Ciecierzyca w 4 smakach

Jeśli lubisz ciecierzycę, koniecznie musisz zapoznać się z naszym przepisem. Dzięki niemu przygotujesz ją w 4 ciekawych odsłonach.
Składniki:
PorcjePodstawowy składnik
- 750 g ciecierzyca
Smak 1
- 1 łyżeczka sos sojowy
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 łyżka sezam
Smak 2
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
- 1/4 łyżeczki sól morska
- 2 łyżki miód
Smak 3
- 1/4 szkl. starty parmezan
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1/2 łyżeczki sól morska
- 1 łyżeczka suszone pomidory
Smak 4
- 1/2 łyżeczki papryka wędzona
- 1/2 łyżeczki papryka ostra
- 1/2 łyżeczki kmin rzymski
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 łyżka oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Podziel ciecierzycę na 4 miseczki. W pierwszej połącz ją z sosem sojowym, sezamem oraz czosnkiem granulowanym. Dokładnie wymieszaj.
- W drugiej misce z ciecierzycą połącz cynamon, gałkę muszkatołową, sól oraz miód. Dokładnie wymieszaj.
- W kolejnej misce do ciecierzycy dodaj oliwę z oliwek, parmezan, sól oraz suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj.
- Natomiast w ostatniej misce wymieszaj z ciecierzycą oliwę z oliwek, paprykę wędzoną i ostrą, kmin rzymski, sól oraz pierz.
- Przesyp 4 smaki ciecierzycy na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
- Smacznego!
Komentarze