PrzepisDeseryCrème brûlée domowej roboty

Crème brûlée domowej roboty

Oto pyszny deser znany na całym świecie w naszym wykonaniu ? Wy również możecie go przygotować w zaciszu własnego domu, wystarczy, że zapoznacie się całą instrukcją i weźmiecie się do pracy ? Powodzenia!

Crème brûlée domowej roboty
Pyszności

29.05.2018 | aktual.: 29.05.2018 17:24

Składniki:

  1. 1 laska wanilli
  2. 600 ml śmietanka 30%
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 8 szt. jajka rozmiar L
  5. 1/2 łyżeczki cukier
  6. maliny do dekoracji
  7. borówki do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. Podziel laskę wanilii na pół i wydrąż ze środka ziarenka.

Obraz

2. W rondelku połącz ze sobą śmietankę, cukier i ziarenka wanilii. Mieszankę lekko zagotuj.

Obraz

3. W misce umieść 8 żółtek i ucieraj je do chwili, aż delikatnie zmienią kolor. Następnie dodaj śmietankową mieszankę.

Obraz

4. W celu odpowietrzenia powstałej mieszanki, przelej ją przez sitko.

Obraz

5. Dopiero potem możesz rozprowadzić ją bezpośrednio w miseczkach (na wysokość 2 cm). Nie zapomnij wypełnić formy, w której ułożyłeś miseczki, do połowy wodą. Następnie wstaw do piekarnika (temp. 100 stopni Celsjusza, czas: 50-60 minut).

Obraz

6. Po tym czasie wstaw miseczki do lodówki na min. 8 godzin. Przed podaniem w każdej miseczce rozprowadź odrobinę cukru i ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut (opcja grilla). Gotowy deser możesz udekorować ulubionymi owocami - my wybraliśmy maliny i borówki.

Obraz
Wybrane dla Ciebie