Skrzydełka z kurczaka marynuję w wodzie gazowanej. Mięso jest tak delikatne, że odchodzi od kości

Okazuje się, że skrzydełka można marynować nie tylko w ciężkich olejach, ale także w czymś o wiele lżejszym, jak woda gazowana. Moczone w niej mięso staje się bardziej wilgotnie, miękkie i lepiej chłonie aromat przypraw.

Skrzydełka marynuję w wodzie i smażę w lekkiej panierce
Skrzydełka marynuję w wodzie i smażę w lekkiej panierce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Skrzydełka z kurczaka marynowane w wodzie gazowanej możesz usmażyć w panierce, wrzucić do piekarnika albo na grilla. Jeśli lubisz chrupiącą skórkę i słodką glazurę, polej je miodem bądź syropem klonowym. Podawaj z ulubionymi dodatkami – warzywami gotowanymi na parze lub bobem z airfryera. Maczaj w ziołowych lub pikantnych sosach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grilla robię tureckie szaszłyki. Wszyscy pytają, co dodałem do marynaty

Marynata do kurczaka z wodą gazowaną

W takiej marynacie możesz przygotować nie tylko skrzydełka, ale także udka, pałki lub filety. Jej przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy wymieszać wodę gazowaną z przyprawami, zanurzyć w niej kawałki kurczaka i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie możesz obtaczać je w sypkiej panierce lub maczać w cieście naleśnikowym.

Jeśli chcesz zrobić skrzydełka lub udka w piekarniku, po prostu wyjmij je z wody i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W przypadku grilla poczekaj chwilę, aż mięso trochę obcieknie z wody, ale nie używaj ręcznika papierowego, inaczej kurczak może wyjść suchy.

Przepis na smażonej skrzydełka marynowane w wodzie

Do marynaty sprawdzi się woda gazowana dowolnej marki. Panierkę możesz przygotować z płatkami kukurydzianymi, zmiksowanymi na proszek przy pomocy blendera, lub z mąką kukurydzianką. Sprawdzi się także posypka z pokruszonych orzechów lub płatków owsianych.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka,
  • 750 ml wody gazowanej,
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 200 płatków kukurydzianych,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz według uznania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj wodę gazowaną z przyprawami: 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką słodkiej papryki, odrobiną ostrej papryki i łyżeczką ziół prowansalskich. Wymieszaj i zanurz w niej skrzydełka kurczaka. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.
  2. Po tym czasie wyjmij miskę z lodówki i postaw na blacie w kuchni. W osobnej misce wymieszaj składniki na panierkę: 200 g zmiksowanych na proszek płatków kukurydzianych, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę mielonej słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, małą łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
  3. Sięgaj po kawałki kurczaka, wyjmuj z wody i od razu obtaczaj w panierce.
  4. Smaż na patelni z większą ilością mocno rozgrzanego tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀