Rosół Strzelczyka to prawdziwy hit. Sekret tkwi w przyprawach

Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie niedzielny obiad bez rosołu. A będzie jeszcze trudniej, jeśli zdecydujesz się przygotować rosół Strzelczyka. To prawdziwy hit, który zachwyca smakiem. Z pewnością, już na stałe zagości w twoim domowym menu.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock/Facebook
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Dlaczego warto przygotować rosół Strzelczyka?

W przypadku rosołu chyba już nic nie będzie w stanie cię zaskoczyć. A jednak! W wielu artykułach podkreślaliśmy, jakie przyprawy dodać, co zrobić, żeby nie był mętny, ale takie rozwiązanie, które zaproponował Tomasz Strzelczyk to prawdziwy kulinarny hit. Jego receptura jest zbliżona do tradycyjnego przygotowania tej właśnie zupy, ale różnica tkwi w zastosowanych tutaj przyprawach.

Obrazek
Rosół w garnku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Tomasz Borkowski

Rosół Strzelczyka zawiera w sobie bowiem goździki i gałkę muszkatołową. Jesteś zaskoczony? To właśnie te przyprawy nadają mu odpowiedniego, wyjątkowego charakteru. To świetna opcja na urozmaicenie i tak już niezwykle smacznej zupy. Warte podkreślenia jest również to, że w tym przepisie Tomasz Strzelczyk łączy kaczkę i wołowinę, dzięki czemu uzyskasz naprawdę wspaniały efekt.

Jak ugotować rosół Strzelczyka?

To bardzo proste! Podstawę tej zupy stanowi świeże mięso, włoszczyzna i odpowiednie przyprawy, w tym goździki i gałka muszkatołowa. Cała twoja rodzina będzie zachwycona tak podaną zupą. Zobacz, jak przygotować taki rosół.

Składniki:

  • korpus i skrzydełka z chudej kaczki
  • 4 litry zimnej wody
  • 250 g wołowego szpondra
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • mały seler
  • niezbyt duży por
  • 5 kawałków suszonych grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 3 liście laurowe
  • łyżka suszonego lubczyku
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • mały kawałek gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Rosół Strzelczyka wymaga czasu i cierpliwości. Rozpocznij od oczyszczenia mięsa i pokrojenia go na mniejsze kawałki. Umieść je w dużym garnku i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, a gdy pojawią się szumy, to zbierz je łyżką. Warzywa korzeniowe oczyść i pokrój w słupki, pora umyj i obwiąż sznurkiem, przez co łatwiej będzie go potem wyciągnąć. Nie zapomnij opalić cebuli w płomieniu palnika.

Obrazek
Rosół z makaronem - Pyszności; foto: Canva

Wrzuć do garnka wszystkie warzywne składniki oraz suszone grzyby. To również odpowiedni moment, by dodać lubczyk, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystko gotuj przez około 3-4 godziny. Pod sam koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Podaj z ulubionym makaronem lub z lanymi kluskami, co w swoim przepisie zaproponował Tomasz Strzelczyk. Na pewno będzie smacznie!

A na drugie danie przygotuj kule z mięsa mielonego w boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza