PoradyPolacy kupują i jedzą grzyby na potęgę. Nie są świadomi, co się w nich znajduje

Polacy kupują i jedzą grzyby na potęgę. Nie są świadomi, co się w nich znajduje

Polacy kupują i jedzą grzyby na potęgę. Nie są świadomi, co się w nich znajduje
Polacy kupują i jedzą grzyby na potęgę. Nie są świadomi, co się w nich znajduje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.08.2024 18:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Grzyby to przysmak wielu Polaków. Dodajemy je do zup, sosów, a także spożywamy samodzielnie. Niestety, wyniki przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych (IJHARS) badań są alarmujące. Okazuje się, że znaczna część grzybów dostępnych na rynku nie spełnia obowiązujących norm jakości i bezpieczeństwa.

W Polsce grzyby są jednym z ulubionych składników wielu potraw. Ich popularność rośnie szczególnie w sezonie, kiedy to w lasach pojawia się mnóstwo smakowitych okazów. Niestety, nie wszyscy są świadomi, że te pyszne grzyby mogą kryć w sobie nieprzyjemne niespodzianki. Ostatnie badania przeprowadzone przez Inspekcję Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych (IJHARS) wykazały, że niemal połowa suszonych, marynowanych i solonych grzybów dostępnych na rynku nie spełnia wszystkich norm jakościowych. Jednym z głównych problemów są robaki w grzybach, które mogą zniechęcić nawet największych miłośników tych leśnych smakołyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robaki w grzybach – poważny problem

Jednym z największych problemów, na który zwrócili uwagę inspektorzy, jest obecność robaków w grzybach. Zgodnie z obowiązującymi przepisami, zawartość grzybów zaczerwionych, czyli zaatakowanych przez szkodniki, powinna być ograniczona. Niestety, w wielu przypadkach przekroczono dopuszczalne normy.

Co jeszcze znaleziono w grzybach?

Oprócz nadmiernej ilości robaków, inspektorzy wykryli również inne nieprawidłowości, takie jak:

  • Grzyby pleśniące: W niektórych partiach grzybów stwierdzono obecność pleśni, co świadczy o niewłaściwych warunkach przechowywania lub produkcji.
  • Grzyby o nieodpowiedniej konsystencji: Część grzybów była miękka, rozpadająca się, co wskazuje na ich niską jakość.
  • Obecność innych gatunków grzybów niż deklarowane: Producenci często podawali nieprawdziwe informacje o rodzaju grzybów zawartych w produkcie.
  • Brak wymaganych informacji na etykietach: Na wielu opakowaniach brakowało informacji o procesie produkcji, dacie zbioru czy numerze atestu.

Jak wybrać bezpieczne grzyby?

Aby uniknąć zakupu produktów niskiej jakości, warto zwrócić uwagę na następujące kwestie:

  • Sprawdź etykietę: Na opakowaniu powinny znaleźć się informacje o producencie, składzie, dacie produkcji i przydatności do spożycia.
  • Zwróć uwagę na wygląd: Grzyby powinny być suche, czyste i niepołamane. Unikaj produktów z widocznymi oznakami pleśni lub uszkodzeń.
  • Wybieraj produkty od sprawdzonych producentów: Postaw na znane marki i sprawdzone sklepy.
  • Sprawdź datę przydatności: Nigdy nie kupuj produktów, których termin przydatności do spożycia już minął.

Co zrobić, gdy kupimy zakażone grzyby?

Jeśli po zakupie zauważysz, że grzyby są robaczywe lub mają inne wady, zgłoś to do sklepu. Masz prawo do zwrotu produktu i otrzymania zwrotu pieniędzy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także