WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Ryż będzie smakował jak w restauracji. Do teraz na pewno robiłeś to źle

Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, dlaczego ryż podany w restauracji smakuje tak wyjątkowo dobrze? Odpowiedź jest prosta - to zasługa profesjonalistów, którzy doskonale wiedzą, jak go przyrządzić. Gotowanie ryżu bowiem nie jest takim prostym zadaniem, jak mogłoby się wydawać. Poznaj sposoby na to, jak przygotować ryż, aby smakował tak samo dobrze, jak ten przyrządzany przez szefa kuchni.

ObrazekKażdy ryż jest inny (Wikimedia Commons)
Paulina Hermann

Ryż to produkt, który potrzebował mnóstwo czasu, aby zyskać na popularności w Polsce. Dawniej kojarzono go jako szybki zamiennik ziemniaków, rozgotowana "papka" dla dzieci, czy też składnik zupy pomidorowej. Jednak z biegiem lat, wraz z rozwojem kuchni międzynarodowej w naszym kraju, ryż zyskał nowe znaczenie. Mieliśmy okazję obserwować tę przemianę, śledząc nowinki kulinarne z najlepszych restauracji i poznając dania takie jak ekskluzywne wydania grzybowego risotto, sushi lub hiszpańskiej paelli.

Dlaczego więc ryż podany w restauracji i przygotowywany w domu smakują inaczej? Jest kilka powodów.

Ryż występuje pod kilkoma postaciami

Podstawową różnicą jest to, że szef kuchni zawsze dobiera odpowiedni rodzaj ryżu do potrawy, a takich jest naprawdę mnóstwo.

Przykładem może być parboiled, czyli długi ryż, który kupujemy po wstępnej obróbce termicznej. Dzięki czemu gotujemy go krócej. Jest dość suchy i się nie pali. Sprawdzi się podczas faszerowania mięs.

Ryż jaśminowy to hit kuchni azjatyckiej. Po ugotowaniu jest bardzo delikatny. Warto użyć go do tajskich dań z woka.

Carnaroli jest bogaty w skrobie. Korzystajmy z niego, gdy chcemy przygotować dania z kremową konsystencją. To na nim powinniśmy zrobić dobre risotto.

Pochodzący z chin czerwony ryż ma lekko wędzony posmak. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryb.

Obrazek
Ryż można przygotować na różne sposoby (Pexels)

Jak dobrze ugotować produkt?

Musimy przede wszystkim poznać zalecenia dotyczące płukania, namaczania i gotowania ryżu. Takich zasad jest bardzo dużo, dlatego przytoczymy tylko kilka przykładów.

Pierwsza różnica dotyczy gotowania białego i brązowego ryżu. Ten pierwszy powinien spędzić w garnku około 15 minut, zaś brązowy potrzebuje nawet 45 minut.

Ważne są również proporcje. W przypadku dzikiego ryżu będą to 3 szklanki wody do jednej ryżu. Podczas gotowania brązowego ryżu, trzeba zastosować proporcję 2:1, a białego ryżu długoziarnistego – 1,5:1.

Szefowie kuchni przygotowują ryż w specjalny sposób

Jakie są sekrety restauracji, które pozwalają na przygotowanie idealnego ryżu? Poza doskonałą znajomością rodzajów ryżu, kluczowe jest również użycie specjalnego urządzenia do gotowania ryżu, tzw. ricecookera. Zaawansowane wersje tych urządzeń same kontrolują proces gotowania, dzięki czemu ryż zawsze wychodzi idealny. Zanim jednak kucharze wrzucą produkt do ryżowaru, dokładnie go płuczą, aż woda stanie się przeźroczysta, a następnie namaczają. Dzięki temu ziarna ryżu lepiej wchłaniają wodę i nie mają zanieczyszczeń.

Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze