Połączenie, które łagodzi stany zapalne i pomaga odzyskać lekkość

Sałatka z brokułem i fetą to lekka, odświeżająca i pełna smaku propozycja, która idealnie sprawdzi się na szybki lunch lub dodatek do obiadu. To jedno z tych dań, które zachwyca prostotą, dostarcza cenne składniki odżywcze oraz na długo pozostawia uczucie sytości. Znajdziesz tu zaledwie kilka składników, ale każdy z nich ma coś wyjątkowego do zaoferowania, nie tylko smakowo, ale i zdrowotnie.
Rozłóż wszystkie składniki na talerzuRozłóż wszystkie składniki na talerzu

Brokuły to prawdziwa zielona superżywność. Zawierają duże ilości błonnika, witaminy C, kwasu foliowego oraz silny przeciwutleniacz sulforafan, który wspiera naturalne procesy oczyszczania organizmu, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomaga regulację poziomu cukru we krwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Ser feta, choć jest kaloryczny to dodaje tej sałatce wyrazistą i kremową konsystencję. Jest źródłem białka, wapnia i witaminy B12, a jego słony, lekko kwaskowaty smak świetnie przełamuje łagodność brokułów. Z kolei pomidorki koktajlowe nie tylko nadają całości świeżość i kolor, ale również dostarczają likopen, związek o silnym działaniu antyoksydacyjnym, który wspiera odporność i opóźnia procesy starzenia.

Wystarczy kilka minut, by przygotować coś smacznego, pożywnego i przyjaznego dla organizmu. Sałatka z brokułem i fetą udowadnia, że zdrowe jedzenie nie musi być skomplikowane. Jeśli lubisz sałatki z brokułem – sprawdź również przepis na sałatkę brokułową z jajkiem i porem. Jak zrobić sałatkę z brokułami i serem fetą?

Sałatka z brokułem i fetą:

Składniki:

  • 1/2 małego brokuła,
  • 1/2 opakowania sera feta,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuła umyj i podziel na mniejsze różyczki. Olej kokosowy rozgrzej na patelni. Włóż różyczki brokuła. Smaż przez około 2 minuty, co chwilę mieszając.
  2. Następnie dolej trochę wody (około 1-2 cm wysokości) i duś przez około 4 min. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody.
  3. Po tym czasie przełóż brokuła do innego naczynia, a ewentualne resztki wody wylej. 
  4. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Ser rozdrobnij ręką.
  5. Na talerzu umieść brokuła, pomidorki i ser. Skrop sokiem z cytryny i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik