Rosół Strzelczyka to prawdziwy hit. Sekret tkwi w przyprawach
Niezwykle trudno jest wyobrazić sobie niedzielny obiad bez rosołu. A będzie jeszcze trudniej, jeśli zdecydujesz się przygotować rosół Strzelczyka. To prawdziwy hit, który zachwyca smakiem. Z pewnością, już na stałe zagości w twoim domowym menu.
04.03.2023 12:53
Dlaczego warto przygotować rosół Strzelczyka?
W przypadku rosołu chyba już nic nie będzie w stanie cię zaskoczyć. A jednak! W wielu artykułach podkreślaliśmy, jakie przyprawy dodać, co zrobić, żeby nie był mętny, ale takie rozwiązanie, które zaproponował Tomasz Strzelczyk to prawdziwy kulinarny hit. Jego receptura jest zbliżona do tradycyjnego przygotowania tej właśnie zupy, ale różnica tkwi w zastosowanych tutaj przyprawach.
Rosół Strzelczyka zawiera w sobie bowiem goździki i gałkę muszkatołową. Jesteś zaskoczony? To właśnie te przyprawy nadają mu odpowiedniego, wyjątkowego charakteru. To świetna opcja na urozmaicenie i tak już niezwykle smacznej zupy. Warte podkreślenia jest również to, że w tym przepisie Tomasz Strzelczyk łączy kaczkę i wołowinę, dzięki czemu uzyskasz naprawdę wspaniały efekt.
Jak ugotować rosół Strzelczyka?
To bardzo proste! Podstawę tej zupy stanowi świeże mięso, włoszczyzna i odpowiednie przyprawy, w tym goździki i gałka muszkatołowa. Cała twoja rodzina będzie zachwycona tak podaną zupą. Zobacz, jak przygotować taki rosół.
Składniki:
- korpus i skrzydełka z chudej kaczki
- 4 litry zimnej wody
- 250 g wołowego szpondra
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- mały seler
- niezbyt duży por
- 5 kawałków suszonych grzybów
- 2 średnie cebule
- 3 liście laurowe
- łyżka suszonego lubczyku
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 goździki
- mały kawałek gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Rosół Strzelczyka wymaga czasu i cierpliwości. Rozpocznij od oczyszczenia mięsa i pokrojenia go na mniejsze kawałki. Umieść je w dużym garnku i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem, a gdy pojawią się szumy, to zbierz je łyżką. Warzywa korzeniowe oczyść i pokrój w słupki, pora umyj i obwiąż sznurkiem, przez co łatwiej będzie go potem wyciągnąć. Nie zapomnij opalić cebuli w płomieniu palnika.
Wrzuć do garnka wszystkie warzywne składniki oraz suszone grzyby. To również odpowiedni moment, by dodać lubczyk, gałkę muszkatołową i goździki. Wszystko gotuj przez około 3-4 godziny. Pod sam koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Podaj z ulubionym makaronem lub z lanymi kluskami, co w swoim przepisie zaproponował Tomasz Strzelczyk. Na pewno będzie smacznie!
A na drugie danie przygotuj kule z mięsa mielonego w boczku. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: