Najbardziej kontrowersyjny składnik polskiego rosołu. Robert Makłowicz go nienawidzi
Przepis na rosół Roberta Makłowicza. Jakie składniki? Jak go zrobić? Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Najczęściej serwowana w niedzielę, obowiązkowy element wszystkich imprez rodzinnych i wesel. Jak przygotować dobry rosół?
Pierwsza wzmianka o rosole w polskiej książce kucharskiej pojawiła się w 1682 roku. Rosół w oryginalnej nazwie przyrządzało się bardzo długo. Jego nazwa pochodzi od słowa rozsolić, które oznaczało sposób konserwacji mięsa polegający na obsypywaniu suszonego mięsa solą i moczeniu, a później gotowaniu w wodzie. Rozsolenie było konieczne, by zmiękczyć suszone produkty. Od rozsalania powstał słynny dzisiaj rosół. Jak zrobić rosół z przepisu Roberta Makłowicza? Jakiego składnika nie dodawać?
Domowy rosół – składniki
Ile gospodyń, tyle patentów na rosół. Bazą najczęściej jest mięso- drobiowe, wołowe lub mieszanka dwóch rodzajów. Nie może ubyć się również od masy warzyw, które nadają aromat i smak całej zupie. Ciężko wyobrazić sobie rosół bez marchewki, pietruszki czy pora. Niektórzy rosół serwują go z makaronem, inni stawiają na lane kluski, kaszę czy ziemniaki.
Jedno jest pewne: najlepszy rosół to połączenie dobrych składników i cierpliwości.
Czego nie dodawać do rosołu? Robert Makłowicz radzi
Czego nie powinno się dodawać do rosołu? Robert Makłowicz zdradził, jaki składnik jest niedopuszczalny w rosole. Według niego są to... ziemniaki!
Wiele osób dodaje je do zupy zamiast makaronu. Kiedyś serwowała tak rosół moja babcia. Rosół w takiej wersji charakterystyczny jest dla Śląska Cieszyńskiego oraz Śląska Opolskiego.
zdradził znany krytyk kulinarny w programie "Drugie śniadanie mistrzów"
Składniki:
- pół kury
- 0,5 kg antrykotu wołowego
- 2 l wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 3-4 marchewki
- 1/2 selera
- por
- 2 pietruszki (korzenie)
- 1 opalona na ogniu cebula
- sól
- pieprz do smaku
Jak zrobić rosół Roberta Makłowicza?
- Na początku zalewamy mięso zimną wodą i stawiamy garnek na gazie.
- Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie, a następnie gotujemy przez około godzinę.
- W trakcie gotowania zbieramy szumowiny.
- Dodajemy obrane i umyte warzywa.
- Cebulę opalamy nad palnikiem i dodajemy ją do wywaru.
- Zupę gotujemy przez kolejne 2 godziny (rosół cały czas powinien bulgotać na małym ogniu).
- Na koniec doprawiamy zupę solą oraz pieprzem.
Robert Makłowicz rosół serwuje z makaronem i mięsną wkładką.
A jak Ty podajesz rosół?
Masz może swój patent na pyszną zupę?