Dosyp odrobinę do gulaszu. Podkręci jego smak i uspokoi jelita

Curry w Polsce jest głównie znane jako "złota" mieszanka lekko pikantnych przypraw. Z wyglądu przypomina nieco kurkumę, jednak nie wykorzystuje się jej jako barwnika spożywczego. W rzeczywistości przyprawy curry są dostępne także w innych wariantach kolorystycznych: zielonym i czerwonym. Jaki skład ma ostatnia z nich? Jak wykorzystywać czerwone curry w kuchni?

Czerwone curry warto dorzucać do gulaszuCzerwone curry warto dorzucać do gulaszu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Viktoriya Volchenko

Żółte curry jest aromatyczne i lekko pikantne. Skład mieszanki przypraw może różnić się, w zależności od producenta. Najczęściej zawiera kurkumę, kozieradkę, kolendrę, gałkę muszkatołową, chilli, czosnek, kardamon, cynamon, imbir, goździki i kmin rzymski. Najbardziej pikantna jest zielona curry, w której składzie dominuje mielona zielona papryczka chilli. Natomiast czerwone curry ma złożony smak: jest średnio pikantne, bardzo aromatyczne z lekko kwaskowatym, cytrusowym posmakiem.

W skład czerwonego curry zazwyczaj wchodzi chilli, papryka słodka czerwona, kolendra, kmin rzymski, kurkuma, mięta pieprzowa i starta skórka cytryny. Czasem mieszanka (zależnie od producenta czy kucharza – przy samodzielnym sporządzaniu) jest wzbogacana suszonymi, mielonymi pomidorami, natką pietruszki, trybulą, cebulą, czosnkiem bądź gorczycą. W krajach orientalnych często stosuje się również alpinię galgant, przyprawę spokrewnioną z imbirem. Smak czerwonego curry może trochę różnić się w zależności od dodatków, a także proporcji przypraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowy kurczak "marry me". Po takim obiedzie chce się tylko paść na kolana

Jak sporządzić smaczną pastę z czerwonego curry?

Czerwone curry ma szczególne znaczenie w kuchni tajskiej i hinduskiej. Jest wykorzystywana jako główny składnik smacznej pikantnej pasty. Łączy się ją z mięsem, rybą bądź warzywami. Przyrządzenie jest łatwe, niezależnie od przepisu. Czerwone curry najczęściej łączy się ze startym świeżym imbirem, ząbkami czosnku i pokrojoną trawą cytrynową. Dobrymi dodatkami są: pokrojona słodka papryka, cebula i starta skórka limonki. Składniki można kroić nożem lub blendować, by uzyskać jednolitą konsystencję.

Następnie miesza się je z olejem arachidowym, kokosowym bądź mleczkiem kokosowym. Ostatni składnik łagodzi ostrość przypraw, dzięki czemu pasta jest delikatniejsza. Do zagęszczenia pasty czy sosu można użyć mielonych orzechów. Czerwone curry harmonijnie łączy się z orzeszkami ziemnymi. Wartościowe są również orzechy makadamia, które nie wpływają zauważalnie na smak pasty.

Co jeszcze przyprawiać mieszanką przypraw czerwone curry?

Czerwone curry świetnie nadaje się do przyprawiania różnorodnych mięs: od kurczaka po indyka, wieprzowinę, baraninę i jagnięcinę. Można dodawać ją do sosów oraz zup czy gulaszów. Wzmacnia smak dressingu.

Przyprawy stosuje się w ostatnim etapie przygotowywania posiłku (wtedy tracą najmniej cennych właściwości). Czerwone curry często łączy się z potrawami opartymi na bazie szpinaku, soczewicy, ciecierzycy i ryżu. Mieszankę wykorzystuje się w wielu hinduskich potrawach, np. tikka masala. Odrobina przyprawy poprawia również walory smakowe owoców morza.

Właściwości czerwonego curry

Wiadomo, że głównym celem przyprawiania jest poprawa smaku i aromatu potraw. Jednakże czerwone curry ma dodatkowe zalety – poprawia apetyt, przyspiesza przemianę materii i zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom układu pokarmowego, np. wzdęciom. Poza wymienionymi potrawami warto więc dodawać ją do innych, ulubionych dań, które są ciężkostrawne.

Źródło artykułu: Michał Mazik
Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować