PoradyCzęsty błąd. Tak rozmrażane mięso może doprowadzić do zatrucia

Częsty błąd. Tak rozmrażane mięso może doprowadzić do zatrucia

Rozmrażanie mięsa- Pyszności, źródło: Canva
Rozmrażanie mięsa- Pyszności, źródło: Canva
Ewa
24.06.2023 15:00

Nieodpowiedni sposób rozmrażania mięsa może spowodować poważne konsekwencje. Jak uniknąć zatrucia i właściwie rozmrozić mięso?

Promocja w sklepie, zmiana planów obiadowych czy po prostu większe zakupy — w naszych zamrażarkach mięso gości naprawdę często. Mrożenie to jeden z lepszych i prostszych sposobów na konserwowanie żywności. Schody mogą pojawić się wtedy, gdy przychodzi czas na rozmrożenie zapasów. Największy problem pojawia się wtedy, gdy zapomnieliśmy o tym, żeby wyjąć je wcześniej z lodówki. W pośpiechu popełniamy jednak błędy, które mogą skończyć się zatruciem. Co robimy źle?

Najlepiej jest zrobić to w lodówce

Najbezpieczniejszym sposobem na rozmrożenie kurczaka jest położenie go na głębokim talerzu lub włożenie do miski i wstawienie do lodówki. Kurczak rozmraża się wtedy stopniowo, bez szoku temperaturowego i ze znacznie mniejszym ryzykiem namnożenia się bakterii.

Jeśli ostatecznie zdecydujesz, że nie chcesz gotować kurczaka lub chcesz użyć tylko połowy, możesz włożyć go z powrotem do zamrażarki. Jest jednak jedno zastrzeżenie: gdy twój kurczak będzie rozmrażany przez dwa dni, będziesz musiał go ugotować lub wyrzucić - mówi Ellen Steinberg, dyplomowana dietetyczką i specjalistka ds. bezpieczeństwa żywności.

Jeśli zostawimy kurczaka na dłużej niż dwie godziny w temperaturze pokojowej, jego temperatura podnosi się do niebezpiecznego poziomu dla zdrowia człowieka. W tak zwanej "strefie zagrożenia", która według CDC (Centrum Kontroli i Prewencji Chorób) wynosi od 4 st. C do 60 st. C, bakterie mogą szybko się namnażać. Część z nich oczywiście zginie podczas obróbki cieplnej, ale ryzyko wciąż pozostaje spore.

Rozmrażanie mięsa- Pyszności, źródło: Canva
Rozmrażanie mięsa- Pyszności, źródło: Canva

Rozmrażanie kurczaka w wodzie

Popularnym sposobem na rozmrożenie mięsa jest wrzucenie go do miski z wodą i pozostawienie na kuchennym blacie. Chociaż jest to z pewnością szybkie, ale popełniamy jedne duży błąd — zalewamy mrożonkę ciepłą wodą. Rozmrażanie mięsa w ciepłej lub gorącej wodzie może przyspieszyć cały proces, ale niesie również ryzyko namnażania się bakterii w mięsie. A bakterie to już prosta droga do zatrucia pokarmowego, objawiającego się często bólami brzucha, wymiotami i biegunkami.

Jak zatem zrobić to w bezpieczny sposób? Aby rozmrozić mięso w sposób bezpieczny, możesz zanurzyć je w zimnej wodzie. Ważne jest, aby przeznaczyć 30 minut rozmrażania na każde 0,5 kg mięsa i regularnie wymieniać wodę co 30 minut, aby utrzymać jej temperaturę. To pozwoli na równomierne i bezpieczne rozmrożenie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także