Polacy masowo kupują i jedzą w święta. Nie mają pojęcia, jak jest szkodliwy

Barszcz czerwony to jedna z najczęściej spotykanych na wigilijnym stole zup. Jest niesamowicie aromatyczna, lekkostrawna, a do tego zdrowa. Wiele osób kupuje gotowiec ze sklepu. W tym przypadku musimy dokładnie czytać składy produktów. Katarzyna Bosacka ostrzega przed pewnymi składnikami, które mogą być dla nas szkodliwe.

BarszczBarszcz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com
Paulina Hermann

Nie każdy ma czas i chęci, by samodzielnie przygotować barszcz czerwony. Często biegniemy do sklepu po gotowiec w słoiku, kartonie lub butelce. Niektórzy kupują barszcz czerwony w torebkach. Ich składy są bardzo różne, ale niektóre produkty pozostawiają wiele do życzenia. Dlatego też musimy dokładnie czytać etykiety, o czym Katarzyna Bosacka wspomina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem wigilijny karp skradnie serce największego niejadka

Który barszcz jest najbardziej szkodliwy?

Jeśli wydaje wam się, że każdy produkt jest taki sam i nie musicie się zastanawiać nad wyborem, to jesteście w ogromnym błędzie. Barszcz w proszku zazwyczaj jest pełen szkodliwych składników, jak glutaminian sodu, sztuczne aromaty czy ogromne ilości cukru i soli. Buraków praktycznie tam nie uświadczycie. Wielu z nas wciąż jednak nie zdaje sobie sprawy z tego, jak jest niezdrowy. Zdaniem ekspertki żywieniowej o wiele lepszym wyborem są barszcze w butelce lub kartonie


"Czym różni się tak naprawdę barszcz w kartonie od tego w butelce? Ten w kartonie nadaje się do spożycia od razu. Wystarczy wlać go do garnka, podgrzać (nie zagotowywać) i już można jeść. Natomiast ten w butelce jest koncentratem soku z buraków, to oznacza, że trzeba go dodać do wody (albo bulionu) i zagotować" - pisze Bosacka w poście na Instagramie.

Przechodzimy teraz do kolejnej kwestii. Który barszcz w butelce wybrać? Dziennikarka podkreśla, że idealny produkt ma w swoim składzie kiszone buraki. Oznacza to, że w takiej butelce na pewno jest prawdziwy zakwas i dzięki niemu uzyskamy odpowiedni smak oraz aromat. Jeśli wybierzemy barszcz w kartonie, musimy wiedzieć, że zawierają często ogromne ilości cukru - nawet 14 łyżek w litrze.

Barszcz
Barszcz © wikipedia
"Barszcz musi być lekko słodki – to fakt (buraki same w sobie są słodkie), ale najlepiej jak sami decydujemy, ile cukru do niego dodamy. Do tego sok z cytryny, aromatyczne przyprawy tj. majeranek i mamy pyszny wigilijny barszcz. Pójście na skróty nie zawsze jest złe, ważne, żeby wybrać mądrze" - wyjaśnia Katarzyna Bosacka.
Wybrane dla Ciebie
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze