Smak jak z dawnych lat. W tej wersji możesz je jeść nawet na diecie

Fit andruty proteinowe to sposób na to, by klasyczny smak dzieciństwa otrzymał zupełnie nowe, zdrowsze oblicze. To chrupiąca przekąska, która nie tylko cieszy podniebienie, ale też dostarcza pełnowartościowe składniki odżywcze. Idealnie sprawdzi się u osób aktywnych, dbających o dietę lub po prostu szukających słodkiej przyjemności bez wyrzutów sumienia.
Fit andruty proteinowe, które smakują jak kultowe słodycze w PRLFit andruty proteinowe, które smakują jak kultowe słodycze w PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter

Delikatne wafle tworzą bazę deseru, nadając mu lekkość i przyjemną chrupkość, a masło orzechowe wnosi kremowy smak i solidną porcję zdrowych tłuszczów oraz białka. Odżywka białkowa dodatkowo zwiększa wartość odżywczą andrutów, powodując, że świetnie nadają się na przekąskę po treningu lub szybki, sycący posiłek w ciągu dnia.

Ciemne kakao nadaje im intensywny smak i dostarcza antyoksydanty, a syrop klonowy lub miód pozwala uzyskać subtelną słodycz bez sięgania po rafinowany cukier. Całość dopełnia odrobina oleju kokosowego, który poprawia konsystencję i wnosi delikatny aromat.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Przepis na fit andruty proteinowe

Dzięki tej kombinacji składników powstaje lekki, ale pełnowartościowy deser, który syci na długo i zaspokaja ochotę na coś słodkiego, nie burząc przy tym diety. To świetna opcja zarówno na zdrowe śniadanie, jak i szybki podwieczorek. Jak zrobić dietetyczne andruty? Poznaj prosty przepis!

Składniki:

  • 3 lekkie wafle lekkie (9 g),
  • 1 łyżka odżywki białkowej - smak np. czekolada, kakao, masło orzechowe (10 g),
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (10 g),
  • 1 łyżka ciemnego kakao (10 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g),
  • 1 łyżka syropu klonowego (15 g),
  • woda.

Sposób przygotowania:

Fit andruty proteinowe przepis
Przygotuj masę

Krok 1. W rondelku umieść olej kokosowy, syrop, masło orzechowe, odżywkę białkową, kakao i trochę wody. Podgrzej, aż do połączenia i uzyskania gęstej masy. Cały czas mieszaj. 

Fit andruty proteinowe przepis
Wafelki posmaruj masą, a następnie złóż

Krok 2. Dwa wafelki równomiernie posmaruj przygotowaną masą. Złóż andruty w taki sposób, aby masa naprzemiennie znajdowała się w środku. 

Fit andruty proteinowe przepis
Przełóż na talerz

Krok 3. Zjedz od razu lub po wystudzeniu. 

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa