Rosół tak podany pomaga schudnąć? Naukowcy nie mają wątpliwości
Wszyscy kojarzymy rosół z jego doskonałymi właściwościami prozdrowotnymi, jednak niewiele osób wie o tym, że ma on też wpływ na odchudzanie. Naukowcy wyjaśnili tę zależność, a swoje wnioski oparli na podstawie niezwykłego eksperymentu, który przeprowadzili. Jego uczestnicy musieli być nieźle zdziwieni.
07.06.2023 | aktual.: 07.06.2023 22:06
O cudacznym badaniu wpływu rosołu na odchudzanie, które miało miejsce w Beth Israel Deaconess Medical Center, poinformował portal twojezdrowiermf24.pl. Naukowcy chcieli potwierdzić prostą tezę: rosół zmniejsza apetyt. Zanim opowiedzieli o wynikach, wyjaśnili źródło tego podejrzenia. Okazuje się, że to, co Europa dopiero odkrywa, Azja ma już w małym palcu.
Rosół ma TEN smak
Według naukowców uczucie sytości potęguje umami, czyli piąty smak. Jeśli do tej pory o nim nie słyszałeś, to szybko wyjaśniamy. Jeszcze do XX wieku ludzkość rozróżniała jedynie cztery podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Na początku ubiegłego stulecia Japończycy zauważyli, że niektóre ich potrawy nie mieszczą się w tych kategoriach. Nowy smak nazwali "umami", czyli "esencje pyszności".
Źródłem umami jest kwas glutaminowy, którego solą jest dobrze ci znany glutaminian sodu. To właśnie ten składnik występuje w namiętnie gotowanym przez Polaków rosole. Według naukowców wpływa on na to, że czujemy się szybciej najedzeni. Swoje założenia postanowili potwierdzić ciekawym badaniem, przeprowadzonym pod wodzą prof. Miguel A. Alonso z Center for the Study of Nutrition Medicine.
Naukowcy podali uczestnikom rosół
Zaplanowane przez naukowców badanie miało na celu obiektywne i dokładne potwierdzenie wpływu rosołu na ludzki apetyt. Odbyło się ono pod postacią trzech różnych testów. W pierwszym z nich uczestnicy zostali poddani komputerowym testom badającym poziom samokontroli. W drugim dawano im specjalne, monitorujące spojrzenie okulary i wpuszczano ich do bufetu pełnego jedzenia. Ostatni etap polegał na rezonansie magnetycznym i zbadaniu reakcji ich mózgów podczas dokonywania wyboru posiłku.
Wnioski naukowców nie pozostawiają żadnych złudzeń. Po spożyciu rosołu z dużą zawartością glutaminianu sodu uczestnicy mieli lepsze wyniki w badaniu samokontroli, bardziej skupione spojrzenia w bufecie, a podczas rezonansu — silniejszą aktywność obszarów mózgu odpowiadających za autokontrolę. Tym samym prof. Miguel A. Alonso udowodnił, że zjadanie rosołu na pierwsze danie skutkuje ograniczeniem porcji kolejnego posiłku.