Smaczniejsze od kurczaka, bardziej wykwintne niż perliczka. To wyjątkowo zdrowe mięso i bez antybiotyków

Mięso z przepiórki to prawdziwy kulinarny skarb. Delikatne, bogate w białko i pełne wartości odżywczych, idealnie sprawdza się zarówno w wykwintnych daniach, jak i prostych przepisach dla całej rodziny. Poznaj właściwości przepiórki oraz inspiracje kulinarne, dzięki którym każdy posiłek stanie się wyjątkowy i niezapomniany.

Mięso z przepiórki można przyrządzić na kilka smacznych sposobówMięso z przepiórki można przyrządzić na kilka smacznych sposobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gala_Didebashvili
Karol Wiak

Przepiórka to mały ptak o dużych możliwościach w kuchni. Jej mięso jest lekkie, aromatyczne i naturalnie pozbawione antybiotyków, dzięki czemu możesz cieszyć się pełnią smaku bez kompromisów. W krajach Europy Zachodniej przepiórki są cenione w restauracjach i domach. Także w Polsce sięga się po nie coraz chętniej. I słusznie.

Mięso przepiórki - jakie ma właściwości?

Mięso z przepiórki to prawdziwy skarb dla tych, którzy szukają zdrowego i lekkiego białka w diecie. Niewielki ptaszek o szaro-brązowym upierzeniu waży zaledwie około 120 gramów, ale jego mięso kryje w sobie imponującą wartość odżywczą. Bogate w białko, jest doskonałym wsparciem dla budowy i utrzymania mocnych mięśni, a jednocześnie cechuje się niską zawartością cholesterolu. Dzięki temu przepiórka sprawdza się nie tylko w daniach wykwintnych, ale również w codziennej kuchni, gdy zależy ci na lekkim i odżywczym posiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

To, co wyróżnia mięso przepiórki, to wysoka zawartość żelaza i witaminy B12, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego. W dodatku jest smaczniejsze od kurczaka i uznawane za bardziej wykwintne niż perliczka.

Nie bez znaczenia jest także fakt, że przepiórki w hodowli dostępnej w Polsce pochodzą z chowu bez antybiotyków, co daje pewność, że mięso jest naturalne i bezpieczne. Dodatkowo niewielki rozmiar przepiórki sprawia, że porcje są idealnie dopasowane, a przygotowanie całego posiłku nie zajmuje wiele czasu.

Propozycje wykorzystania przepiórki w kuchni

Mięso z przepiórki daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Możesz je podawać zarówno podczas wykwintnych obiadów, jak i kameralnych spotkań. Jednym z moich ulubionych sposobów jest duszenie przepiórek na patelni z masłem, świeżymi ziołami i startą skórką z cytryny. Wystarczy, że mięso spędzi kilka godzin w marynacie, a po krótkim podsmażeniu staje się soczyste i aromatyczne. Dzięki temu nawet początkujący kucharz może uzyskać efekt profesjonalnej potrawy.

Mięso z przepiórki podasz na każdą okazję
Mięso z przepiórki podasz na każdą okazję © Adobe Stock | MKS

Przepiórki znakomicie komponują się z różnorodnymi dodatkami. Jeśli chcesz podkreślić ich delikatny smak, wybierz owoce, warzywa i aromatyczne sosy. Puree ziemniaczane z parmezanem i boczkiem, bób, pieczone warzywa czy sos winny ze śliwek będą idealnym uzupełnieniem. Osobiście najchętniej serwuję przepiórkę w towarzystwie sosu z leśnych grzybów lub jałowcowego, które dodają daniu głębi i wyrafinowanego charakteru.

Dla bardziej odważnych smakoszy sprawdzi się pieczenie przepiórek w foliowym rękawie z boczkiem lub słoniną. Ten sposób nie tylko chroni mięso przed wysuszeniem, ale też pozwala uzyskać fantastyczny sos, który można wykorzystać do polania dania. W kuchniach Europy Zachodniej przepiórka jest już stałym elementem menu restauracyjnego – od Francji po Włochy i Hiszpanię. W swojej własnej kuchni możesz osiągnąć podobny efekt, nie mając wieloletniego doświadczenia, wystarczy ciekawość i chęć eksperymentowania.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Strzelczyk robi flaczki z nietypowego mięsa. Nikt się nie krzywi, a zupa przyjemnie rozgrzewa
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Na rodzinny obiad zrobiłam ten schab. Nie było osoby, któraby go nie pochwaliła
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Najbardziej uniwersalne ziemniaki. Pod babciną zupę, do smażenia i drugiego dania
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy. Pomoże wyregulować cukier, wzmocnić serce i schudnąć
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Spróbował zupy jarzynowej, bo liczył, że będzie dobra jak sałatka. Tego nagrania nie da się obejrzeć tylko raz
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce
Moja babcia robiła takie co piątek. Wszystkie wnuki ustawiały się po nie w kolejce