Najbardziej kontrowersyjny składnik polskiego rosołu. Robert Makłowicz go nienawidzi

Przepis na rosół Roberta Makłowicza. Jakie składniki? Jak go zrobić? Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Najczęściej serwowana w niedzielę, obowiązkowy element wszystkich imprez rodzinnych i wesel. Jak przygotować dobry rosół?

Obrazek
Ewa

Pierwsza wzmianka o rosole w polskiej książce kucharskiej pojawiła się w 1682 roku. Rosół w oryginalnej nazwie przyrządzało się bardzo długo. Jego nazwa pochodzi od słowa rozsolić, które oznaczało sposób konserwacji mięsa polegający na obsypywaniu suszonego mięsa solą i moczeniu, a później gotowaniu w wodzie. Rozsolenie było konieczne, by zmiękczyć suszone produkty. Od rozsalania powstał słynny dzisiaj rosół. Jak zrobić rosół z przepisu Roberta Makłowicza? Jakiego składnika nie dodawać?

Domowy rosół – składniki

Ile gospodyń, tyle patentów na rosół. Bazą najczęściej jest mięso- drobiowe, wołowe lub mieszanka dwóch rodzajów. Nie może ubyć się również od masy warzyw, które nadają aromat i smak całej zupie. Ciężko wyobrazić sobie rosół bez marchewki, pietruszki czy pora. Niektórzy rosół serwują go z makaronem, inni stawiają na lane kluski, kaszę czy ziemniaki.

Jedno jest pewne: najlepszy rosół to połączenie dobrych składników i cierpliwości.

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/165648092523674868/">pinterest.com‎</a>

Czego nie dodawać do rosołu? Robert Makłowicz radzi

Czego nie powinno się dodawać do rosołu? Robert Makłowicz zdradził, jaki składnik jest niedopuszczalny w rosole. Według niego są to... ziemniaki!

Wiele osób dodaje je do zupy zamiast makaronu. Kiedyś serwowała tak rosół moja babcia. Rosół w takiej wersji charakterystyczny jest dla Śląska Cieszyńskiego oraz Śląska Opolskiego.

Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju

zdradził znany krytyk kulinarny w programie "Drugie śniadanie mistrzów"

Składniki:

  • pół kury
  • 0,5 kg antrykotu wołowego
  • 2 l wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarnka ziela angielskiego
  • 3-4 marchewki
  • 1/2 selera
  • por
  • 2 pietruszki (korzenie)
  • 1 opalona na ogniu cebula
  • sól
  • pieprz do smaku

Jak zrobić rosół Roberta Makłowicza?

  1. Na początku zalewamy mięso zimną wodą i stawiamy garnek na gazie.
  2. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie gotujemy przez około godzinę.
  3. W trakcie gotowania zbieramy szumowiny.
  4. Dodajemy obrane i umyte warzywa.
  5. Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy ją do wywaru.
  6. Zupę gotujemy przez kolejne 2 godziny (rosół cały czas powinien bulgotać na małym ogniu).
  7. Na koniec doprawiamy zupę solą oraz pieprzem.

Robert Makłowicz rosół serwuje z makaronem i mięsną wkładką.

A jak Ty podajesz rosół?

Masz może swój patent na pyszną zupę?

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀