Prosty sposób na szumowiny w rosole. Zupa wyjdzie idealnie klarowna

Rosół z widocznymi szumowinami nie prezentuje się zbyt apetycznie. Jednak niewiele potrzeba, by ugotować idealnie klarowną zupę. Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. Jeśli jednak z jakiegoś powodu ci się nie udało, są też sposoby na uratowanie mętnego bulionu.

Jaki jest najprostszy sposób na szumowiny w rosole?Jaki jest najprostszy sposób na szumowiny w rosole?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kiedy zabieramy się za gotowanie rosołu, cel jest jasny. Ma wyjść złocisty, niezwykle esencjonalny i oczywiście klarowny. Jednak łatwo się przekonać, że nie zawsze się to udaje. Czasami bulion jest mętny i pojawia się na nim mnóstwo szumowin, które trudno zebrać. Odbiera mu to apetyczny wygląd. Jak do tego nie dopuścić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Rosół potrzebuje długiego gotowania

Wszystko zaczyna się już na etapie mięsa. Powinno być jak najświeższe, lepiej nie używać mrożonego. Zlewamy je zimną wodą i gotujemy na małym ogniu, bo to sprzyja powolnemu uwalnianiu się białek. Szumowiny, które pojawiają się na powierzchni, trzeba systematycznie usuwać, zanim zdążą się rozpuścić w zupie. Warto też pamiętać, by posolić ją dopiero pod sam koniec przygotowywania.

Jak uratować mętny bulion?

Jednak nie zawsze możemy poświęcić tak dużo czasu na gotowanie rosołu, zdarza się też, że szumowin tworzy się więcej niż zwykle. Wtedy też nie należy się poddawać, bo istnieje jeszcze kilka sposobów, by rosół uratować. Nasze babcie doskonale znamy trik z białkiem. Wystarczy dodać jedno lub dwa do bulionu, a kiedy się zetną, absorbują szumowiny. Dobrym sposobem jest też dołożenie kilku kostek lodu lub dolanie zimnej wody (około szklanki). Kiedy wywar się schłodzi, wszystkie drobinki szumowin zaczną opadać na dno. Potem wystarczy go przecedzić, a na pewno będzie klarowny.

Czy gotować rosół pod pokrywką?

Na idealną przejrzystość rosołu duży wpływ ma także to, czy gotujemy go, używając pokrywki. Kiedy jej nie ma, para wodna swobodnie krąży i zupa jest bardziej klarowna. Jednak przygotowanie jej pod przykryciem też ma swoje zalety, bo jest szybsze i oszczędzamy energię. Taki sposób ma jednak wpływ na zmętnienie, bo para wodna nie znajduje ujścia. Jakie jest wyjście? Można gotować bulion pod pokrywką na małym ogniu do momentu, w którym zacznie wrzeć. Potem lepiej jest ją zdjąć, aby para nie zbierała się. Dzięki temu rosół będzie bardziej klarowny. Drugi sposób? Po prostu nie przykrywać garnka szczelnie.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji