Przesoliłeś zupę? Ta metoda w mig uratuje twój obiad

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który nigdy nie przesolił zupy. Jednak żadne przyjemne slogany i truizmy o tym, że błędy się zdarzają, nie sprawią, że twój obiad zostanie uratowany. To się da zrobić — ale należy wiedzieć jak. Mamy na to kilka sposobów!

ObrazekCo zrobić, żeby przesolona zupa znów stała się smaczna? - Pyszności; foto: Canva

Uparte dociekanie przyczyn jest w tej sytuacji nieistotne. Po prostu: zupa wyszła o wiele za słona. Ręka zadrżała? Solniczka była niedomknięta? Przepis trefny? A może w grę weszły tu wyższe uczucia i rozkojarzenie? Nieważne! Zupa sama się nie uratuje, a banda głodnych domowników już wychyla głowy z pokoi, z nadzieją na zjedzenie pysznie pachnącego pierwszego dania. Jak ich nie zawieść? Trzeba reagować — i to szybko.

Obrazek
Nie ma nic gorszego, niż przesolona zupa - Pyszności; foto: Canva

Przesolona zupa — jak ją uratować?

Najczęstszym sposobem radzenia sobie z przesoloną zupą jest paniczne dolewanie do niej wody. Ma to oczywiście pewien sens, bo moc przyprawy rozłoży się na większą objętość płynu, a zupa wyjdzie znacznie mnie słona. Przy okazji jednak straci też pozostały smak, który nabrała dzięki mięsu i warzywom. Woda jest więc skutecznym i jednocześnie kiepskim pomysłem. Proponujemy użyć któregoś z poniższych.

  • Surowy ziemniak. Przed wrzuceniem go do zupy obierz go, ale nie krój w kawałki. Gotuj razem z przesolonym płynem maksymalnie przez 10 minut, a następnie wyciągnij. Kartofel wchłonie nadmiar soli, ale jeśli będzie przebywał w bulionie za długo, to odda go z powrotem. Na tej samej zasadzie działa pokrojone w ćwiartki jabłko.
  • Ryż. Metoda skuteczna, ale ryzykowna. Po 8-10 minutach spędzonych w zupie, woreczek ryżu powinien wchłonąć zbędną sól, ale jeśli się zagapisz (znowu), to twój rosół stanie się potwornie mętny.
  • Białka jajek. Tu trzeba działać szybko i bez wahania. Kiedy tylko zorientujesz się, że twoja zupa wyszła za słona, natychmiast dodaj do niej dwa kurze białka. Zwiążą sól i skutecznie ją "przechowają". Nie zapomnij na koniec ich wyjąć, bo domownicy mogą się nieco zdziwić, widząc pomidorową z jajkiem.
  • Chleb. A dokładniej — jego skórka. To sposób na niewielki stopień przesolenia zupy, czyli: jest w miarę okej, ale jednak nieco zbyt intensywnie. Skórkę chleba wrzuć do bulionu na kilka minut, a następnie wyciągnij. Po tym czasie powinna stać się wyraźnie słona.
Obrazek
Przesolona zupa? Użyj ziemniaka, ryżu, jajek albo chleba - Pyszności; foto: Canva

Jeśli problem dotyczy zupy, którą miałeś zamiar na koniec zabielać, to możesz liczyć na to, że śmietana również ograniczy odczucia związane z przesoleniem płynu. Tę czynność także należy przeprowadzić w odpowiedni sposób. Więcej o nim możesz przeczytać w innym naszym artykule. Powodzenia!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków