Ciasto biszkoptowe „kotek”

Ciasto biszkoptowe w naszej kuchni zamieniło się w kotka. Taki tort spodoba się każdemu maluchowi ? Wiemy o tym z własnego doświadczenia ?



Zobacz także: Gofry w tęczowym wydaniu
Składniki:
PorcjeBiszkopt
- 3/4 szkl. mąka przesiana
- 3-4 łyżki kakao
- 1 szkl. cukier
- 6 szt. jajka z podziałem na żółtka i białka
- 3/4 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa z marscarpone
- 500 ml śmietanka 36 %
- 300 g serek mascarpone
- 1 opakowanie galaretka krystaliczna
- 3/4 szkl. wrzątek
Pozostałe składniki
- 1,5 szkl. polewa czekoladowa
- łakocie do ozdoby


Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od przygotowania biszkoptu. W tym celu ubij białka. Po chwili zacznij dodawać stopniowo cukier i żółtka
- Następnie dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia (również partiami). Przelej mieszankę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj krem. Zacznij od ubicia schłodzonej śmietanki. Po czym dodaj do niej powoli serek mascarpone. Nie zapomnij dodać również ostudzoną galaretkę krystaliczną.
- Podziel biszkopt na pół. Na spodzie rozprowadź masę i na wierzchu ułóż drugą część biszkoptu.
- Przy pomocy pianek stwórz zęby kotka. Na wierzchu rozprowadź polewę czekoladową. Po czym zacznij dodawać uszy...
- ...oczy, nosek i wąsy. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. Gotowe!