Sezon właśnie się zaczyna. Opóźnia starzenie i chroni przed chorobami

Jesień i zima to czas, gdy do łask wracają cytrusy. Wszyscy zajadają się mandarynkami, a aromat pomarańczy unosi się w powietrzu. Podczas zakupów warto sięgnąć po jeszcze inny owoc, który skrywa w sobie całą moc witamin i składników odżywczych.

Najzdrowszy owoc na jesieńNajzdrowszy owoc na jesień
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ruslan Kolodenskiy
Ewa Malinowska

Pomelo nazywane jest również pomarańczą olbrzymią, chociaż przypomina bardziej grejpfruta. To największy cytrus na świecie - może osiągnąć nawet 25 cm średnicy i ważyć 2 kilogramy. Jego gruba, gąbczasta skórka ma zazwyczaj żółtawy lub różowy kolor. Pod nią kryje się soczysty, podzielony na części miąższ, który łączy w sobie słodki smak pomarańczy z delikatną goryczką grejpfruta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Viralowa sałatka z ogórka. Czy jest tak łatwa i pyszna, jak wszyscy mówią?

Najzdrowszy owoc na jesień i zimę

Pomelo to prawdziwa bomba witaminy C, co sprawia, że wzmacnia układ odpornościowy i chroni komórki przed działaniem wolnych rodników. Jeden owoc może zawierać aż 412 proc. zalecanego dziennego spożycia tej witaminy! Dzięki temu staje się naturalnym wsparciem naszej odporności. To szczególnie cenne w okresie jesienno-zimowym, gdy o przeziębienie wcale nie tak trudno. Pomelo to także bogate źródło witamin i minerałów, w tym witamin A, B1, B2, B3 i B6, a także magnezu, potasu i wapnia.

Pomelo ma najwięcej witaminy spośród wszystkich cytrusów
Pomelo ma najwięcej witaminy spośród wszystkich cytrusów © Pixabay

Pomelo wspomaga zdrowie serca dzięki obecnym przeciwutleniaczom, takim jak polifenole, flawonoidy i kwas askorbinowy. Związki te mogą obniżać poziom triglicerydów i "złego" LDL cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca. Przeciwutleniacze zwalczają również wolne rodniki, opóźniający tym samym proces starzenia się organizmu. Na dodatek błonnik zawarty w pomelo wspiera prawidłową pracę jelit, co dodatkowo poprawia samopoczucie. W 100 gramach miąższu znajdziemy zaledwie 40 kcal, więc to owoc idealny dla osób dbających o linię.

Jak jeść pomelo?

Aby wybrać idealne pomelo, zwróć uwagę na kilka czynników. Skórka powinna być jędrna, bez żadnych brązowych plam, które świadczą o zepsuciu. Unikaj owoców zbyt miękkich, ponieważ mogą być już przestarzałe. Najlepsze pomelo są duże i ciężkie, co świadczy o ich soczystości. Pamiętaj również o zapachu – dojrzałe pomelo ma intensywny aromat z delikatną nutką goryczki.

Pomelo
Pomelo © Pixabay

Wystarczy obrać owoc ze skórki i błonek, a następnie cieszyć się słodko-gorzkim smakiem soczystego miąższu. Świetnie sprawdzi się jako dodatek sałatek (nie tylko owocowych), składnik koktajlu czy dodatek do dań kuchni azjatyckiej. Możesz wrzucić też pokrojony owoc do jogurtu, owsianki czy deseru lodowego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę