Sernik z tymi dodatkami smakuje bosko. Najlepszy, jaki jadłam w życiu

Sernik papieski to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie tradycyjną masę serową, słodką warstwę kajmaku, chrupiącą bezę orzechową i prażony słonecznik. Jest to deser, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem. Idealny na święta, uroczystości rodzinne czy inne wyjątkowe okazje. Jego nazwa nawiązuje do papieskich kremowych wypieków, a bogactwo smaków sprawia, że z pewnością podbije podniebienia miłośników słodkości.

Sernik papieski zachwyci każdegoSernik papieski zachwyci każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Sernik to jedno z najstarszych ciast na świecie – jego początki sięgają starożytnej Grecji, gdzie był podawany jako posiłek dla sportowców przed igrzyskami olimpijskimi (sic!). Z kolei w Polsce serniki zyskały popularność w XVII wieku dzięki wpływom kuchni żydowskiej i niemieckiej. Sernik papieski to nowoczesna interpretacja tego klasycznego wypieku, łącząca w sobie zarówno tradycję, jak i oryginalne połączenie smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Przepis na sernik papieski

Sernik papieski to deser, który łączy w sobie klasykę i innowacyjność. Dzięki delikatnej masie serowej, słodkiej warstwie kajmaku, chrupiącej bezie orzechowej i prażonemu słonecznikowi każdy kęs jest wyjątkowy.

Składniki:

Spód:

  • 1/2 opakowania herbatników,
  • 1 puszka (510 g) kajmaku – masy krówkowej (w temp. pokojowej),

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżeczki pasty waniliowej Bourbon z ziarenkami wanilii,

Beza orzechowa:

  • 6 białek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Bourbon,
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • szczypta soli,

Posypka:

  • 200 g ziaren łuskanego słonecznika,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki układam na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzam na nich kajmak.
  2. Twaróg miksuję z cukrem, dodaję jajka i żółtka, dolewam mleko, śmietanę, olej i pastę waniliową.
  3. Miksuję na gładką masę, wsypuję mąkę ziemniaczaną, mieszam, przelewam na herbatniki z kajmakiem, piekę w 170°C przez 50 minut.
  4. Białka ubijam ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier i cukier waniliowy, miksuję do uzyskania sztywnej piany, wsypuję orzechy, mąkę i bułkę tartą, delikatnie mieszam, wykładam na upieczony sernik, Piekę przez kolejne 15 minut w 180°C.
  5. Na patelni rozpuszczam masło, wsypuję słonecznik i cukier, podprażam na złoty kolor, rozsypuję na wierzchu sernika.

Sernik papieski to ciasto o wyjątkowym charakterze, którego korzenie sięgają tradycyjnych polskich wypieków. Nazwa nawiązuje do kremowych i bogatych deserów, które były serwowane na specjalne okazje, w tym także w czasach pontyfikatu Jana Pawła II, wielkiego miłośnika słodkości. W porównaniu do klasycznego sernika, ten wariant wyróżnia się dodatkiem kajmaku i bezy orzechowej, co nadaje mu wyrazistości i niepowtarzalnej tekstury.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie