Skarbnica wapnia, której Polacy używają bardzo rzadko. Polecana dla kontroli wagi

To jeden z najbardziej niedocenianych produktów w polskich kuchniach: naturalnie bezglutenowy, syci na długo i pomaga trzymać wagę w ryzach. Do tego to prawdziwa skarbnica wapnia i błonnika, a w kuchni sprawdza się zaskakująco wszechstronnie.

Teff pomaga w kontroli wagiTeff pomaga w kontroli wagi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Miłka abisyńska (znana szerzej jako teff) to maleńkie ziarno pochodzące z Wyżyny Abisyńskiej (dzisiejsza Etiopia i Erytrea), gdzie od tysięcy lat stanowi podstawę diety. Teff jest bezglutenowy, ma niski lub umiarkowany indeks glikemiczny i zaskakująco dużo wapnia jak na zboże. Do tego dostarcza pełnowartościowego białka, żelaza, magnezu, cynku i manganu, a także polifenoli o działaniu antyoksydacyjnym. W polskiej kuchni bywa pomijany, bo "nie wiadomo co z nim zrobić", a to błąd: teff świetnie sprawdza się jako kasza, mąka i naturalny zagęstnik.

Chlebki serowe w formie muffinek. Zrobisz je w trzech ciekawych odsłonach

Co zawiera teff?

Ziarna są drobne jak piasek, smakują prawie jak orzechy i są dobrze wyposażone w wartości odżywcze. W 100 g teff dostarcza ok. 350 kcal, około 10-13 proc. białka, dużo błonnika (nierzadko 7-9 proc.) oraz sporo wapnia. Te wartości są o wiele wyższe niż w przypadku ryżu i mąki pszennej. Obecność skrobi opornej i rozpuszczalnego błonnika spowalnia wchłanianie glukozy i daje długie uczucie sytości. Teff zawiera też naturalne fitoskładniki (m.in. kwasy fenolowe), które wspierają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym. Jednak uważaj na pewną rzecz: jak każde zboże ma fityniany, które mogą ograniczać przyswajalność minerałów.

Właściwości zdrowotne miłki abisyńskiej

Kluczowa przewaga to wapń: teff wnosi go zdecydowanie więcej niż większość popularnych zbóż. Dla osób ograniczających nabiał czy na diecie bezglutenowej to realne wsparcie dla kości i zębów. Miłka abisyńska jest bardzo syta: wysoka zawartość błonnika i skrobi opornej stabilizuje poziom cukru we krwi, ogranicza "zjazdy" energetyczne i podjadanie między posiłkami. Nic dziwnego, że teff jest polecany w kontroli wagi.

Białko o przyzwoitej jakości buduje efekt sytości i pomaga w regeneracji organizmu. Żelazo i magnez wspierają układ krwiotwórczy i nerwowy, a polifenole działają przeciwutleniająco. Teff jest również dobrą opcją dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu, bo naturalnie go nie zawiera (o ile nie doszło do zanieczyszczenia podczas produkcji).

Jak wykorzystać teff w polskiej kuchni?

Miłka abisyńska jest uniwersalna: możesz traktować ją jak kaszę, mąkę lub dodatek do różnego rodzaju dań. Ziarno teff gotuj podobnie jak kasze drobne, są świetne jako baza do misek obiadowych, farsz do warzyw, dodatek do gulaszu. Mąka z teff dobrze łączy się z innymi bezglutenowymi mąkami, podbijając wartość odżywczą pieczywa i placków. Tak, z miłki abisyńskiej możesz upiec chleb i bułki.

Garść ugotowanego teff zagęści krem z warzyw, sos pomidorowy czy boloński. Możesz wykorzystać produkt do śniadania: dodaj łyżkę suchego ziarna teff do owsianki albo dosyp do granoli, by podnieść zawartość minerałów. Warto też zrobić sobie miłkę z warzywami i odrobiną oliwy.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji