Gołąbki bez ryżu

Czegoś takiego jeszcze u nas nie było. Przygotowaliśmy gołąbki...bez ryżu! I musimy przyznać, że wyszło nam coś wspaniałego. Cała rodzina pokochała to danie 😉

Obrazek
Pyszności

Nasze danie wzbogaciliśmy marchewką, która nabrała ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Sos

  1. 400 ml passata pomidorowa
  2. 250 ml bulion
  3. 1 łyżeczka oregano
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1-2 szt. marchewka
  7. 1/2 szt. cebula

Podstawowe składniki

  1. 1/2 szt. młoda kapusta
  2. 400 g mielony indyk
  3. 3-4 łyżki oliwa z oliwek
  4. 1/2 szt. cebula
  5. 1 łyżeczka czerowna papryka
  6. 1 łyżeczka sól
  7. 1 łyżeczka pieprz
  8. 1 łyżeczka majeranek
  9. 1 łyżeczka kmin mielony
  10. 1/3 szkl. bułki tartej
  11. 2 szt. jajka

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od poszatkowania młodej kapusty.

Obrazek

2. Następnie połącz ją z mielonym indykiem, bułką tartą, jajkami, majerankiem, kminem, solą, pieprzem i czerwoną papryką.

Obrazek

3. Z mieszanki uformuj małe gołąbki. Następnie przełóż je do formy do pieczenia i polej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika na 25 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos, w którym podasz pyszne danie. W garnku połącz: cebulę i zoodlowaną marchewkę.

Obrazek

5. Jako kolejne składniki dodaj: passatę pomidorową, bulion, paprykę czerwoną, sól, pieprz oraz oregano.

Obrazek

6. Dodaj upieczone gołąbki i duś przez 5-10 minut.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa