Smaczniejsze od kurczaka, bardziej wykwintne niż perliczka. To wyjątkowo zdrowe mięso i bez antybiotyków

Mięso z przepiórki to prawdziwy kulinarny skarb. Delikatne, bogate w białko i pełne wartości odżywczych, idealnie sprawdza się zarówno w wykwintnych daniach, jak i prostych przepisach dla całej rodziny. Poznaj właściwości przepiórki oraz inspiracje kulinarne, dzięki którym każdy posiłek stanie się wyjątkowy i niezapomniany.

Mięso z przepiórki można przyrządzić na kilka smacznych sposobówMięso z przepiórki można przyrządzić na kilka smacznych sposobów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Gala_Didebashvili
Karol Wiak

Przepiórka to mały ptak o dużych możliwościach w kuchni. Jej mięso jest lekkie, aromatyczne i naturalnie pozbawione antybiotyków, dzięki czemu możesz cieszyć się pełnią smaku bez kompromisów. W krajach Europy Zachodniej przepiórki są cenione w restauracjach i domach. Także w Polsce sięga się po nie coraz chętniej. I słusznie.

Mięso przepiórki - jakie ma właściwości?

Mięso z przepiórki to prawdziwy skarb dla tych, którzy szukają zdrowego i lekkiego białka w diecie. Niewielki ptaszek o szaro-brązowym upierzeniu waży zaledwie około 120 gramów, ale jego mięso kryje w sobie imponującą wartość odżywczą. Bogate w białko, jest doskonałym wsparciem dla budowy i utrzymania mocnych mięśni, a jednocześnie cechuje się niską zawartością cholesterolu. Dzięki temu przepiórka sprawdza się nie tylko w daniach wykwintnych, ale również w codziennej kuchni, gdy zależy ci na lekkim i odżywczym posiłku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rządziły w polskich domach na obiad bez mięsa. W tej wersji polubisz je na nowo

To, co wyróżnia mięso przepiórki, to wysoka zawartość żelaza i witaminy B12, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego. W dodatku jest smaczniejsze od kurczaka i uznawane za bardziej wykwintne niż perliczka.

Nie bez znaczenia jest także fakt, że przepiórki w hodowli dostępnej w Polsce pochodzą z chowu bez antybiotyków, co daje pewność, że mięso jest naturalne i bezpieczne. Dodatkowo niewielki rozmiar przepiórki sprawia, że porcje są idealnie dopasowane, a przygotowanie całego posiłku nie zajmuje wiele czasu.

Propozycje wykorzystania przepiórki w kuchni

Mięso z przepiórki daje ogromne pole do kulinarnych eksperymentów. Możesz je podawać zarówno podczas wykwintnych obiadów, jak i kameralnych spotkań. Jednym z moich ulubionych sposobów jest duszenie przepiórek na patelni z masłem, świeżymi ziołami i startą skórką z cytryny. Wystarczy, że mięso spędzi kilka godzin w marynacie, a po krótkim podsmażeniu staje się soczyste i aromatyczne. Dzięki temu nawet początkujący kucharz może uzyskać efekt profesjonalnej potrawy.

Mięso z przepiórki podasz na każdą okazję
Mięso z przepiórki podasz na każdą okazję © Adobe Stock | MKS

Przepiórki znakomicie komponują się z różnorodnymi dodatkami. Jeśli chcesz podkreślić ich delikatny smak, wybierz owoce, warzywa i aromatyczne sosy. Puree ziemniaczane z parmezanem i boczkiem, bób, pieczone warzywa czy sos winny ze śliwek będą idealnym uzupełnieniem. Osobiście najchętniej serwuję przepiórkę w towarzystwie sosu z leśnych grzybów lub jałowcowego, które dodają daniu głębi i wyrafinowanego charakteru.

Dla bardziej odważnych smakoszy sprawdzi się pieczenie przepiórek w foliowym rękawie z boczkiem lub słoniną. Ten sposób nie tylko chroni mięso przed wysuszeniem, ale też pozwala uzyskać fantastyczny sos, który można wykorzystać do polania dania. W kuchniach Europy Zachodniej przepiórka jest już stałym elementem menu restauracyjnego – od Francji po Włochy i Hiszpanię. W swojej własnej kuchni możesz osiągnąć podobny efekt, nie mając wieloletniego doświadczenia, wystarczy ciekawość i chęć eksperymentowania.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia