Przez ten błąd twoje placki tracą swoją chrupkość. Zwróć na to uwagę po smażeniu

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które mają swoich wiernych fanów w niemal każdym domu. Nic dziwnego — proste składniki, szybkie przygotowanie i smak, który przenosi do czasów dzieciństwa. Jednak mimo że przepis wydaje się banalny, nietrudno o błędy, które psują końcowy efekt.

Domowe placki ziemniaczane to przysmak w każdym polskim domuDomowe placki ziemniaczane to przysmak w każdym polskim domu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Idealny placek ziemniaczany powinien być złocisty, chrupiący z zewnątrz i miękki w środku. Taki, który aż przyjemnie chrupie pod zębem i pachnie jak u babci i właśnie do takiego efektu powinniśmy dążyć, przygotowując to klasyczne danie. Ale okazuje się, że nawet najprostszy krok tuż po smażeniu może zniszczyć całą naszą pracę i sprawić, że chrupiące placki zamienią się w miękką, wilgotną masę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Błąd przez który placki tracą chrupkość

Jednym z mniej oczywistych, a zarazem bardzo powszechnych błędów popełnianych tuż po usmażeniu placków ziemniaczanych jest układanie ich w stos na jednym talerzu. Na pierwszy rzut oka wydaje się to praktyczne — szybciej, wygodniej i mniej naczyń do zmywania. Niestety, sprawia to, że placki szybko tracą swoją chrupkość, ponieważ wytworzona para wodna nie ma gdzie uciec.

W rezultacie chrupiąca skórka mięknie, a placki stają się gumowate i wilgotne. Aby tego uniknąć, zamiast układać je jeden na drugim, lepiej rozłożyć je pojedynczo, na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu, albo na kratce, gdzie będą mogły swobodnie odparować. Dzięki temu zachowają swoją idealną strukturę i będą smakować dokładnie tak, jak powinny, czyli lekko, świeżo i przyjemnie chrupiąco.

Inne i popularne błędy

O ile układanie placków w stos nie jest błędem, o którym wie każda gospodyni, o tyle istnieją inne, znacznie bardziej oczywiste potknięcia. Wiadomo już powszechnie, że podstawą udanych placków ziemniaczanych jest dobrze rozgrzany tłuszcz. Wrzucenie masy na zimną patelnię sprawi, że zamiast się smażyć, zacznie wchłaniać tłuszcz, co przełoży się na ciężką i niestety niesmaczną konsystencję.

Równie istotne jest dokładne odciśnięcie startych ziemniaków z nadmiaru wody. Im mniej wilgoci w masie, tym większa szansa, że placki usmażą się na złocisty kolor i będą przyjemnie chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku — czyli dokładnie takie, jak być powinny.

Wybór ziemniaków

Niestety, nie każdy ziemniak sprawdzi się w tym daniu. Jeśli zależy ci na odpowiedniej konsystencji, wybierz ziemniaki typu B – bogate w skrobię. To właśnie ona sprawia, że masa dobrze się trzyma, nie rozpada podczas smażenia i pozwala uzyskać przyjemnie chrupiącą strukturę. Dzięki temu usmażone placki świetnie współgrają z gęstymi sosami, które tak często towarzyszą tej klasycznej potrawie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Wygląda jak czarna oliwka, a to owoc. Stymuluje pracę jelit i reguluje ciśnienie
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Dodaj do surówki z kiszonej kapusty. Zniknie z talerza szybciej niż kotlet
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
Ta kawa bije rekordy popularności. Spróbujesz raz i zapomnisz o cappuccino
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟