Crème brûlée domowej roboty

Oto pyszny deser znany na całym świecie w naszym wykonaniu ? Wy również możecie go przygotować w zaciszu własnego domu, wystarczy, że zapoznacie się całą instrukcją i weźmiecie się do pracy ? Powodzenia!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 laska wanilli
  2. 600 ml śmietanka 30%
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 8 szt. jajka rozmiar L
  5. 1/2 łyżeczki cukier
  6. maliny do dekoracji
  7. borówki do dekoracji
Sposób przygotowania:

1. Podziel laskę wanilii na pół i wydrąż ze środka ziarenka.

Obrazek

2. W rondelku połącz ze sobą śmietankę, cukier i ziarenka wanilii. Mieszankę lekko zagotuj.

Obrazek

3. W misce umieść 8 żółtek i ucieraj je do chwili, aż delikatnie zmienią kolor. Następnie dodaj śmietankową mieszankę.

Obrazek

4. W celu odpowietrzenia powstałej mieszanki, przelej ją przez sitko.

Obrazek

5. Dopiero potem możesz rozprowadzić ją bezpośrednio w miseczkach (na wysokość 2 cm). Nie zapomnij wypełnić formy, w której ułożyłeś miseczki, do połowy wodą. Następnie wstaw do piekarnika (temp. 100 stopni Celsjusza, czas: 50-60 minut).

Obrazek

6. Po tym czasie wstaw miseczki do lodówki na min. 8 godzin. Przed podaniem w każdej miseczce rozprowadź odrobinę cukru i ponownie wstaw do piekarnika na 5 minut (opcja grilla). Gotowy deser możesz udekorować ulubionymi owocami - my wybraliśmy maliny i borówki.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy