Te owoce są wręcz naszpikowane chemią. Ewa Wachowicz odradza ich jedzenie teraz

Podczas chłodniejszych miesięcy, kiedy dni stają się krótsze, a temperatura spada, często tęsknimy za smakiem świeżych owoców, które są dostępne w sezonie letnim. Truskawki, maliny, śliwki czy rabarbar - choć można je znaleźć na półkach supermarketów, często ich smak i wartość odżywcza pozostawiają wiele do życzenia. Takie obserwacje potwierdza znana kulinarna ekspertka, Ewa Wachowicz. Ale jakie owoce warto spożywać jesienią i zimą? Oto kilka wskazówek.

Te owoce są wręcz naszpikowane chemią. Ewa Wachowicz odradza ich jedzenie terazTe owoce są wręcz naszpikowane chemią. Ewa Wachowicz odradza ich jedzenie teraz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Wiosenne i letnie miesiące obfitują w różnorodne, soczyste owoce i chrupiące warzywa, które są nie tylko smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Zima, niestety, nie oferuje takiego bogactwa. Ale nie zapominajmy, że owoce i warzywa są nieodłącznym elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Jak zatem włączyć je do naszego jadłospisu zimą? Ewa Wachowicz podaje kilka cennych wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Ewa Wachowicz ostrzega przed jedzeniem tych owoców

Znana kucharka przestrzega, że niektóre owoce dostępne jesienią i zimą są "naszpikowane chemią". Możemy myśleć, że zima to idealny czas na spożywanie popularnych, rodzimych owoców, takich jak gruszki, śliwki czy czereśnie (nawet te mrożone). Jednak zdaniem Ewy Wachowicz, o tej porze roku te owoce są importowane z innych krajów i poddawane zaawansowanej obróbce chemicznej, która przedłuża ich świeżość. Dlatego kupowanie ich zimą to nie jest najlepszy pomysł.

Zamiast tego, Ewa Wachowicz zaleca spożywanie cytrusów i egzotycznych owoców. W okresie zimowym zdecydowanie warto postawić na owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze, mandarynki czy grejpfruty. Są one bogatym źródłem witaminy C oraz cennych antyoksydantów, które wspierają naszą odporność i spowalniają procesy starzenia. Nie żałuj sobie również egzotycznych owoców, takich jak pomelo czy kaki — to właśnie teraz są najsmaczniejsze, a co za tym idzie, najbardziej odżywcze.

Czy na warzywa też musimy uważać?

A co z warzywami? Jakie są najsmaczniejsze w czasie chłodniejszych miesięcy? Ewa Wachowicz radzi, że w tym wypadku warto postawić na sezonowość. Zimą sięgaj po warzywa korzeniowe, takie jak marchew, buraki ćwikłowe czy seler. Marchewka jest bogata w beta-karoten, który nie tylko korzystnie wpływa na zdrowie, ale także wzmacnia wzrok. Burak to prawdziwa skarbnica cennych minerałów, takich jak żelazo czy magnez.

O tej porze roku potrzebujemy ich nieco więcej niż zwykle. Z kolei seler to doskonały zamiennik soli. Warto jeść go jak najczęściej, bowiem to niepozorne warzywo obniża ciśnienie krwi i wspiera układ krwionośny. Jak wykorzystać go w codziennej diecie? Przygotuj surówkę z przepisu Ewy Wachowicz, a przekonasz się do selera.

Przepis na surówkę z selera według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 duży seler,
  • 1 winne jabłko (np. gala, jonagold),
  • 2 łyżki suszonej żurawiny,
  • łyżka soku z cytryny,
  • sól,
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego.

Przygotowanie:

Seler umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Polej go sokiem z cytryny i oprósz solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj. Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do selera wraz z żurawiną i śmietaną. Połącz wszystkie składniki i ciesz się zdrowym posiłkiem. Na zdrowie!

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył