Wciąż nie doceniamy tych smacznych ziarenek. Pomagają obniżyć cholesterol
Nie tylko dieta i sport mogą pomóc w redukcji wysokiego poziomu cholesterolu. Stosowanie odpowiednich ziół również przynosi ogromne korzyści. Poznaj naturalne wspomagacze.
Cholesterol jest związkiem organicznym należącym do grupy steroli, który pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Część tego niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu związku produkujemy sami (przede wszystkim w wątrobie, a stamtąd razem z krwią przedostaje się do pozostałych komórek w organizmie). Pozostałą część dostarczamy wraz z jedzeniem, spożywając tłuszcze zwierzęce i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Całkowity cholesterol dzieli się na "dobry" i "zły" cholesterol, czyli HDL i LDL.
Wysoki cholesterol to problem, który dotyczy bardzo wielu osób. Zdaniem naukowców, przyczyniają się do niego głównie takie czynniki, jak: nieodpowiednia dieta, brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia, a także nałogi (picie alkoholu, palenie papierosów). Konsekwencje tych zaniedbań mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Wysoki poziom cholesterolu to jeden z kluczowych czynników zwiększających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, wśród których wymienia się: zawał serca, miażdżycę, chorobę wieńcową oraz udar mózgu. Wysoki poziom "złego" cholesterolu LDL gromadzi się na ściankach tętnic, co sprzyja tworzeniu płytek miażdżycowych i powoduje utrudnienia w prawidłowym przepływie krwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obiad na Krupówkach w rozsądnej cenie? Tu ceny nie wywołują ciarek
Zacznij dbać, nie lekceważ
Dbanie o odpowiedni poziom cholesterolu ma realny wpływ na nasze zdrowie i życie. W tym celu powinniśmy odżywiać się w zrównoważony sposób, regularnie uprawiać aktywność fizyczną i zapewnić sobie odpowiednią regenerację. Jednym z elementów, które stanowią wsparcie w regulowaniu poziomu cholesterolu, są różnorodne zioła. Lecznicza moc ziół znana jest w końcu nie od dziś. Już przed wiekami z dobroczynnych właściwości ziół korzystali nasi przodkowie. Są one bardzo pomocne w przypadku łagodzenia objawów wielu chorób i dolegliwości. Które z nich warto zastosować w przypadku cholesterolu?
Najlepsze zioła na obniżanie cholesterolu
Karczoch zwyczajny
Wśród gatunków ziół, które mają najlepszy wpływ na obniżanie cholesterolu, jest karczoch zwyczajny, zwany także artyszokiem. Należy do wieloletnich roślin z rodziny astrowatych, którą uprawia się przede wszystkim w obszarze basenu Morza Śródziemnego. Ta roślina w Polsce jest coraz bardziej popularna, jednak nie trafia ona zbyt często na polskie talerze. Tymczasem, jako źródło wielu cennych witamin i składników (m.in. cynaryna, garbniki, kwasy - np. kawowy i chlorogenowy, flawonoidy, trójterpeny, sterole, inulina), powinien częściej gościć w naszym menu. Karczoch zawiera również witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także takie minerały, jak: wapń, potas, mangan, magnez, cynk i żelazo. Przede wszystkim jednak wspiera funkcjonowanie wątroby i poprawia trawienie tłustych potraw.
Kozieradka pospolita
Kolejnym ziołem godnym uwagi przy obniżaniu poziomu cholesterolu jest kozieradka pospolita. Stanowi źródło cennych substancji, czyli: flawonoidy, sterole, związki śluzowe, saponiny, alkaloidy. Poza nimi zawiera witaminy (szczególnie B1 i B3), a także składniki mineralne – w tym żelazo, fosfor, wapń i potas. Ta roślina w bardzo korzystny sposób oddziałuje na organizm - i to na różnych poziomach. Skoncentrujmy się jednak na jej wpływie na cholesterol - obniża bowiem stężenie "złego" cholesterolu i zwiększa stężenie "dobrego".
Ostropest plamisty
Ostropest plamisty, znany również jako dziki karczoch, pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Chodzą pogłoski, że z początku uważano go za chwast, zaś z czasem całkowicie zmieniono o nim zdanie. Dziś uważany jest za roślinę o wyjątkowo cennych właściwościach. Znajdujące się w nim witaminy (C i K), minerały, białka i flawonoidy sprawiają, że jest wsparciem przy wielu schorzeniach. Według licznych badań ostropest posiada zdolność obniżania cholesterolu całkowitego, frakcji LDL oraz trójglicerydów.
Lucerna siewna
Lucerna, znana też pod nazwą alfalfa (z jęz. arabskiego - "najlepsza pasza") jest najstarszą rośliną uprawianą na całym świecie jako roślinę pastewną. W swoim wnętrzu skrywa ponad 300 substancji odżywczych oraz 8 aminokwasów egzogennych. Ma wiele właściwości dla zdrowia, m.in. działa antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, a także pozytywnie wpływa na układ krążenia. Jest to zasługa saponin triterpenowych obecnych w korzeniu, które obniżają cholesterol.
Zielona herbata
Wymieniając zioła wspomagające obniżanie poziomu cholesterolu nie wolno zapominać także o zielonej herbacie. Ten gatunek herbaty dostarcza witamin (C, B, E, K), aminokwasów, garbników i cennych mikroelementów (potasu, cynku, miedzi, manganu, wapnia i fluoru). Ze względu zaś na obecne w niej polifenole i katechiny może pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu - zmniejszając poziom LDL i zwiększając poziom dobrego cholesterolu HDL.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.