PoradyOto czego unikać w kuchni, aby nie zaliczyć wpadki

Oto czego unikać w kuchni, aby nie zaliczyć wpadki

W kuchni dzieje się naprawdę bardzo wiele, dlatego nie trudno o wpadki. A jak wiadomo, lepiej ich unikać. I już za chwilę dowiesz się jak to robić.

Oto czego unikać w kuchni, aby nie zaliczyć wpadki
Frania

23.05.2019 | aktual.: 18.09.2023 13:01

Dziś skończymy raz na zawsze ze złymi kuchennymi nawykami, które nie tylko rujnują cały przepis, ale też skutecznie potrafią popsuć nawet najlepszy dzień.

#1 Dodawanie zbyt wielu ziół i przypraw

Obraz

Czasem mniej, znaczy lepiej. I tak właśnie jest w przypadku przypraw i ziół, których lepiej nie mieszać bezmyślnie. Dlaczego? Takim zachowaniem skutecznie zniszczymy smak naszej potrawy.

Co więcej, trzeba pamiętać również o odpowiednich proporcjach, aby danie nie było ani słone, ani totalnie mdłe.

#2 Nie bój się używać soli w kuchni

Obraz

Wiele osób, aż do przesady obchodzi się ostrożnie z solą w kuchni. A warto pamiętać, że dodajemy ją praktycznie do wszystkiego, dlatego należy w końcu nauczyć się, że skoro jest potrzebna w każdym przepisie, jej obecność jest bardzo istotna.

#3 Do gotującego się makaronu dodajesz zbyt mało soli

Obraz

I tu przechodzimy płynnie do gotowania makaronu. Przy tym procesie musimy pamiętać o soli, aby efekt końcowy był zadawalający. Dlatego po raz kolejny proszę Cię - nie bój się używać soli w swojej kuchni.

#4 Podczas pieczenia dodajesz składniki na chybił trafił

Obraz

Przepis jest po to, aby pomóc przygotować nam pyszny wypiek. I kolejność składników w nim podana ma ogromne znaczenie. Nie możesz dodawać poszczególnych elementów według upodobania.

Każdy etap przygotowania jest tu bardzo ważny, dlatego powinniśmy trzymać się receptury. W przeciwnym wypadku zamiast pysznego ciasta, możesz uzyskać totalną klapę.

#5 Przed pieczeniem, nie rozgrzewasz piekarnika

Obraz

I tu przechodzimy do piekarnika. W przepisach nie bez powodu dodaje się informację, że blaszkę należy wstawić do rozgrzanego piekarnika. Nigdy tego nie lekceważ.

#6 Podczas gotowania dodajesz świeże zioła już na samym początku

Obraz

Świeże zioła należy dodawać przy samym końcu gotowania, a nie zaraz na początku. W przeciwnym wypadku zamiast dania z ciekawą bazą smaku, uzyskasz potrawę bez smaku z rozgotowanymi liśćmi.

#7 Zbyt wysoka temperatura nie jest dobra

Obraz

Kiedy coś smażysz, albo podgrzewasz na patelni, pamiętaj, że w zależności co robimy, należy dostosować odpowiednią temperaturę.

Jeśli będziesz zawsze wszystko robić na najwyższej mocy, łatwo o przypalenie i totalne zniszczenie dania.

#8 Wrzucasz rzeczy na nierozgrzaną patelnię

Obraz

I na koniec wpadka, która chyba najbardziej utkwiła mi w pamięci, kiedy zaczęła się moja przygoda z gotowaniem. Początkowo nie zwracałam uwagi na to, czy patelnia jest już wystarczająco rozgrzana.

A to duży błąd. Proces gotowania na patelni powinien rozpocząć się w momencie, kiedy jest ona w pełni nagrzana. Inaczej nie masz co liczyć na chrupiące i soczyste mięso.

Jak sama widzisz, lepiej unikać podstawowych błędów w kuchni. Dlatego już dziś kończymy ze złymi nawykami.

Wybrane dla Ciebie