Zamówiła ryby nad morzem poza sezonem. Gdy spojrzała na paragon, aż ją zmroziło

Hasło "paragony grozy" już na stałe weszło na listę "atrakcji", jakie zapewnia wakacyjny pobyt nad polskim Bałtykiem. Wysokie ceny są czymś, z czym amatorzy nadmorskiego wypoczynku i okolicznych smażalni ryb zdają się już godzić. Okazuje się jednak, że horrendalne stawki w nadbałtyckich knajpkach, barach i restauracjach nie obowiązują jedynie latem, kiedy deptaki pełne są turystów. 

ObrazekAdobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Ceny mrożą krew i poza sezonem

Przekonała się o tym pewna miłośniczka morza, która w pierwszy weekend kwietnia zdecydowała się spędzić we Władysławowie. Niestety, pogoda nie sprzyjała spacerom i zażywaniu cennego jodu. Dlatego też kobieta wraz ze swoim partnerem postanowiła wybrać się do jednej z miejscowych restauracji. Zamówiła dorsza w panierce, frytki, szpinak, sandacza saute, ziemniaki z wody oraz surówkę z kiszonej kapusty. Do tego dwa piwa oraz trzy sosy, które miały urozmaicić zamówione potrawy.

Dorsz smażony - Pyszności; źródło: Adobe
Dorsz smażony - Pyszności; źródło: Adobe

Bardzo drogie ryby

Rachunek za cały obiad wyniósł 180 zł. Taka kwota za restauracyjny posiłek dla dwóch osób nie jest wprawdzie zbyt wygórowana i mieści się w standardach, ale już cena ryb przyprawia o ból głowy.

Ze szczegółów paragonu, który turystka wysłała do redakcji Innpoland wynika, że 1 kg dorsza panierowanego kosztował aż 190 zł. Konsumentka zapłaciła więc 64,60 zł za niecałe 0,4 kg ryby. Jeszcze droższy był sandacz saute. Stawka za kilogram wyniosła bowiem 210 zł. Zamówiona porcja o wadze 240 gram kosztowała 50,40 zł. Wartość obu dań z ryb wyliczono więc na 115 złotych.

A będzie jeszcze gorzej...

Z najnowszych doniesień Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) wynika, że w marcu 2023 r. inflacja wyniosła 16,2 proc. To oczywiście przekłada się na nieustannie rosnące ceny żywności i energii. Same ryby i owoce morza, w porównaniu z analogicznym okresem 2022 roku, podrożały o ponad 23 procent. Jeśli dołączyć do tego wzrost cen usług hotelowych i stawek w prywatnych kwaterach - na tegoroczny wakacyjny pobyt nad polskim morzem stać będzie niewielu z nas, a "obowiązkowa" rybka ze smażalni będzie ekstrawaganckim rarytasem.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"