Skrzydełka z kurczaka marynuję w wodzie gazowanej. Mięso jest tak delikatne, że odchodzi od kości
Okazuje się, że skrzydełka można marynować nie tylko w ciężkich olejach, ale także w czymś o wiele lżejszym, jak woda gazowana. Moczone w niej mięso staje się bardziej wilgotnie, miękkie i lepiej chłonie aromat przypraw.
Skrzydełka z kurczaka marynowane w wodzie gazowanej możesz usmażyć w panierce, wrzucić do piekarnika albo na grilla. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę i słodką glazurę, polej je miodem bądź syropem klonowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami – warzywami gotowanymi na parze lub bobem z airfryera. Maczaj w ziołowych lub pikantnych sosach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty
Marynata do kurczaka z wodą gazowaną
W takiej marynacie możesz przygotować nie tylko skrzydełka, ale także udka, pałki lub filety. Jej przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy wymieszać wodę gazowaną z przyprawami, zanurzyć w niej kawałki kurczaka i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie możesz obtaczać je w sypkiej panierce lub maczać w cieście naleśnikowym.
Jeśli chcesz zrobić skrzydełka lub udka w piekarniku, po prostu wyjmij je z wody i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W przypadku grilla poczekaj chwilę, aż mięso trochę obcieknie z wody, ale nie używaj ręcznika papierowego, inaczej kurczak może wyjść suchy.
Przepis na smażonej skrzydełka marynowane w wodzie
Do marynaty sprawdzi się woda gazowana dowolnej marki. Panierkę możesz przygotować z płatkami kukurydzianymi, zmiksowanymi na proszek przy pomocy blendera, lub z mąką kukurydzianką. Sprawdzi się także posypka z pokruszonych orzechów lub płatków owsianych.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek z kurczaka,
- 750 ml wody gazowanej,
- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 200 płatków kukurydzianych,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz według uznania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce wymieszaj wodę gazowaną z przyprawami: 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką słodkiej papryki, odrobiną ostrej papryki i łyżeczką ziół prowansalskich. Wymieszaj i zanurz w niej skrzydełka kurczaka. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie wyjmij miskę z lodówki i postaw na blacie w kuchni. W osobnej misce wymieszaj składniki na panierkę: 200 g zmiksowanych na proszek płatków kukurydzianych, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, małą łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
- Sięgaj po kawałki kurczaka, wyjmuj z wody i od razu obtaczaj w panierce.
- Smaż na patelni z większą ilością mocno rozgrzanego tłuszczu.