Faszerowana rolada z kurczaka

Oto przepis na genialny dodatek do dań, który łączy w sobie same pyszności. To po prostu idealna kombinacja, w której zakochacie się od pierwszego kęsa :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 1 szt. cebula posiekana w kostkę
  2. 2 szt. czerwona papryka posiekana w kostkę
  3. 2 szt. pierś z kurczaka
  4. 1 szt. pomidor pokrojony w kostkę
  5. 80 g ser żółty
  6. 1/3 puszki czerwona fasola
  7. 1 szt. jalapeño
  8. 4 ząbki czosnek
  9. 2 szczypty sól
  10. 2 szczypty czarny pieprz
  11. 1 łyżka czosnek w proszku
  12. 1 łyżka papryka w proszku
  13. 1 łyżka kumin
  14. 1 łyżka oregano

Sos

  1. 400 g sos pomidorowy
  2. 2 szt. suszone pomidory
  3. 50 ml sok z cytryny
  4. 3 łyżki przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:

1. Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, czerwoną paprykę, jalapeño, czosnek, sól i pieprz.

Obrazek

2. Do małej miski przesyp: pieprz, czosnek, paprykę, kumin, oregano i pieprz.

Obrazek

3. Do dwóch piersi z kurczaka dodaj połowę przygotowanej mieszanki przypraw. I dokładnie obtocz każdy kawałek mięsa.

Obrazek

4. Przetnij pierś z kurczaka na pół i roztłucz przy pomocy tłuczka. W wewnętrznej części rozprowadź podsmażoną paprykę, pokrojonego pomidora i ser.

Obrazek

5. Jako ostatni element dodaj czerwoną fasolę i zwiń pierś z kurczaka w rulon. Umieść roladki w formie do pieczenia i piecz je przez 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. W blenderze połącz ze sobą sos pomidorowy, suszone pomidory, sok z cytryny, przecier pomidorowy i drugą część mieszanki przypraw.

Obrazek

7. Powstały sos nałóż na upieczonego kurczaka i posyp po wierzchu serem. Ponownie włóż do piekarnika (temp. 180 stopni Celsjusza, 5 minut).

Obrazek

8. Gotowe roladki możesz podawać z ulubionymi dodatkami.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe