Częsty błąd. Tak rozmrażane mięso może doprowadzić do zatrucia

Nieodpowiedni sposób rozmrażania mięsa może spowodować poważne konsekwencje. Jak uniknąć zatrucia i właściwie rozmrozić mięso?

ObrazekRozmrażanie mięsa- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Promocja w sklepie, zmiana planów obiadowych czy po prostu większe zakupy — w naszych zamrażarkach mięso gości naprawdę często. Mrożenie to jeden z lepszych i prostszych sposobów na konserwowanie żywności. Schody mogą pojawić się wtedy, gdy przychodzi czas na rozmrożenie zapasów. Największy problem pojawia się wtedy, gdy zapomnieliśmy o tym, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki. W pośpiechu popełniamy jednak błędy, które mogą skończyć się zatruciem. Co robimy źle?

Najlepiej jest zrobić to w lodówce

Najbezpieczniejszym sposobem na rozmrożenie kurczaka jest położenie go na głębokim talerzu lub włożenie do miski i wstawienie do lodówki. Kurczak rozmraża się wtedy stopniowo, bez szoku temperaturowego i ze znacznie mniejszym ryzykiem namnożenia się bakterii.

Jeśli ostatecznie zdecydujesz, że nie chcesz gotować kurczaka lub chcesz użyć tylko połowy, możesz włożyć go z powrotem do zamrażarki. Jest jednak jedno zastrzeżenie: gdy twój kurczak będzie rozmrażany przez dwa dni, będziesz musiał go ugotować lub wyrzucić - mówi Ellen Steinberg, dyplomowana dietetyczką i specjalistka ds. bezpieczeństwa żywności.

Jeśli zostawimy kurczaka na dłużej niż dwie godziny w temperaturze pokojowej, jego temperatura podnosi się do niebezpiecznego poziomu dla zdrowia człowieka. W tak zwanej "strefie zagrożenia", która według CDC (Centrum Kontroli i Prewencji Chorób) wynosi od 4 st. C do 60 st. C, bakterie mogą szybko się namnażać. Część z nich oczywiście zginie podczas obróbki cieplnej, ale ryzyko wciąż pozostaje spore.

Rozmrażanie mięsa- Pyszności, źródło: Canva
Rozmrażanie mięsa- Pyszności, źródło: Canva

Rozmrażanie kurczaka w wodzie

Popularnym sposobem na rozmrożenie mięsa jest wrzucenie go do miski z wodą i pozostawienie na kuchennym blacie. Chociaż jest to z pewnością szybkie, ale popełniamy jedne duży błąd — zalewamy mrożonkę ciepłą wodą. Rozmrażanie mięsa w ciepłej lub gorącej wodzie może przyspieszyć cały proces, ale niesie również ryzyko namnażania się bakterii w mięsie. A bakterie to już prosta droga do zatrucia pokarmowego, objawiającego się często bólami brzucha, wymiotami i biegunkami.

Jak zatem zrobić to w bezpieczny sposób? Aby rozmrozić mięso w sposób bezpieczny, możesz zanurzyć je w zimnej wodzie. Ważne jest, aby przeznaczyć 30 minut rozmrażania na każde 0,5 kg mięsa i regularnie wymieniać wodę co 30 minut, aby utrzymać jej temperaturę. To pozwoli na równomierne i bezpieczne rozmrożenie.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia