Crème brûlée domowej roboty

Oto pyszny deser znany na całym świecie w naszym wykonaniu ? Wy również możecie go przygotować w zaciszu własnego domu, wystarczy, że zapoznacie się całą instrukcją i weźmiecie się do pracy ? Powodzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 laska wanilli
  2. 600 ml śmietanka 30%
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 8 szt. jajka rozmiar L
  5. 1/2 łyżeczki cukier
  6. maliny do dekoracji
  7. borówki do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. Podziel laskę wanilii na pół i wydrąż ze środka ziarenka.

Obrazek

2. W rondelku połącz ze sobą śmietankę, cukier i ziarenka wanilii. Mieszankę lekko zagotuj.

Obrazek

3. W misce umieść 8 żółtek i ucieraj je do chwili, aż delikatnie zmienią kolor. Następnie dodaj śmietankową mieszankę.

Obrazek

4. W celu odpowietrzenia powstałej mieszanki, przelej ją przez sitko.

Obrazek

5. Dopiero potem możesz rozprowadzić ją bezpośrednio w miseczkach (na wysokość 2 cm). Nie zapomnij wypełnić formy, w której ułożyłeś miseczki, do połowy wodą. Następnie wstaw do piekarnika (temp. 100 stopni Celsjusza, czas: 50-60 minut).

Obrazek

6. Po tym czasie wstaw miseczki do lodówki na min. 8 godzin. Przed podaniem w każdej miseczce rozprowadź odrobinę cukru i ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut (opcja grilla). Gotowy deser możesz udekorować ulubionymi owocami - my wybraliśmy maliny i borówki.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀