Polacy nagminnie łączą te produkty. Niestety to katorga dla naszego brzucha

Istnieje wiele produktów spożywczych, które na pozór pasują do siebie jak kawałki puzzli. Kiedy jednak smak potrawy wychodzi genialny, tak skutki jej jedzenia mogą być zwyczajnie przykre. Okazuje się bowiem, że niektóre połączenia wyjątkowo źle wpływają na nasz organizm; są też takie, przez które wszystkie właściwości prozdrowotne poszczególnych składników zostają zmarnotrawione. Koniecznie musisz je znać!

ObrazekAdobe Stock

Mówi się, że najlepsze przepisy powstały przy dużym udziale przypadku. Eksperymentowanie w kuchni to nieodłączny element gotowania — i bardzo dobrze. Czasem warto jednak wziąć też pod uwagę porady specjalistów z dziedziny żywienia. Na pozór smaczne i zdrowe potrawy mogą się bowiem okazać ciężkich orzechem do zgryzienia dla naszych żołądków. Dlaczego? Bo niektóre produkty spożywcze nigdy nie powinny być ze sobą łączone. Oto ich przykłady.

Obrazek
Czasem jedząc obiad nie wiemy, że właśnie serwujemy sobie niezdrową mieszankę składników - Pyszności; foto: Canva

Ogórek i pomidor

O feralności tego połączenia mówi się już od lat. Co prawda stwierdzenie, że sałatka z tych dwóch zdrowych warzyw zagraża naszemu bezpieczeństwu, jest dużą przesadą, ale osoby, które chcą czerpać z niej nie tylko smak, ale i zdrowie, mogą być mocno zawiedzione. Wszystko przez askorbinazę, czyli obecny w ogórku enzym, który skutecznie rozkłada większość witaminy C w pomidorze. Krótko mówiąc, sałatka wyjdzie smaczna, ale kwasu askorbinowego dzięki niej nie zyskamy.

Papryka i cebula

To połączenie stosujemy często, zarówno w daniach gorących takich jak gulasz i leczo, jak i sałatkach czy kanapkach. Na pozór wszystko jest okej, ale osoby, które stosują dietę lekkostrawną, powinny unikać takiego duetu. Oba warzywa są ciężkostrawne, a w połączeniu mogą spowodować nieprzyjemne następstwa dla układu pokarmowego.

Wino i mięso

Sommelierzy i Włosi mogliby się obrazić, ale nic na to nie poradzimy. Okazuje się, że wino zawiera garbniki (odpowiedzialne za jego cierpki posmak), które hamują wchłanianie żelaza, czyli cennego minerału i budulca czerwonych krwinek obecnego w mięsie. To oczywiście nie szkodzi sensu stricto, ale warto nie robić z takiego połączenia reguły.

Herbata i cytryna

Obrazek
Nie tylko pomidor i ogórek, ale również cytryna i herbata to zły duet - Pyszności; foto: Canva

Połączenie, które uwielbiają wszyscy fani herbaty. Problem wygląda następująco. Herbata rośnie na glebie bogatej w szkodliwy dla ludzkiego organizmu glin. Ten jednak nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego sam napój nie jest dla nas groźny. Kiedy jednak zdecydujemy się dodać do niego sok z cytryny, glin zamienia się w cytrynian glinu, który z kolei jest dobrze absorbowany przez ciało. Tym, którzy nie wyobrażają sobie herbaty bez cytryny, specjaliści polecają dodawać ją dopiero w momencie, w którym pozbędziemy się z filiżanki torebki lub fusów. 

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟