Polacy kupują i jedzą grzyby na potęgę. Nie są świadomi, co się w nich znajduje

Grzyby to przysmak wielu Polaków. Dodajemy je do zup, sosów, a także spożywamy samodzielnie. Niestety, wyniki przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych (IJHARS) badań są alarmujące. Okazuje się, że znaczna część grzybów dostępnych na rynku nie spełnia obowiązujących norm jakości i bezpieczeństwa.

Polacy kupują i jedzą grzyby na potęgę. Nie są świadomi, co się w nich znajdujePolacy kupują i jedzą grzyby na potęgę. Nie są świadomi, co się w nich znajduje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W Polsce grzyby są jednym z ulubionych składników wielu potraw. Ich popularność rośnie szczególnie w sezonie, kiedy to w lasach pojawia się mnóstwo smakowitych okazów. Niestety, nie wszyscy są świadomi, że te pyszne grzyby mogą kryć w sobie nieprzyjemne niespodzianki. Ostatnie badania przeprowadzone przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wykazały, że niemal połowa suszonych, marynowanych i solonych grzybów dostępnych na rynku nie spełnia wszystkich norm jakościowych. Jednym z głównych problemów są robaki w grzybach, które mogą zniechęcić nawet największych miłośników tych leśnych smakołyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolkę szparagową podaję po francusku. Nie nadążam z dokładkami

Robaki w grzybach – poważny problem

Jednym z największych problemów, na który zwrócili uwagę inspektorzy, jest obecność robaków w grzybach. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawartość grzybów zaczerwionych, czyli zaatakowanych przez szkodniki, powinna być ograniczona. Niestety, w wielu przypadkach przekroczono dopuszczalne normy.

Co jeszcze znaleziono w grzybach?

Oprócz nadmiernej ilości robaków, inspektorzy wykryli również inne nieprawidłowości, takie jak:

  • Grzyby pleśniące: W niektórych partiach grzybów stwierdzono obecność pleśni, co świadczy o niewłaściwych warunkach przechowywania lub produkcji.
  • Grzyby o nieodpowiedniej konsystencji: Część grzybów była miękka, rozpadająca się, co wskazuje na ich niską jakość.
  • Obecność innych gatunków grzybów niż deklarowane: Producenci często podawali nieprawdziwe informacje o rodzaju grzybów zawartych w produkcie.
  • Brak wymaganych informacji na etykietach: Na wielu opakowaniach brakowało informacji o procesie produkcji, dacie zbioru czy numerze atestu.

Jak wybrać bezpieczne grzyby?

Aby uniknąć zakupu produktów niskiej jakości, warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:

  • Sprawdź etykietę: Na opakowaniu powinny znaleźć się informacje o producencie, składzie, dacie produkcji i przydatności do spożycia.
  • Zwróć uwagę na wygląd: Grzyby powinny być suche, czyste i niepołamane. Unikaj produktów z widocznymi oznakami pleśni lub uszkodzeń.
  • Wybieraj produkty od sprawdzonych producentów: Postaw na znane marki i sprawdzone sklepy.
  • Sprawdź datę przydatności: Nigdy nie kupuj produktów, których termin przydatności do spożycia już minął.

Co zrobić, gdy kupimy zakażone grzyby?

Jeśli po zakupie zauważysz, że grzyby są robaczywe lub mają inne wady, zgłoś to do sklepu. Masz prawo do zwrotu produktu i otrzymania zwrotu pieniędzy.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami