Surówka z marynowanej marchewki

Idealna surówka? W naszym przypadku będzie to marynowana marchewka, której nie sposób odmówić. Pasuje do wielu dań i jest mega prosta w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Marchewki w naszym przepisie nabrały ciekawych kształtów dzięki Zoodlerowi marki Philips.

Składniki:

Zalewa

  1. 2 l woda
  2. 250 ml ocet 10%
  3. 1/2 szkl. cukier
  4. 1 łyżka czarny pieprz
  5. 1 łyżka gorczyca biała cała

Pozostałe składniki

  1. 3 szt. marchewki
  2. 3-4 ząbki czosnek

Sposób przygotowania:

1. Na początek zoodluj marchewki.

Obrazek

2. Następnie wrzuć je do wrzącej i osolonej wody. Gotuj przez 2 minuty, po czym wyjmij je z garnka.

Obrazek

3. Do powstałego wywaru dodaj cukier, gorczycę, pieprz, ocet i liście laurowe. Gotuj mieszankę ok. 5 minut.

Obrazek

4. W międzyczasie przełóż zoodlowane marchewki do słoika. Do naczynia dodaj również ząbki czosnku oraz zalewę z garnka.

Obrazek

5. Zamknij szczelnie słoik i odstaw do ostygnięcia. Tak przygotowaną surówkę możesz przechowywać w lodówce nawet do 4 tygodni.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa