Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
To przyprawa, która rzadko pojawia się w naszych szafkach, ale w Bułgarii obowiązkowo gości w każdej kuchni. Ma nie tylko wyjątkowy aromat, ale i cenne właściwości, które szybko przekonają, że warto wprowadzić ją do codziennej diety.
Czubryca to jedna z najbardziej charakterystycznych przypraw Półwyspu Bałkańskiego. Chociaż w Polsce kojarzy nam się ona głównie z gotową mieszanką w torebce, jej sercem jest cząber górski (Satureja montana). W Bułgarii roślina ta rośnie dziko na słonecznych, skalistych zboczach, a jej intensywny zapach stał się kulinarną wizytówką tego kraju. Bułgarzy cenią ją tak bardzo, że czubryca często stoi na stole obok soli i pieprzu w formie popularnej "szarenej soli" (kolorowej soli). Używa się jej przez cały dzień, od śniadania po kolację.
Rozgrzewający gulasz z indyka. Pomysł na jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
Właściwości czubrycy
Przyprawa ta stymuluje wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu proces trawienia przebiega szybciej i sprawniej. Czubryca pomaga rozluźnić mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, co jest wybawieniem przy bolesnych skurczach czy uczuciu ciężkości po zbyt obfitym posiłku. To także jedna z najlepszych przypraw wiatropędnych. Skutecznie zapobiega fermentacji w jelitach i powstawaniu gazów, dlatego jest obowiązkowa przy ciężkich, tradycyjnych potrawach.
Dzięki właściwościom antyseptycznym cząbru i czosnku wchodzącego często w skład czubrycy, przyprawa ta wspiera układ odpornościowy oraz działa przeciwbakteryjnie. Jej regularne spożywanie może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i wsparcia pracy układu trawiennego poprzez hamowanie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów w jelitach. To właśnie dlatego mówi się, że potrafi rozruszać"układ pokarmowy, który stał się ociężały przez siedzący tryb życia lub błędy żywieniowe.
Czubryca w kuchni
Czubrycę można znaleźć w różnych wersja. Ta zielona jest łagodniejsza i bardzo uniwersalna. W jej składzie często znajdziemy także suszone warzywa, takie jak por czy cebula. Świetnie sprawdza się jako dodatek do twarogu, sałatek, jajecznicy czy świeżych kanapek. Można nią z powodzeniem zastąpić zioła prowansalskie lub bazylię w codziennym gotowaniu.
Czubryca czerwona jest ostrzejsza i najlepiej komponuje się z daniami na gorąco. Swój kolor zawdzięcza zazwyczaj dodatkowi ostrej i słodkiej papryki. Jest niezastąpiona przy potrawach strączkowych. Dodanie jej do fasolki po bretońsku, zupy grochowej czy soczewicy sprawi, że dania te przestaną być problematyczne dla żołądka i będą lepiej się trawiły.
Bułgarzy czubrycę sypią do mięs mielonych, gulaszów i zapiekanek warzywnych. W Polsce warto wypróbować ją jako marynatę do pieczonego schabu lub dodatek do domowego pasztetu. Warto zacząć od małej ilości, by przyzwyczaić się do jej specyficznego, lekko pikantnego aromatu, który potrafi całkowicie odmienić smak znanych nam potraw, przy okazji dbając o lekkość naszego brzucha.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.