Pomoże zasnąć lepiej niż melisa. Wypij, a wstaniesz wyspany jak nigdy wcześniej
Problemy z zasypaniem, przewracanie się z boku na bok mimo zmęczenia. Wielu z nas to spotyka. Dlatego warto znać przepis na napój, który warto wypić na godzinę przed położeniem się do łóżka. Wtedy zapadniesz w sen szybciej niż się spodziewasz.
16.11.2024 | aktual.: 16.11.2024 16:30
Zmagasz się z trudnościami w zasypianiu? Masz ostatnio sporo stresów? Może warto zainteresować się metodą pochodząca z medycyny ajurwedyjskiej, która zdobywa coraz większą popularność. Mleko księżycowe, bo o nim mowa, to naturalny napój, który jest alternatywą dla preparatów z apteki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czy mleko księżycowe naprawdę działa?
Stres to jeden z głównych powodów zaburzeń snu u dorosłych Polaków. Często prowadzi do niepożądanych myśli, które utrudniają zasypianie. W takich sytuacjach melisa, mimo że jest popularnym środkiem, nie zawsze okazuje się wystarczająco skuteczna. Mleko księżycowe, pełne tryptofanu, może jednak przynieść ulgę. Napój ten uchodzi za bardzo skuteczny.
Mleko księżycowe, oparte na zasadach ajurwedy, to napój przygotowywany z mleka, ashwagandy, cynamonu, masła, kurkumy oraz klitorii ternateńskiej.
Aby przygotować mleko księżycowe, wystarczy zagotować 350 ml mleka, a po lekkim ostudzeniu dodać masło, kurkumę, cynamon, ashwagandę i klitorię. Składniki mieszamy, a napój jest gotowy po kilku minutach. Zaleca się spożycie go na godzinę przed pójściem spać.
Mleko księżycowe
Składniki:
- 350 ml mleka,
- 5 g ashwagandy w proszku,
- łyżeczka mielonego cynamonu,
- łyżeczka masła,
- szczypta kurkumy,
- łyżeczka klitorii ternateńskiej (suszonej).
Przygotowanie:
- Mleko wlej do garnuszka i doprowadź je do wrzenia.
- Kiedy nieco ostygnie, dodaj do niego masła, kurkumy, cynamonu, ashwagandy oraz kiltorii. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i poczekaj 5-10 minut, aż napój będzie nadawał się do picia.
- Wypij go nie później niż godzinę przed planowanym położeniem się spać.
Mleko księżycowe możesz wzbogacić też o suszoną lawendę.