Sernik z tymi dodatkami smakuje bosko. Najlepszy, jaki jadłam w życiu
Sernik papieski to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie tradycyjną masę serową, słodką warstwę kajmaku, chrupiącą bezę orzechową i prażony słonecznik. Jest to deser, który wyróżnia się nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem. Idealny na święta, uroczystości rodzinne czy inne wyjątkowe okazje. Jego nazwa nawiązuje do papieskich kremowych wypieków, a bogactwo smaków sprawia, że z pewnością podbije podniebienia miłośników słodkości.
Sernik to jedno z najstarszych ciast na świecie – jego początki sięgają starożytnej Grecji, gdzie był podawany jako posiłek dla sportowców przed igrzyskami olimpijskimi (sic!). Z kolei w Polsce serniki zyskały popularność w XVII wieku dzięki wpływom kuchni żydowskiej i niemieckiej. Sernik papieski to nowoczesna interpretacja tego klasycznego wypieku, łącząca w sobie zarówno tradycję, jak i oryginalne połączenie smaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik creme brulee. Obłędnie kremowy i puszysty
Przepis na sernik papieski
Sernik papieski to deser, który łączy w sobie klasykę i innowacyjność. Dzięki delikatnej masie serowej, słodkiej warstwie kajmaku, chrupiącej bezie orzechowej i prażonemu słonecznikowi każdy kęs jest wyjątkowy.
Składniki:
Spód:
- 1/2 opakowania herbatników,
- 1 puszka (510 g) kajmaku – masy krówkowej (w temp. pokojowej),
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu,
- 1 szklanka cukru,
- 2 jajka,
- 4 żółtka,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18 proc.,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
- 3 łyżeczki pasty waniliowej Bourbon z ziarenkami wanilii,
Beza orzechowa:
- 6 białek,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru z wanilią Bourbon,
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka bułki tartej,
- szczypta soli,
Posypka:
- 200 g ziaren łuskanego słonecznika,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki układam na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadzam na nich kajmak.
- Twaróg miksuję z cukrem, dodaję jajka i żółtka, dolewam mleko, śmietanę, olej i pastę waniliową.
- Miksuję na gładką masę, wsypuję mąkę ziemniaczaną, mieszam, przelewam na herbatniki z kajmakiem, piekę w 170°C przez 50 minut.
- Białka ubijam ze szczyptą soli, stopniowo dodaję cukier i cukier waniliowy, miksuję do uzyskania sztywnej piany, wsypuję orzechy, mąkę i bułkę tartą, delikatnie mieszam, wykładam na upieczony sernik, Piekę przez kolejne 15 minut w 180°C.
- Na patelni rozpuszczam masło, wsypuję słonecznik i cukier, podprażam na złoty kolor, rozsypuję na wierzchu sernika.
Sernik papieski to ciasto o wyjątkowym charakterze, którego korzenie sięgają tradycyjnych polskich wypieków. Nazwa nawiązuje do kremowych i bogatych deserów, które były serwowane na specjalne okazje, w tym także w czasach pontyfikatu Jana Pawła II, wielkiego miłośnika słodkości. W porównaniu do klasycznego sernika, ten wariant wyróżnia się dodatkiem kajmaku i bezy orzechowej, co nadaje mu wyrazistości i niepowtarzalnej tekstury.