Dosyp odrobinę do gulaszu. Podkręci jego smak i uspokoi jelita

Curry w Polsce jest głównie znane jako "złota" mieszanka lekko pikantnych przypraw. Z wyglądu przypomina nieco kurkumę, jednak nie wykorzystuje się jej jako barwnika spożywczego. W rzeczywistości przyprawy curry są dostępne także w innych wariantach kolorystycznych: zielonym i czerwonym. Jaki skład ma ostatnia z nich? Jak wykorzystywać czerwone curry w kuchni?

Czerwone curry warto dorzucać do gulaszuCzerwone curry warto dorzucać do gulaszu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Viktoriya Volchenko

Żółte curry jest aromatyczne i lekko pikantne. Skład mieszanki przypraw może różnić się, w zależności od producenta. Najczęściej zawiera kurkumę, kozieradkę, kolendrę, gałkę muszkatołową, chilli, czosnek, kardamon, cynamon, imbir, goździki i kmin rzymski. Najbardziej pikantna jest zielona curry, w której składzie dominuje mielona zielona papryczka chilli. Natomiast czerwone curry ma złożony smak: jest średnio pikantne, bardzo aromatyczne z lekko kwaskowatym, cytrusowym posmakiem.

W skład czerwonego curry zazwyczaj wchodzi chilli, papryka słodka czerwona, kolendra, kmin rzymski, kurkuma, mięta pieprzowa i starta skórka cytryny. Czasem mieszanka (zależnie od producenta czy kucharza – przy samodzielnym sporządzaniu) jest wzbogacana suszonymi, mielonymi pomidorami, natką pietruszki, trybulą, cebulą, czosnkiem bądź gorczycą. W krajach orientalnych często stosuje się również alpinię galgant, przyprawę spokrewnioną z imbirem. Smak czerwonego curry może trochę różnić się w zależności od dodatków, a także proporcji przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Jak sporządzić smaczną pastę z czerwonego curry?

Czerwone curry ma szczególne znaczenie w kuchni tajskiej i hinduskiej. Jest wykorzystywana jako główny składnik smacznej pikantnej pasty. Łączy się ją z mięsem, rybą bądź warzywami. Przyrządzenie jest łatwe, niezależnie od przepisu. Czerwone curry najczęściej łączy się ze startym świeżym imbirem, ząbkami czosnku i pokrojoną trawą cytrynową. Dobrymi dodatkami są: pokrojona słodka papryka, cebula i starta skórka limonki. Składniki można kroić nożem lub blendować, by uzyskać jednolitą konsystencję.

Następnie miesza się je z olejem arachidowym, kokosowym bądź mleczkiem kokosowym. Ostatni składnik łagodzi ostrość przypraw, dzięki czemu pasta jest delikatniejsza. Do zagęszczenia pasty czy sosu można użyć mielonych orzechów. Czerwone curry harmonijnie łączy się z orzeszkami ziemnymi. Wartościowe są również orzechy makadamia, które nie wpływają zauważalnie na smak pasty.

Co jeszcze przyprawiać mieszanką przypraw czerwone curry?

Czerwone curry świetnie nadaje się do przyprawiania różnorodnych mięs: od kurczaka po indyka, wieprzowinę, baraninę i jagnięcinę. Można dodawać ją do sosów oraz zup czy gulaszów. Wzmacnia smak dressingu.

Przyprawy stosuje się w ostatnim etapie przygotowywania posiłku (wtedy tracą najmniej cennych właściwości). Czerwone curry często łączy się z potrawami opartymi na bazie szpinaku, soczewicy, ciecierzycy i ryżu. Mieszankę wykorzystuje się w wielu hinduskich potrawach, np. tikka masala. Odrobina przyprawy poprawia również walory smakowe owoców morza.

Właściwości czerwonego curry

Wiadomo, że głównym celem przyprawiania jest poprawa smaku i aromatu potraw. Jednakże czerwone curry ma dodatkowe zalety – poprawia apetyt, przyspiesza przemianę materii i zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom układu pokarmowego, np. wzdęciom. Poza wymienionymi potrawami warto więc dodawać ją do innych, ulubionych dań, które są ciężkostrawne.

Źródło artykułu: Michał Mazik
Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier