Przesoliłeś zupę? Ta metoda w mig uratuje twój obiad

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który nigdy nie przesolił zupy. Jednak żadne przyjemne slogany i truizmy o tym, że błędy się zdarzają, nie sprawią, że twój obiad zostanie uratowany. To się da zrobić — ale należy wiedzieć jak. Mamy na to kilka sposobów!

ObrazekCo zrobić, żeby przesolona zupa znów stała się smaczna? - Pyszności; foto: Canva

Uparte dociekanie przyczyn jest w tej sytuacji nieistotne. Po prostu: zupa wyszła o wiele za słona. Ręka zadrżała? Solniczka była niedomknięta? Przepis trefny? A może w grę weszły tu wyższe uczucia i rozkojarzenie? Nieważne! Zupa sama się nie uratuje, a banda głodnych domowników już wychyla głowy z pokoi, z nadzieją na zjedzenie pysznie pachnącego pierwszego dania. Jak ich nie zawieść? Trzeba reagować — i to szybko.

Obrazek
Nie ma nic gorszego, niż przesolona zupa - Pyszności; foto: Canva

Przesolona zupa — jak ją uratować?

Najczęstszym sposobem radzenia sobie z przesoloną zupą jest paniczne dolewanie do niej wody. Ma to oczywiście pewien sens, bo moc przyprawy rozłoży się na większą objętość płynu, a zupa wyjdzie znacznie mnie słona. Przy okazji jednak straci też pozostały smak, który nabrała dzięki mięsu i warzywom. Woda jest więc skutecznym i jednocześnie kiepskim pomysłem. Proponujemy użyć któregoś z poniższych.

  • Surowy ziemniak. Przed wrzuceniem go do zupy obierz go, ale nie krój w kawałki. Gotuj razem z przesolonym płynem maksymalnie przez 10 minut, a następnie wyciągnij. Kartofel wchłonie nadmiar soli, ale jeśli będzie przebywał w bulionie za długo, to odda go z powrotem. Na tej samej zasadzie działa pokrojone w ćwiartki jabłko.
  • Ryż. Metoda skuteczna, ale ryzykowna. Po 8-10 minutach spędzonych w zupie, woreczek ryżu powinien wchłonąć zbędną sól, ale jeśli się zagapisz (znowu), to twój rosół stanie się potwornie mętny.
  • Białka jajek. Tu trzeba działać szybko i bez wahania. Kiedy tylko zorientujesz się, że twoja zupa wyszła za słona, natychmiast dodaj do niej dwa kurze białka. Zwiążą sól i skutecznie ją "przechowają". Nie zapomnij na koniec ich wyjąć, bo domownicy mogą się nieco zdziwić, widząc pomidorową z jajkiem.
  • Chleb. A dokładniej — jego skórka. To sposób na niewielki stopień przesolenia zupy, czyli: jest w miarę okej, ale jednak nieco zbyt intensywnie. Skórkę chleba wrzuć do bulionu na kilka minut, a następnie wyciągnij. Po tym czasie powinna stać się wyraźnie słona.
Obrazek
Przesolona zupa? Użyj ziemniaka, ryżu, jajek albo chleba - Pyszności; foto: Canva

Jeśli problem dotyczy zupy, którą miałeś zamiar na koniec zabielać, to możesz liczyć na to, że śmietana również ograniczy odczucia związane z przesoleniem płynu. Tę czynność także należy przeprowadzić w odpowiedni sposób. Więcej o nim możesz przeczytać w innym naszym artykule. Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥