Przed wojną uchodziły za rarytas. Dziś każdy się krzywi na ich widok

Istnieją potrawy, których popularność można już liczyć nie w dziesiątkach, lecz nawet... setkach lat. To, czego udało się dokonać naleśnikom czy kotletowi schabowemu, nie dotyczy jednak innych dań, które kiedyś uchodziły za rarytas, a dziś są zapomniane lub nawet pogardzane. Przykład? Ozorki. Zobacz, jak wyglądał przepis na nie sprzed niemal 90 lat.

ObrazekOzorki - pamiętasz je jeszcze? - Pyszności; foto: Canva

Mówi się, że tylko czas jest w stanie zniszczyć dosłownie wszystko. Tak się też stało z popularnością niektórych potraw, którymi zajadali się nasi dziadkowie, a które podane nam czy naszym dzieciom, wywołałyby niesmak i zdziwienie. Ciężko uwierzyć, że te dania jadano w Polsce nawet codziennie jeszcze niespełna 100 lat temu.

Ostatnio do swoistego kulinarnego wehikułu czasu zaprosił nas portal gazetasenior.pl, udostępniając w swoim artykule fragment przedwojennego czasopisma "AS". Spisany w nim cykl "7 dni dobrej gospodyni" może wywołać nostalgię. A może szok? Cóż, to wszystko zależy od twojego, drogi czytelniku, wieku. A także od tego, czy od czasu do czasu kultywujesz tradycje kulinarne swoich przodków, czy może preferujesz absolutną kuchenną nowoczesność.

Obrazek
Wolisz tradycyjną, czy nowoczesną kuchnię? - Pyszności; foto: Canva

Tygodniowe menu sprzed niemal 90 lat

W artykule portalu gazetasenior.pl i pokazanym tam jadłospisie z 1935 roku znajdujemy kilka potraw znanych nam doskonale, jak również takich, za które współczesne gospodynie raczej się nawet nie biorą. Zacytujmy więc kilka takich "smaczków".

  • Poniedziałek: czysty barszcz lub kapuśniaczek z kiełbasami, paprykarz cielęcy z francuskimi kluskami.
  • Wtorek: rosół z kaszką i selery faszerowane grzybami.
  • Środa: zupa ziemniaczana z groszkiem, zrazy z buraczkami.
  • Czwartek: zupa grochowa, gołąbki, befsztyki z jarzynkami.
  • Piątek: barszcz zabielany, dorsz smażony, dołki (drożdżowe bułeczki).
  • Sobota: zupa owsianka, zrazy z grzybami, paluchy ziemniaczane.
  • Niedziela: rosół z grzybów, krokiety z móżdżków cielęcych, pieczeń nerkowa.

Przepis na ozorki

Obrazek
Ozorki - kiedyś popularne, dziś niemal zapomniane - Pyszności; foto: Canva

Jak już wspomnieliśmy, niektóre dania nie cieszą się już taką popularnością, jak dawniej. Weźmy tu za przykład ozorki. Oczywiście to nie jest tak, że ta potrawa zaginęła w stu procentach i nikt już nawet nie wie, czym była. Powiedzmy jednak szczerze, że znajduje się ona gdzieś pomiędzy zupełnie już pomijanym w jadłospisie Polaków móżdżkiem cielęcym a tradycyjnym barszczem, który przygotowujemy kilka razy do roku. A jak ozorki przyrządzano w 1935 roku? Przepis na nie również znalazł się na portalu gazetasenior.pl. Wyglądał w ten sposób:

Parę ozorków cielęcych, obgotowanych i obciągniętych z błony, gotuje się w wodzie z jarzynami tak, aby po ugotowaniu mało tylko rosołu zostało. Parę pomidorków (obecnie z konserw) dusi się z cebulką i masłem, zasypuje łyżką mąki i zalewa rosołem z pod ozorków, następnie przeciera się wszystko przez sito, dorabia smak solą, szczyptą cukru oraz sokiem cytrynowym lub octem, wkłada pokrajane w skośne płatki ozorki i zaciąga jeszcze raz na ogniu.

To jak to wygląda u ciebie? Nostalgia? Zdziwienie? Odraza? Koniecznie daj nam znać!

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat