czosnek, starty imbir i brązowy cukier. Podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści.
- Następnie dodaj olej sezamowy i skrobię rozpuszczoną wcześniej w małej ilości zimnej wody.
- Gotuj całość kilka minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i stanie się błyszczący.
Jak przechowywać sos teriyaki?
Domowy sos teriyaki możesz przelać do słoiczka lub szklanej butelki i przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni. Wystarczy łyżeczka lub dwie, by odmienić smak całego dania. Z czasem składniki jeszcze bardziej się przegryzą, a sos zyska głębi.