Kurczak z rożna to coś, co kochają wszyscy w mojej rodzinie. Wiele lat temu był obowiązkowym elementem polskiego krajobrazu.

Polski fast-food
Żadne hot-dogi i kebaby! To właśnie budki z kurczakiem z rożna można było spotkać kiedyś na każdym rogu. Popularność takich miejsc zdecydowanie spadła i coraz trudniej jest znaleźć je nawet w większych miastach.
Szczęśliwcy kurczaka mogli przygotować w domu

•
W niektórych domach można było znaleźć mały rożen, który pozwalał na przygotowanie obłędnie pysznego i soczystego kurczaka w swoim domu.
Solidny, ciężki sprzęt działa czasem do dzisiaj!
Mistrzem grillowania zawsze był mój tata. Podczas następnej wizyty muszę poprosić go o odpalenie sprzętu 😉

Niestety, te opiekacze nie są już produkowane. Jednak można kupić specjalne przystawki do piekarnika, które pozwolą przygotować kurczaka w domu.

Odpowiednie przyprawienie to podstawa!
Kurczaka trzeba dokładnie nasmarować olejem i mieszanką przypraw: zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, czosnek, suszony tymianek i czosnek.
Każdy kilogram kurczaka to 1,5 godziny pieczenia.