Pomoże przetrwać gorące dni. Ekspresowy chłodnik z arbuza

Znakomity pomysł na lunch albo kolację w upalny, letni dzień. Połączenie świeżego, soczystego arbuza z warzywami zapewni nie tylko orzeźwienie, ale również dużo wrażeń smakowych i cennych składników odżywczych. Jak przyrządzić pyszny chłodnik?

Chłodnik z arbuzaChłodnik z arbuza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | SHISHKOV NICKOLAI

Arbuza jadano już 3 tysiące lat przed naszą erą, o czym świadczą odkrycia archeologów w prehistorycznym stanowisku Uan Muhuggiag w Libii. Właśnie północno-wschodnia Afryka uchodzi za kolebkę uprawy tych soczystych owoców, które początkowo były bardziej gorzkie niż słodkie, miały żółtawo-biały miąższ i niezwykle twardą skórę. W miarę upływu wieków pojawiały się nowe odmiany, znacznie słodsze i smaczniejsze. Dziś jest ich blisko 1,5 tysiąca.

Arbuz może pochwalić się dużymi wartościami odżywczymi. Choć składa się przede wszystkim z wody, dostarcza też solidnej dawki likopenu – barwnika z rodziny karotenoidów nadającego owocowi intensywnego, czerwonego koloru. To bardzo silny przeciwutleniacz, który skutecznie hamuje szkodliwą aktywność wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu i sprzyjających rozwojowi chorób układu krążenia czy nowotworów (regularna dawka likopenu obniża ryzyko raka prostaty i jelita grubego).

O wartości odżywczej arbuza świadczy również duża zawartość cytruliny – organicznego związku chemicznego z grupy aminokwasów, który stymuluje system odpornościowy oraz zwiększa poziom argininy we krwi, dzięki czemu poprawia siłę i wytrzymałość, a także przyspiesza regenerację mięśni po dużym wysiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowy tort z naleśników, którego smaku nie zapomnisz. Idealny na letnie przyjęcia

Arbuz działa także przeciwbakteryjnie i przeciwzakrzepowo. Duża zawartość wody sprawia, że wykazuje właściwości moczopędne i skutecznie oczyszcza organizm z toksyn. Stanowi też remedium na obrzęki spowodowane zaburzeniami pracy serca czy nerek.

Jak rozpoznać dojrzałego arbuza

Do przyrządzania chłodnika potrzebujemy dojrzałego arbuza. Jak go sprawdzić w sklepie? Warto spojrzeć na spód owocu, czyli miejsce, w którym łączył się z łodygą. Powinna znajdować się tam plama w kolorze żółto-kremowym. Im bardziej jest on intensywny, tym większa szansa, że arbuz dojrzewał w słońcu, dzięki czemu nabrał odpowiedniej słodyczy.

Innym wskaźnikiem dojrzałości owocu jest jego "ogonek", czyli pozostała końcówka łodygi. Zielona może świadczyć o tym, że arbuz został zebrany z pola zbyt wcześnie. Uschnięta jest natomiast sygnałem, że plantator dał mu naturalnie dojrzeć, co na pewno wpłynęło na smak i słodycz.

Chłodnik arbuzowy
Chłodnik arbuzowy © Adobe Stock | svetlana kolpakova

Kupując arbuza, warto również ocenić jego wagę. Ponieważ dojrzały składa się przede wszystkim z wody, powinien być dość ciężki. Jeśli wydaje się niepokojąco lekki, lepiej odłożyć go na półkę.

Dość wiarygodnym testem owoców jest postukanie w skórkę. Dojrzały owoc wydaje charakterystyczny, głęboki i dudniący dźwięk.

Przepis na chłodnik z arbuza

Arbuzowy miąższ, bez pestek (3 szklanki) miksujemy z liśćmi świeżej bazylii (garść), następnie dodajemy pokrojone w kostkę: pomidora (szklanka), ogórka, bez pestek (szklankę) oraz pomarańczową lub żółtą paprykę (pół szklanki), posiekany ząbek czosnku, sok z limonki (2 łyżki) i startą z niej skórkę (łyżka) oraz ocet winny (łyżka), doprawiamy solą.

Potrawę schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Po rozlaniu na talerze chłodnik posypujemy pokruszonym serem feta. Dekorujemy listkami bazylii albo posiekanym koperkiem. Danie możemy też posypać ulubionymi pestkami, np. słonecznika.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie