Warto mieć w kuchennej szafce. Wystarczy odrobina, by podkręcić smak pieczonego mięsa i gulaszu
Tradycyjne afrykańskie przyprawy są raczej mało znane w Polsce, podobnie jak poszczególne kuchnie, np. etiopska czy marokańska. Warto jednak poszukać ich, dla poprawy smaku i aromatu dań. Pasują nie tylko do dań afrykańskich, lecz z powodzeniem można przyprawiać nimi potrawy z kuchni polskiej. Warto wyjść poza pewne kulinarne schematy i poczuć smak Afryki!
W co bogata jest kuchnia afrykańska?
W kuchni afrykańskiej wykorzystuje się wiele egzotycznych owoców, warzyw, a także mięs, które są mało dostępne w Europie. Jedną z najpopularniejszych roślin jadalnych jest maniok, który ma poniekąd podobną funkcję co ziemniaki w Polsce. Wiele potraw opiera się na ryżu, kaszach i warzywach strączkowych. Do typowych dań afrykańskich zalicza się m.in. pasta harissa podawana do mięsa, jaj lub warzyw. Oczywiście nie wszystko da się przenieść na polskie stoły. Szukając przepisów, można natrafić na składniki, które ciężko kupić nawet w sklepach ze zdrową żywnością czy w sklepach online. Jednakże raczej nie dotyczy to afrykańskich przypraw – konkretnych gatunków bądź mieszanek, którymi można przyprawiać różnorodne dania. Czego warto spróbować?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jajka po turecku z jogurtem i czosnkowym masłem - pyszne śniadanie
Afrykańska chakalaka – tradycyjna mieszanka przypraw
Mieszanka przypraw chakalaka jest dodawana do różnorodnych sosów i gulaszy (w tym do gulaszu o takiej samej nazwie). Ponadto warto jej używać do nadawania smaku daniom grillowanym. Dobrze pasuje do kuchni warzywnej – wegetariańskiej. Ma ostry, pikantny, lekko korzenny smak. W zasadzie stosując ją w odpowiedniej ilości (nie za dużo), nie potrzeba dodawania innych przypraw. Chakalaka najczęściej składa się z papryki łagodnej, chilli, kminku, kolendry, selera, cebuli, czosnku, fenkułu, gorczycy, dyni oraz prażonych, zmielonych orzeszków ziemnych.
Berbete – prosto z rozgrzanej słońcem Etiopii
Berbete to etiopska mieszanka przypraw składająca się z papryki, kolendry, czosnku, kozieradki, imbiru, kardamonu i pieprzu. Opcjonalnie dodaje się także inne przyprawy – pikantne lub korzenne. Niekiedy zawiera nieznaną w Polsce corrorimę, nazywaną etiopskim kardamonem. Berbete ma ostro-słodkawo-korzenny smak. Bardzo dobrze pasuje do mięs (zwłaszcza w formie marynat). Jest jednym z najsmaczniejszych dodatków do jagnięciny. Dodaje się ją również do warzyw; szczególnie do soi, soczewicy i fasoli. Nazwa przyprawy pochodzi od Berberów, afrykańskiego ludu żyjącego na północy Afryki. W rzeczywistości z mieszanki korzysta się w wielu krajach, także w Maroko i Erytrei.
Mitmita – przyprawa znana w kuchni wegetariańskiej
Mitmita jest szeroko rozpowszechniona w Etiopii, natomiast w Polsce znalazła do tej pory wąską niszę – wśród wegetarian. To mocno aromatyczna, pikantno-korzenna przyprawa. Ma pomarańczowoczerwony kolor. Zawiera chili, kardamon, goździki i sól. Pasuje m.in. do warzyw grillowanych. W krajach afrykańskich często łączy się ją z bobem, np. w potrawie ful medames.
Ras el hanout – gotowy "pomysł" na potrawę
Z Ras el hanout każda potrawa, nawet mało wyrazista nabierze mocnego, głębokiego smaku i aromatu. To tradycyjna marokańska mieszanka składająca się z wielu przypraw, niekiedy kilkudziesięciu gatunków (nawet do 40). Dostępne są różne warianty. Najczęściej Ras el hanout zawiera kminek, alpinę galgant, czarny pieprz, mieloną macę, różne rodzaje papryki, biały imbir, pączki róż i lawendę. Z mieszanki chętnie korzystają Tunezyjczycy i Algierczycy. Najczęściej jest dodawana do dań z kurczaka, jagnięciny, makaronu, ryżu i różnorodnych kasz.
Podczas kulinarnych eksperymentów i podróży warto spróbować także wielu innych dodatków, np. grains of paradise (Aframomum melegueta), rośliny z rodziny imbirowatych, która w Zachodniej Afryce jest często wykorzystywana jako zamiennik pieprzu. Popularną przyprawą jest również... pokrzywa suszona, którą dodaje się do owsianki, purée, kukurydzy i fasoli. Na tym nie kończą się przyprawowe możliwości.