Prosty sposób na szumowiny w rosole. Zupa wyjdzie idealnie klarowna
Rosół z widocznymi szumowinami nie prezentuje się zbyt apetycznie. Jednak niewiele potrzeba, by ugotować idealnie klarowną zupę. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Jeśli jednak z jakiegoś powodu ci się nie udało, są też sposoby na uratowanie mętnego bulionu.
Kiedy zabieramy się za gotowanie rosołu, cel jest jasny. Ma wyjść złocisty, niezwykle esencjonalny i oczywiście klarowny. Jednak łatwo się przekonać, że nie zawsze się to udaje. Czasami bulion jest mętny i pojawia się na nim mnóstwo szumowin, które trudno zebrać. Odbiera mu to apetyczny wygląd. Jak do tego nie dopuścić?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci
Rosół potrzebuje długiego gotowania
Wszystko zaczyna się już na etapie mięsa. Powinno być jak najświeższe, lepiej nie używać mrożonego. Zlewamy je zimną wodą i gotujemy na małym ogniu, bo to sprzyja powolnemu uwalnianiu się białek. Szumowiny, które pojawiają się na powierzchni, trzeba systematycznie usuwać, zanim zdążą się rozpuścić w zupie. Warto też pamiętać, by posolić ją dopiero pod sam koniec przygotowywania.
Jak uratować mętny bulion?
Jednak nie zawsze możemy poświęcić tak dużo czasu na gotowanie rosołu, zdarza się też, że szumowin tworzy się więcej niż zwykle. Wtedy też nie należy się poddawać, bo istnieje jeszcze kilka sposobów, by rosół uratować. Nasze babcie doskonale znamy trik z białkiem. Wystarczy dodać jedno lub dwa do bulionu, a kiedy się zetną, absorbują szumowiny. Dobrym sposobem jest też dołożenie kilku kostek lodu lub dolanie zimnej wody (około szklanki). Kiedy wywar się schłodzi, wszystkie drobinki szumowin zaczną opadać na dno. Potem wystarczy go przecedzić, a na pewno będzie klarowny.
Czy gotować rosół pod pokrywką?
Na idealną przejrzystość rosołu duży wpływ ma także to, czy gotujemy go, używając pokrywki. Kiedy jej nie ma, para wodna swobodnie krąży i zupa jest bardziej klarowna. Jednak przygotowanie jej pod przykryciem też ma swoje zalety, bo jest szybsze i oszczędzamy energię. Taki sposób ma jednak wpływ na zmętnienie, bo para wodna nie znajduje ujścia. Jakie jest wyjście? Można gotować bulion pod pokrywką na małym ogniu do momentu, w którym zacznie wrzeć. Potem lepiej jest ją zdjąć, aby para nie zbierała się. Dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny. Drugi sposób? Po prostu nie przykrywać garnka szczelnie.