Przekąska prosto z kościoła. Czym są chipsy pustelnika?

Z kościelnymi przysmakami kojarzą się przede wszystkim pańskie skórki i turecki miodek, które dostać można 1 listopada przy cmentarzach. Za murami klasztorów skrywają się jednak inne przysmaki, które przypadną do gustu przede wszystkim tym najmłodszym. Dla wielu osób to spełnienie marzeń z dzieciństwa.

Chipsy pustelnika - PysznościChipsy pustelnika - Pyszności
Źródło zdjęć: © TikTok
Ewa Malinowska

Kiedy byłam młodsza, wraz z moją siostrą uwielbiałyśmy dojadać opłatek, który został po Wigilii. Delikatny, chrupiący i rozpływający się na języku wafelek był prawdziwy rarytasem. Nie zostawało go jednak zbyt dużo, więc każdym kawałkiem trzeba się było delektować. Okazuje się jednak, że można kupić go w formie chipsów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jabłuszkowe ciasteczka zachwycają nie tylko smakiem, ale i uroczym wyglądem

Przysmaki z zakonu

Klasztory muszą wykazać się sporą dozą przedsiębiorczości, aby zarobić na swoje potrzeby. Siostry zakonne od lat sprzedają swoje wyroby, takie jak miody i wypieki, aby podciągnąć nieco wspólnotowy budżet. Wśród nich pojawiają się chipsy pustelnika, czyli nieregularne kawałki opłatka. Ich skład jest bardzo prosty - ot, po prostu mąka pszenna i woda. Przepadają za nią dzieci, wywołują wspomnienia u dorosłych. Siostry zakonne utrzymują całość w duchu zero waste, popularnym w internecie trendzie, który od wieków znają wszystkie gospodynie domowe.

Przysmaki od sióstr zakonnych
Przysmaki od sióstr zakonnych © Facebook | Opactwo Mniszek Benedyktynek w Staniątkach

Opłatki powstają na maszynach, które produkują andruty. Nie robi się ich nigdzie poza Polską, więc siostry zakonne mają ręce pełne roboty. W czasie pracy zakonnice milczą lub odmawiają różaniec. Gotowe opłatki są następnie przycinane i trafiają na świąteczny stół lub do parafii, gdzie po poświęceniu zamieniają się w hostie.

Chipsy Pustelnika

Siostry wypiekają codziennie 8 tysięcy opłatków. Odłamki opłatka nie trafiają do kosza - zamieniają się w "Chipsy Pustelnika", idealne do chrupania. Nieregularne kawałki przypominają ścinki materiału. Przepadają za nimi dzieci, ale skuszą się też dorośli. To całkiem niezła alternatywa dla klasycznych chipsów, na dodatek o prostym składzie.

Chipsy Pustelnika
Chipsy Pustelnika © TikTok

Opactwo Mniszek Benedyktynek w Staniątkach sprzedaje je od lat. Siostry szukają sposobu, żeby dorobić do skromnego budżetu. Robią powidła i dżemy, latem sprzedają dary ze swojego ogrodu, pieką ciastka na miodzie z własnej pasieki i desery na święta. Trzeba przyznać - zaradność mają chyba we krwi.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości