PrzepisProste bułeczki z malinami [malinianki]. Bez drożdży i wyrastania. Wystarczą 4 składniki

Proste bułeczki z malinami [malinianki]. Bez drożdży i wyrastania. Wystarczą 4 składniki

Proste bułeczki z malinami [malinianki]. Bez drożdży i wyrastania. Wystarczą 4 składniki
Ewa
18.02.2022 08:17

Przepis na bułeczki z malinami bez drożdży. Jakie składniki są potrzebne, by malinianki zachwyciły nie tylko twoje podniebienie?

Jak zrobić bułki bez drożdży? Przepis na malinianki

Czasami przychodzi nam ochota na coś słodkiego, a szafki w kuchni świecą pustkami. W ten sposób powstały pyszne bułeczki kryzysowe z malinami. Do ich przygotowania wystarczą tylko cztery składniki: mąka, kefir, cukier i soda. Do tego dodaj ulubione owoce i gotowe.

Dzięki temu, że ciasto do bułeczek nie powstaje na bazie drożdży, to nie trzeba czekać, aż wyrośnie. W ten sposób powstaje ekspresowa przekąska dla całej rodziny.

Bułeczki z malinami sprawdzą się z pewnością na deser. Co zamiast drożdży do malinianek? Dodatek sody sprawi, że ciasto pięknie wyrośnie. Z jej dodatkiem powstaje na przykład tradycyjny irlandzki chleb. Warto również wiedzieć, że aromat sody w znacznym stopniu znika, gdy pieczywo przestygnie. Kefir nadaje dodatkową lekkość naszym wypiekom.

Przepis na bułeczki z malinami (malinianki) poniżej.

Składniki

Bułeczki z malinami [malinianki] – składniki

  1. 4 szklanki mąki
  2. 450 ml kefiru
  3. 1/2 szklanki cukru
  4. 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  5. maliny lub inne owoce

Jak zrobić bułeczki z malinami bez drożdży?

Przygotowanie lekkich bułeczek z malinami bez drożdży i bez zakwasu jest banalnie proste. Wystarczą cztery podstawowe składniki, żeby przygotować coś pysznego.

Przygotuj dużą miskę. Przesiej do niej cztery szklanki mąki. Dzięki przesiewaniu do ciasta dostanie się więcej powietrza i nasze bułeczki będą jeszcze bardziej puszyste. Co zamiast drożdży do ciasta? Następnie dodaj sodę oczyszczoną, kefir, cukier i całość dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły.

Powstałe ciasto podziel na mniejsze kuleczki, mniejsze nieco niż zaciśnięta pięść. Delikatnie spłaszcz je, żeby powstały bułeczki. Na każdej bułeczce zrób dwa przecięcia i dodaj po 4 kawałki malin. Oczywiście, możesz użyć również innych owoców. Sprawdzą się tutaj też borówki czy jagody. Jeśli chcesz dodać jabłka, to możesz dodatkowo posypać je odrobiną cynamonu.

Bułeczki z malinami – czas pieczenia. 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.

Bułeczki z malinami są gotowe

Po 30 minutach w piekarniku nasze słodkie bułeczki z malinami bez drożdży są już gotowe.

Możesz podać je  masłem, dżemem lub polać domowym lukrem. Świetnie sprawdzą się w roli pysznego podwieczorku i drugiego śniadania.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także