Sernik z tymi dodatkami smakuje bosko. Najlepszy, jaki jadłam w życiu

Sernik papieski to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie tradycyjną masę serową, słodką warstwę kajmaku, chrupiącą bezę orzechową i prażony słonecznik. Jest to deser, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem. Idealny na święta, uroczystości rodzinne czy inne wyjątkowe okazje. Jego nazwa nawiązuje do papieskich kremowych wypieków, a bogactwo smaków sprawia, że z pewnością podbije podniebienia miłośników słodkości.

Sernik papieski zachwyci każdegoSernik papieski zachwyci każdego
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sernik to jedno z najstarszych ciast na świecie – jego początki sięgają starożytnej Grecji, gdzie był podawany jako posiłek dla sportowców przed igrzyskami olimpijskimi (sic!). Z kolei w Polsce serniki zyskały popularność w XVII wieku dzięki wpływom kuchni żydowskiej i niemieckiej. Sernik papieski to nowoczesna interpretacja tego klasycznego wypieku, łącząca w sobie zarówno tradycję, jak i oryginalne połączenie smaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik creme brulee. Obłędnie kremowy i puszysty

Przepis na sernik papieski

Sernik papieski to deser, który łączy w sobie klasykę i innowacyjność. Dzięki delikatnej masie serowej, słodkiej warstwie kajmaku, chrupiącej bezie orzechowej i prażonemu słonecznikowi każdy kęs jest wyjątkowy.

Składniki:

Spód:

  • 1/2 opakowania herbatników,
  • 1 puszka (510 g) kajmaku – masy krówkowej (w temp. pokojowej),

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżeczki pasty waniliowej Bourbon z ziarenkami wanilii,

Beza orzechowa:

  • 6 białek,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Bourbon,
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • szczypta soli,

Posypka:

  • 200 g ziaren łuskanego słonecznika,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Herbatniki układam na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzam na nich kajmak.
  2. Twaróg miksuję z cukrem, dodaję jajka i żółtka, dolewam mleko, śmietanę, olej i pastę waniliową.
  3. Miksuję na gładką masę, wsypuję mąkę ziemniaczaną, mieszam, przelewam na herbatniki z kajmakiem, piekę w 170°C przez 50 minut.
  4. Białka ubijam ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier i cukier waniliowy, miksuję do uzyskania sztywnej piany, wsypuję orzechy, mąkę i bułkę tartą, delikatnie mieszam, wykładam na upieczony sernik, Piekę przez kolejne 15 minut w 180°C.
  5. Na patelni rozpuszczam masło, wsypuję słonecznik i cukier, podprażam na złoty kolor, rozsypuję na wierzchu sernika.

Sernik papieski to ciasto o wyjątkowym charakterze, którego korzenie sięgają tradycyjnych polskich wypieków. Nazwa nawiązuje do kremowych i bogatych deserów, które były serwowane na specjalne okazje, w tym także w czasach pontyfikatu Jana Pawła II, wielkiego miłośnika słodkości. W porównaniu do klasycznego sernika, ten wariant wyróżnia się dodatkiem kajmaku i bezy orzechowej, co nadaje mu wyrazistości i niepowtarzalnej tekstury.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej