Genialne porady kulinarne, które na pewno się przydadzą

Zawsze lubię poznawać nowe porady kulinarne, które mogę potem wykorzystać w swojej kuchni. Dziś przychodzę z kolejną dawką ciekawych treści.

Na pewno ułatwią wiele czynności w kuchni, dlatego nie możesz ich przegapić ?


#1 Jak podgrzać pizzę na patelni


Został Ci kawałek pizzy i nie wiesz jak go podgrzać, aby był chrupiący?
Podgrzej na patelni górną część z serem, dzięki czemu pizza będzie smakować jak świeża.
#2 Do ciasteczek czekoladowych dodaj kawę


Do masy na ciasteczka czekoladowe zawsze warto dodać łyżkę świeżo zmielonej kawy. Dzięki temu zabiegowi, podkręcisz smak czekolady.


#3 Do jajecznicy dodaj mąkę kukurydzianą
Dzięki takiemu połączeniu jajka będą kremowe. Po prostu pychota!


#4 Idealnie chrupiący boczek – porady kulinarne w najlepszym wydaniu


Aby go uzyskać, ułóż plastry boczku na papierze do pieczenia. Następnie wstaw go do piekarnika na 15-20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
#5 Jogurt grecki plus łosoś
Zanim włożysz łososia do piekarnika, rozprowadź na nim jogurt greckim. Po wizycie w piekarniku ryba nie będzie wysuszona.
#6 Kremowe koktajle bez użycia mleka
Jeśli nie chcesz robić koktajli z użyciem mleka lub jogurtu, zawsze możesz dodać do niego awokado. Kremowy napój gwarantowany!
#7 Przejrzałe banany zamiast kostek do lodu
Kiedy masz w domu nadmiar dojrzałych bananów, podziel je na mniejsze kawałki i włóż do zamrażarki. Możesz wykorzystać je potem do upieczenia chleba bananowego lub zamienić kostki lodu pysznymi kawałkami banana.
#8 Jeśli chcesz, aby wypieki były lekkie i puszyste…
… zawsze przesiewaj mąkę. Co więcej, dzięki temu zabiegowi mąka szybciej i łatwiej połączy się z pozostałymi składnikami.
#9 Dodatkowe żółtko do ciastek
Wystarczy naprawdę niewiele, aby ciastka były delikatniejsze, bardziej miękkie i puszyste jednocześnie. Palce lizać!
#10 Idealna szarlotka z dodatkiem soku z cytryny
Do podzielonych na mniejsze kawałki jabłek, dodaj 3 łyżki soku z cytryny. Owoce nie tylko nie zbrązowieją, ale też dodatkowy składnik podkreśli ich smak. Orzeźwiająca moc plus słodkie nadzienie – to jest to!
#11 Nie płucz ugotowanego makaronu
W ten sposób pozbywasz się skrobi, dzięki której ugotowany makaron dobrze łączy się z sosem. Po drugie, makaron powinno dodawać się do sosu, a nie na odwrót.
#12 Zamiast wody możesz użyć bulionu
Dodając go do gotujących się sosów, ziemniaków, ryżu, a nawet kurczaka, na pewno wzbogacisz smak przyszłej potrawy.
I to wszystkie porady kulinarne na dzisiaj. Daj znać, czy chciałabyś coś jeszcze dodać do tej listy.
Zobacz także: Oto czego unikać w kuchni, aby nie zaliczyć wpadki
Komentarze