PoradyKuchnia meksykańska – sprawdź, z jakich przypraw korzystać!

Kuchnia meksykańska – sprawdź, z jakich przypraw korzystać!

Kuchnia meksykańska słynie z pikantnych, a nawet piekielnie ostrych dań. Wydawać się może, iż bazuje na pieprzu i papryce, lecz w rzeczywistości korzysta z całej puli przypraw, także korzennych i ziołowych. Jak i czym przyprawiać dania kuchni meksykańskiej?

Kuchnia meksykańska to bogactwo przypraw i smaków
Kuchnia meksykańska to bogactwo przypraw i smaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Kuchnia meksykańska to połączenie tradycji kulinarnych rdzennych mieszkańców z wpływami hiszpańskimi. Potrawy z tamtego kraju są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych i uwielbianych na świecie. Chilli con carne jest zazwyczaj pierwszym daniem, które przychodzi na myśl po usłyszeniu hasła: "kuchnia meksykańska". To tradycyjna danie bazujące na drobno posiekanym mięsie (zwykle wołowinie) przyprawionej chilli, kminem i pieprzem. Ważnymi dodatkami są fasola, kukurydza, pomidor, czosnek i cebula. Potrawa jest często podawana z ryżem. Z egzotycznym Meksykiem kojarzy się również tortilla, burrito, nachos, indyk w sosie mole poblano, sos salsa, quesadilla oraz enchilada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa enchilada jest idealna na jesienny obiad. Syci i rozgrzewa

Mieszanka przypraw kuchni meksykańskiej – co zawiera?

Przy przyrządzaniu dań można korzystać z konkretnych przypraw (precyzyjniejsze doprawianie) lub zdecydować się na łatwiejszą opcję – wykorzystanie "gotowych" mieszanek. Mieszanki przyprawowe, w zależności od producenta różnią się nieco składem i proporcjami poszczególnych gatunków. Zawierają paprykę słodką, chilli, pieprz cayenne (który w rzeczywistości również jest papryką), pieprz czarny, kmin rzymski, czosnek, kolendrę i imbir. Z reguły mają wyrazisty, pikantny, paprykowo-pomidorowy smak.

To warto wiedzieć o poszczególnych przyprawach

Nietrudno zauważyć, że główną bazą przyprawową w kuchni meksykańskiej są różne odmiany papryki – słodkie i ostre. Dotyczy to zarówno zmielonych jak i świeżych papryczek. Duże znaczenie ma także pieprz. Potrawy są więc bogate w kapsaicynę i piperynę, związki aktywnie czynne, które zwiększają przemianę materii i wspomagają odchudzanie. Jednakże głębię smaku można uzyskać dopiero po połączeniu z przyprawami o trochę innej charakterystyce.

Kmin rzymski

Kmin rzymski, nazywany kuminem bywa mylony z kminkiem, ale ma mniej dominujący i wyrazisty smak, co bywa korzystne, bo dzięki temu inne przyprawy, a także warzywa i mięso są bardziej wyczuwalne. To roślina z rodziny selerowatych dostarczająca aromatycznych nasion. Wchodzi w skład wielu mieszanek przypraw, także azjatyckich curry. W kuchni meksykańskiej wykorzystuje się ją do wielu dań, m.in. guacamole i enchilada. Ma cierpko-ostry smak i korzenny aromat. Jest wykorzystywany przez człowieka od tysięcy lat. Wspomaga trawienie.

Kolendra

Kolendra w kuchni meksykańskiej jest stosowana zarówno w formie aromatycznych nasion jak i świeżych, zielonych, młodych liści. Nadaje potrawom korzennego smaku i lekko cytrusowego aromatu. Dodaje się ją do pikantnych sosów, zup i dań mięsnych. Pasuje do potraw słodkich. Pobudza apetyt. Kolendra ma duże znaczenie także w kuchniach europejskich, jest znana od średniowiecza. Co ciekawe – jest także składnikiem piw.

Czosnek

Czosnek to prawdopodobnie najbardziej uniwersalna przyprawa, używana w kuchniach całego świata. Nie inaczej jest w Meksyku, gdzie używa się dużo i w różnej postaci: świeżych ząbków, płatków, a także mielonej przyprawy. Świeży czosnek może zdominować smak potrawy, formy suszone są łagodniejsze. Przyprawa jest m.in. istotnym składnikiem sosów taca oraz salsa.

Meksykańskie oregano

Meksykańskie oregano jest jedną z najważniejszych przypraw "zielonych", nadającą potrawom ziołowo-ziemistego smaku i aromatu. Często łączy się ją z pomidorami. Jest m.in. dodawana do pieczonego mięsa, pozole, salsy i czarnej fasoli. Meksykańskie oregano różni się od innych gatunków większymi i bardziej aromatycznymi liśćmi.

Komosa piżmowa

Komosa piżmowa jest mało znana w Europie, tymczasem w Meksyku to ważna przyprawa często dodawana do dań z fasoli. Pomaga uniknąć przykrych dolegliwości pojawiających się po spożyciu ciężkostrawnych potraw. Dodaje się ją również do ziemniaków, zup, quesadilla i enchilada. Jej smak można porównać do anyżu i fenkułu. Jednocześnie ma "miętowy" aromat.

Przy sporządzaniu tradycyjnych potraw meksykańskich w największym stopniu korzysta się z powyższych przypraw. To podstawowa "baza", bez której ciężko obyć się. Oczywiście proporcje składników można dopasować do własnego gustu. Nie każdy jest amatorem piekielnie ostrych dań.

Źródło artykułu:Michał Mazik
przyprawyzioła i przyprawykuchnia meksykańska

Wybrane dla Ciebie