Przez nieuwagę zapłacili w restauracji 5 tysięcy za obiad. Rachunek ich załamał

Wenecka restauracja została oskarżona o stosowanie nieuczciwych praktyk w stosunku do wczasowiczów. Po tym, jak grupa turystów zgłosiła się na policję, lokal został skontrolowany przez służby i ukarany wysoką grzywną. Jak czytamy w opiniach na temat restauracji, to "typowa pułapka na turystów". I, niestety, niejedyna.

ObrazekWenecka restauracja została ukarana za stosowanie nieuczciwych praktyk wobec gości - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Czterej turyści z Japonii zatrzymali się w restauracji Osteria de Luca. Lokal znajduje się na Placu Świętego Marka, w centrum Wenecji. Grupa turystów zamówiła cztery steki, talerz smażonych ryb, dwa kieliszki wina i wodę. Okazało się, że restauracja stosuje nieuczciwe praktyki, m.in. w postaci "ukrytych cen". Finalnie, rachunek za zamówienie opiewał na kwotę wynoszącą ponad 5 tys. zł (1100 euro). 

5 tysięcy złotych za obiad? Sprawia trafiła na policję

Po interwencji studentów na policji, odnośnie zawyżonych cen, sprawą zajął się Luigi Brugnaro, burmistrz Wenecji. Restaurację skontrolowali inspektorzy i krajowa policja ds. przestępstw finansowych. Służby wykryły nieprawidłowości, w skutek czego lokal obciążono karą grzywny w wysokości 64 tysięcy złotych.

Gazeta La Nuova Venezia poinformowała, że ​​kontrole ujawniły naruszenia przepisów dotyczących zdrowia i bezpieczeństwa oraz higieny żywności. Wykryto także naruszenia kodeksu handlowego, w tym problemy dotyczące dokładnego opisu towarów. Weneckie Stowarzyszenie Hotelarzy zaoferowało czterem pokrzywdzonym turystom bezpłatny dwudniowy pobyt w cztero- lub pięciogwiazdkowym hotelu, próbując ożywić reputację miasta nad laguną.

Obrazek
Jedzenie w restauracji - Pyszności; Foto: Canva.com

Wenecka restauracja "pułapką na turystów"

Przed nieuczciwymi praktykami stosowanymi przez restaurację ostrzegają także internauci. Według ich opinii lokal stosuje "ukryte ceny", manipulując gramaturą dań. Wskazują również na "nieuprzejmy i przebiegły personel", "zwodnicze menu", a knajpę określają jako "typową pułapkę na turystów".  Ta przykra sytuacja nie jest jednak odosobnionym przypadkiem. O stosowanie nieuczciwych praktyk wobec wczasowiczów oskarżono też inną wenecką restaurację, w której chilijski turysta miał zapłacić 195 złotych za dwie kawy i dwie butelki wody.

Podobne kontrole przeprowadzono w pobliskiej restauracji Trattoria Casanova, gdzie trzem kobietom wystawiono rachunek opiewający na 350 euro za trzy dania z makaronem z owoców morza. Również tam trzyosobowa rodzina z Wielkiej Brytanii została obciążona opłatą w wysokości 526 euro za obiad, w tym 300 euro mieli zapłacić za półmisek grillowanej ryby.

Wybrane dla Ciebie
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości